FlashGoudse kaas veilig voor zwangeren

Zwanger en zin in een stukje kaas? Neem gerust een plakje Goudse. Een Wageningse promovenda bewees dat de melkzuren in Goudse kaas de gevaarlijke listeria-bacterie onschadelijk maken. Hetzelfde mechanisme blijkt ook bij cheddar en feta te werken, maar minder goed bij mozzarella. Gepasteuriseerde melk maakt de kaas nog veiliger, ontdekte de jonge doctor.

Boerderij - Listeria vrijwel nooit een probleem bij Goudse kaas, 12 feb 2019
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Pieter ter Steeg
Pieter ter Steeg Microbiologie, voedselveiligheid en bioterrorisme
  • #3
  • 13 feb '19
  • 8:35

Als nog steeds actief maatschappelijk klokkenluider ben ik natuurlijk goed in het vinden van de klepel. In het T(op)IFN programma van Wageningen (RUG, etc.) kan het wel eens heel lang duren voordat de klepel gevonden wordt.

Neem bijvoorbeeld overigens degelijk promotieonderzoek van Berendse van 2016 over hitte-resistentie van Bacilli https://www.rug.nl/research/portal/files/32389418/Complete_thesis.pdf

In 2003 hebben Willem de Vos, Tiny van Boekel, Marcel Zwietering (WUR) en Micha Peleg (Amherst) mijn visie waar die hitte-resistentie zou liggen, al kunnen lezen en ze staat vanaf 2006 op mijn website http://www.tersteegmc.nl/publications/voeding-en-gezondheid/18-vision-on-food-microbiology

Quote "Start with considering a real process and become aware of the limitations of laboratory studies. Kilsby (2000) did already address methodology in “Food Microbiology: the challenges for the future”. He warned against self-delusion. Laboratory strains have lowered their wild-type constitutive stress-response because of a historic selection pressure of sub-cultivation under optimal conditions. These organisms (e.g. Bacillus subtilis 168) have a reduced genetic variability (loss of plasmids, insertion elements) and often only one prehistory, both implicit ways to control experimental variability and move away from reality: Vegetative cells are generally killed in seconds in conventional pasteurisation processes. How important can the relatively slow process of stress response acquisition be in survival?

U begrijpt dat het modelorganisme van keuze eerst natuurlijk Bacillus subtilis 168 was in Amsterdam ("goeroe" S. Brul), RUG en Wageningen. En het wordt interessant als de relevantie van huidig en historisch onderzoek aan de WUR en Amsterdam wordt getoetst aan deze visie. En de onzin, die over bacteriële sporen staat in "Mighty Microbes" van goeroe Brul ook eens wordt gerectificeerd.

Hebben we het deze keer nog niet over de dodelijke probioticatrial in Utrecht uit 2009, waar een goede verklaring voor de dodelijke effectiviteit van deze killing probiotic cocktail al in mijn proefschrift van 1989 stond. Naast de rekentoets zou ook een leestoets voor universitaire medewerkers verplicht moeten worden.

Pieter ter Steeg
Pieter ter Steeg Microbiologie, voedselveiligheid en bioterrorisme
  • #2
  • 13 feb '19
  • 8:33

Toegift: Mijn tweet op LinkedIn:

Dieptepunt #WUR @LouiseOFresco helpt #Gouda wel met harde kaaspromotie voor zwangeren! Cynisch genoeg kon moeder van laatste Goudse ambachtelijke (gestopte) verstandelijk beperkte kaasmaker op Zorgboerderij Bloemendaalseweg vroeger nog geen NIPT-test/vruchtwaterpunctie laten doen.

Pieter ter Steeg
Pieter ter Steeg Microbiologie, voedselveiligheid en bioterrorisme
  • #1
  • 12 feb '19
  • 23:28

Overbodig promotie-onderzoek. Is al lang bekend dat ongedissocieerd melkzuur Listeria remt. Zelf aan de niet pathogene substituut L. innocua bij Unilever in een continu cultuur systeem gewerkt (laten werken moet ik bekennen, met dank aan Frank Pieterman) en daar remde de eigen melkzuurproductie de groei en verhoogde de onderhoudsenergie van het organisme. Onderzoek uit 1990 en 1991 en in 1995 gepubliceerd. Daarnaast is er al helemaal geen Listeria-issue in Goudse harde kazen omdat er van gepasteuriseerde melk gebruik wordt gemaakt en het al tientallen jaren algemene kennis is dat als er een Listeriarisico is dat dat voor zachte kazen van rauwe melk en/of uit onhygiënische fabrieken gold. Ook de textuur van harde kazen draagt bij aan het inperken. Mijn vrouw mocht in 1992 al gerust harde kazen eten.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.