Ziekenhuispatiënten die 'à la carte' eten, krijgen meer eiwitten binnen. Dat concludeert Dorian Dijxhoorn, aankomend maag-, lever- en darmarts, in haar onderzoek naar de effectiviteit van het nieuwe ziekenhuisvoedsel. In het Nijmeegse Radboud Universitair Medisch Centrum kunnen patiënten dankzij de maaltijdservice FoodforCare, waarvoor het Radboud UMC samenwerkt met cateraar Maison van den Boer, 6 keer per dag à la carte eten. FoodforCare heeft als doel ziekenhuiseten lekkerder en vooral ook eiwitrijker te maken.
Dijxhoorn analyseerde de voedselinname van 600 proefpersonen, aldus de NRC. De helft van de patiënten kreeg volgens de oude manier te eten, de overige 300 volgens de FoodforCare-methode. De onderzoekster woog nauwkeurig alles wat van de patiënten na het eten terugkwam, tot op de laatste boterhamkorstjes en belegresten, om de eiwitinname in kaart te brengen.
Patiënten die volgens het FoodforCare-concept eten, blijken gedurende de hele dag - behalve tijdens het avondeten - meer eiwitten binnen te krijgen dan patiënten die volgens het oude systeem eten. Waarom patiënten juist bij het diner niet meer eiwitten eten, is onduidelijk.
NRC - ?Ziekenhuiseten was bord met sloot saus?
Dijxhoorn analyseerde de voedselinname van 600 proefpersonen, aldus de NRC. De helft van de patiënten kreeg volgens de oude manier te eten, de overige 300 volgens de FoodforCare-methode. De onderzoekster woog nauwkeurig alles wat van de patiënten na het eten terugkwam, tot op de laatste boterhamkorstjes en belegresten, om de eiwitinname in kaart te brengen.
Patiënten die volgens het FoodforCare-concept eten, blijken gedurende de hele dag - behalve tijdens het avondeten - meer eiwitten binnen te krijgen dan patiënten die volgens het oude systeem eten. Waarom patiënten juist bij het diner niet meer eiwitten eten, is onduidelijk.
Als voedselproducent en een goed netwerk om je heen weet je van een heleboel een beetje. En wat er geschreven wordt komt me bekend voor die kennis is in ons netwerk ook aanwezig voor mij geen nieuws, maar daar ligt het probleem niet. Het probleem ligt als die processen, zoals hier ook omschreven maar ook als er kanker ontstaat, niet goed gaan moet de vraag zijn wat is er mis gegaan Joep? WELKE organen hebben tekort geschoten en WAAROM? Dat zijn vragen die beantwoord moeten worden en dat is een andere discussie. Daar horen degene die geneeskunde toepassen antwoorden op te hebben of te vinden zoals ons netwerk dat wel doet, die insteek mis ik.
Het probleem is zij zien hetgeen ons overkomt als een oorzaak maar het is een gevolg. Als dat eerst maar eens onderkend wordt gaan de gedachten anders gericht worden daarin lopen wij voorop.
Arnold #5, als mensen hier niet begrepen worden ligt dat meestal niet aan het publiek.
Arnold, je ziet dat mensen die antwoorden geven ook duimpjes krijgen ;-)
Arnold van Woerkom #5, Kwaliteit van eiwit (voor de mens) wordt bepaald door de 'Protein Digestibility Corrected Amino Acid Score', (PDCAAS). Zoals Carolien Makkink al schrijft, worden de eiwitten (plantaardig of dierlijk) eerst afgebroken in aminozuren. Vervolgens wordt hieruit het menselijk eiwit samengesteld, vaak aangevuld met aminozuren uit de lever om het eiwit compleet te maken.
Bronnen: PDCAAS tables, Proteïnen en voeding
Precies Carolien De lever krijgt problemen als de verhouding tussen Nitraat stikstof en het zwavel enerzijds zich niet goed verhoud tot de hoeveelheid aanwezige calcium en magnesium. Te veel fosfaat en kalium en stikstof in de eiwit verbindingen heeft ook invloed (gedenatureerd). Als de lever, geconfronteerd door de onbalans kunnen er twee problemen ontstaan. Een leververgiftiging of problemen met andere organen om dat b.v. een dominant element uit een ander orgaan wordt gehaald. Geeft gelijk aan hoe complex de systemen zijn en moeilijk bij onvoldoende kennis te traceren.
Naast onze maag en darmen zijn lever, nieren en alvleesklier belangrijk ook in het kanker proces en gevoelig voor tekorten aan sporenelementen.