Dit weekend maakte The Guardian zijn lezers aan het schrikken. Via vele andere media verspreidde het nieuws zich verder. Een grote insectensterfte - een 'insectageddon' - zou ons te wachten staan. Het is denkbaar dat er aan de einde van deze eeuw geen insecten meer zijn. Als dat gebeurt, storten alle ecosystemen op aarde in elkaar omdat het kleinere leven de basis van de pyramide vormt waarop de grotere soorten leven.

De krant baseert zich op een artikel in het vakblad Biological Conservation, een uitgebreide overzichtsstudie van 73 grote insectenonderzoeken. 40% van de insectenpopulaties in de wereld zou binnen enkele decennia verdwenen kunnen zijn. Hun uitsterven zou vele malen sneller gaan dan dat van grotere soorten. De totale insectenmassa (gemeten in gewicht) zou jaarlijks met 2,5% afnemen.

Vandaag schrijft moleculair bioloog en journalist Hidde Boersma op Motherboard.nl dat hij de studie niet betrouwbaar acht omdat die van verschillende vooringenomenheden uit zou gaan.

Zo zou de studie alleen in rijke landen zijn uitgevoerd en zouden alleen studies zijn meegenomen waarin gekeken is naar afnemende insectenstanden. Boersma suggereert dat de studie is gebaseerd op studies die rampscenario's ondersteunen. Hij citeert bronnen die zijn visie ondersteunen.

Statistische studies bieden zelden een bewijs dat geaccepteerd wordt door voor- en tegenstanders van hypothesen. Krachtiger zijn studies die wijzen op mechanismen die aannemelijk maken dat statistische waarnemingen een universele geldigheid hebben. Op het gebied van insectensterfte is er nog onvoldoende onderzoeksmateriaal beschikbaar dat zulke bewijsvoering mogelijk maakt. Tot die er zijn, zullen voor- en tegenstanders van de stelling dat insecten uitsterven elkaar blijven bestrijden met het argument dat er onvoldoende bewijs is voor duidelijke uitspraken.


Motherboard - Onderzoekers voorspelden gister het einde van de insecten, maar hun studie rammelt
  • Deel
Druk af