Ziekenhuispatiënten die 'à la carte' eten, krijgen meer eiwitten binnen. Dat concludeert Dorian Dijxhoorn, aankomend maag-, lever- en darmarts, in haar onderzoek naar de effectiviteit van het nieuwe ziekenhuisvoedsel. In het Nijmeegse Radboud Universitair Medisch Centrum kunnen patiënten dankzij de maaltijdservice FoodforCare, waarvoor het Radboud UMC samenwerkt met cateraar Maison van den Boer, 6 keer per dag à la carte eten. FoodforCare heeft als doel ziekenhuiseten lekkerder en vooral ook eiwitrijker te maken.
Dijxhoorn analyseerde de voedselinname van 600 proefpersonen, aldus de NRC. De helft van de patiënten kreeg volgens de oude manier te eten, de overige 300 volgens de FoodforCare-methode. De onderzoekster woog nauwkeurig alles wat van de patiënten na het eten terugkwam, tot op de laatste boterhamkorstjes en belegresten, om de eiwitinname in kaart te brengen.
Patiënten die volgens het FoodforCare-concept eten, blijken gedurende de hele dag - behalve tijdens het avondeten - meer eiwitten binnen te krijgen dan patiënten die volgens het oude systeem eten. Waarom patiënten juist bij het diner niet meer eiwitten eten, is onduidelijk.
NRC - ?Ziekenhuiseten was bord met sloot saus?
Dijxhoorn analyseerde de voedselinname van 600 proefpersonen, aldus de NRC. De helft van de patiënten kreeg volgens de oude manier te eten, de overige 300 volgens de FoodforCare-methode. De onderzoekster woog nauwkeurig alles wat van de patiënten na het eten terugkwam, tot op de laatste boterhamkorstjes en belegresten, om de eiwitinname in kaart te brengen.
Patiënten die volgens het FoodforCare-concept eten, blijken gedurende de hele dag - behalve tijdens het avondeten - meer eiwitten binnen te krijgen dan patiënten die volgens het oude systeem eten. Waarom patiënten juist bij het diner niet meer eiwitten eten, is onduidelijk.
In Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede kun je al jaren de hele dag door eten laten komen. Ze hebben een uitgebreide menukaart, waarbij de eiwitrijke producten een eigen logootje hebben. Ook op de dagbehandeling kun je eten bestellen. Bezoek mag (op eigen kosten) ook mee-eten.
Carolien mee-eten in ziekenhuis restaurants kan al langer op meer plaatsen en vaak nog goed eten ook.
Heb in de Gelderse Vallei presentaties mee gemaakt over allerlei zaken o.a. hoe om te gaan met kanker een uitleg van een specialist over wat ze al wisten over kanker bestrijden.
Op een vraag van mij wat ze aan preventie doen en of ze wisten welk tekort aan welke nutriënten bij welke organen problemen ontstaan zodat de kanker de kop kan opsteken kregen we een niets zeggend verhaal waar ALLEEN het nutriënt magnesium werd genoemd waarop ik de conclusie trok " Wat erg dat weten ze niet eens hoe kunnen we dan aan preventie werken"?
Nu het eiwit verhaal, na een uitgebreid uitleg wat ze wel niet wisten wat eiwit in ons lichaam wel niet deed, hoe ze de protocollen hadden ingericht om zo veel als mogelijk eiwit binnen te krijgen. De vraag mijnerzijds, of ze bekend waren dat er eiwit vergiftiging kon optreden wat er dan gebeurde en hoe te voorkomen, "Ook nu een nietszeggend verhaal" Mijn hemel dacht ik weten ze wel waar ze mee bezig zijn, niet wetende wat de consequenties van je handelen kunnen zijn"?
Soms kom je met de goede vragen stellen achter wel of niet voldoende aanwezige inhoudelijke kennis.
Bij allerlei aandoeningen is extra eiwitconsumptie nuttig en nodig voor het functioneren van het immuunsysteem en voor herstel van aangetaste weefsels en organen.
Wat bedoel je met eiwitvergiftiging? Heb je daar meer informatie over? En heb je informatie over welke (micro)nutriënten bij welke vormen van kanker een rol spelen? Zo te lezen weet jij welke tekorten tot bepaalde kankervormen kunnen leiden. Graag concrete gegevens hierover!
Het verbaast mij dat de Radboud UMC dit onderzoek (ogenschijnlijk) zelfstandig uitvoert, zonder samenwerking met Wageningen UR en Ziekenhuis Gelderse Vallei, die al jaren bezig zijn met onderzoek naar effecten van ziekenhuisvoeding binnen de Alliantie Voeding. Waarom? Wetenschappers hebben toch de taak verder te gaan waar anderen gestopt zijn, om het maar eenvoudig te zeggen. Of zou hier toch sprake zijn van concurrentie tussen onderzoeksinstellingen? Het is niet te hopen.
Wat me opvalt is dat mensen die vragen stellen duimpjes krijgen en die voorzichtig laten blijken andere kennis te hebben niet begrepen worden.
Ga dus ook een paar vragen stellen: Is bij de instellingen en bij jou bekend hoe de kwaliteit van eiwit te bepalen? En als de kwaliteit te wensen overlaat waardoor?
Als eiwit bij ons binnenkomt via ons voedsel gaat het via het bloed naar (welk orgaan) en wordt omgezet om te kunnen functioneren in ons lichaam.
Als er nu te veel eiwit en of van inferieure kwaliteit in dat orgaan terecht komt wat ontstaat er dan?
Als er uiteindelijk kanker ontstaat in ons lichaam welke organen hebben dan in ieder geval niet goed gefunctioneerd en waarom?
Dit zijn vragen, zaken, die in de medische wereld, wetenschap wereld, een appeltje eitje zouden moeten zijn.