Albert Heijn verkoopt sinds deze week 6 verschillende soorten op water gekweekte sla, schrijft ESM Magazine. Samen met groenteleverancier Vezet en slakweker B-four Agro ontwikkelde Albert Heijn een eigen ‘indoor hydroponics’-teeltsysteem.

In het Noord-Hollandse Warmenhuizen, teelt slakweker Willem Bas de slaplantjes onder rood en blauw LED-licht. Na een kiemperiode in de kweekcel gaan de zaadjes de kas in. Binnen 6 à 8 weken groeien ze uit tot een volgroeide slakrop en dat alles zonder dat er grond aan te pas komt. “De bouwstenen, of voedingsoplossing, waarop de planten kunnen groeien zitten in het water. De wortel zit ook in het water en die neemt op wat hij nodig heeft”, vertelt Bas in een interview met BNR. Doordat de groente jaarrond in Nederland geteeld kan worden scheelt dat transportkosten en CO2-uitstoot. Albert Heijn hoeft zijn sla in de winter immers niet meer uit Spanje te halen.

Hydroponics wereldwijd
Het telen op waterbasis, ofwel hydroponics, is geen nieuwe techniek. Stadstuinderijen zijn er weg van, van New York via Tel Aviv en Japan tot ons eigen Den Haag worden groenten op water geteeld.

En ook zelf kun je aan de slag: bij IKEA kun je een hydroponics-tuintje kopen om zelf je eigen water-sla te kweken.

Vissentuin kweken met een app
Nog mooier dan het IKEA-tuintje is de ‘Ecogarden’ van de Nederlands-Zweedse start-up Ecobloom. Deze innovatieve ‘vissenkom’ gaat nog een stap verder dan je eigen eten kweken op waterbasis.

De Ecogarden is gebaseerd op een circulair aquaponics-systeem. Dat houdt in dat er een nutriëntencyclus ontstaat waarmee je voedsel kunt verbouwen. Nodig: bacteriën, vissen, en planten, maar verder niets. Bij een hydroponics-systeem moet je de nutriënten steeds opnieuw als een oplossing toevoegen aan het water.

De Ecogarden bestaat uit een doorzichtige kunststof kom met kiezels in het water. In de bak boven de kom zitten clay pellets, kleisteentjes, en planten. De kiezels in het water en de kleisteentjes zijn bevolkt met bacteriekoloniën. De vissen in de kom scheiden ammonium (NH4) uit. De bacteriën zetten NH4 om naar NO3 (nitraat). Die nitraten dienen als meststof voor de planten in de bak, die meteen ook het water weer filteren voor de vissen. Et voilà, een cyclus met maar twee toevoegingen: de bacteriën en het vissenvoer.

Medeoprichter Emil Jansen ontwikkelde samen met zijn studiegenoot Hamza Quadoumi de Ecogarden voor zijn Master Strategic Product Design aan de Technische Universiteit Delft. Met een kickstartersproject wist Ecobloom meer dan €95.000 op te halen.

In de Ecogarden groeien boven de kom kruiden zoals basilicum en tijm. “Het doel van het project is om het onderhoud van de vissen en de kruiden te minimaliseren” vertelt Jansen. De ingebouwde LED-belichting, de waterpomp, temperatuur-stabilisator en de visvoer-dispenser zijn allemaal via een app te besturen. “Zo breng je de natuur in je huis en is het tegelijkertijd een leuke gadget.”


Dit artikel afdrukken