Waarom nog sla uit Spanje halen? Sinds deze week verkoopt Albert Heijn sla die het hele jaar door gewoon in ons kikkerlandje groeit. Ook in de winter. Niet eens in de volle grond, maar zelfs alleen op water. Nog leuker: die water-sla kun je ook bij je thuis kweken. Met als bonus: een decoratieve vissenkom.
Albert Heijn verkoopt sinds deze week 6 verschillende soorten op water gekweekte sla, schrijft ESM Magazine. Samen met groenteleverancier Vezet en slakweker B-four Agro ontwikkelde Albert Heijn een eigen ‘indoor hydroponics’-teeltsysteem.
In het Noord-Hollandse Warmenhuizen, teelt slakweker Willem Bas de slaplantjes onder rood en blauw LED-licht. Na een kiemperiode in de kweekcel gaan de zaadjes de kas in. Binnen 6 à 8 weken groeien ze uit tot een volgroeide slakrop en dat alles zonder dat er grond aan te pas komt. “De bouwstenen, of voedingsoplossing, waarop de planten kunnen groeien zitten in het water. De wortel zit ook in het water en die neemt op wat hij nodig heeft”, vertelt Bas in een interview met BNR. Doordat de groente jaarrond in Nederland geteeld kan worden scheelt dat transportkosten en CO2-uitstoot. Albert Heijn hoeft zijn sla in de winter immers niet meer uit Spanje te halen.
Hydroponics wereldwijd
Het telen op waterbasis, ofwel hydroponics, is geen nieuwe techniek. Stadstuinderijen zijn er weg van, van New York via Tel Aviv en Japan tot ons eigen Den Haag worden groenten op water geteeld.
En ook zelf kun je aan de slag: bij IKEA kun je een hydroponics-tuintje kopen om zelf je eigen water-sla te kweken.
Vissentuin kweken met een app
Nog mooier dan het IKEA-tuintje is de ‘Ecogarden’ van de Nederlands-Zweedse start-up Ecobloom. Deze innovatieve ‘vissenkom’ gaat nog een stap verder dan je eigen eten kweken op waterbasis.
De Ecogarden is gebaseerd op een circulair aquaponics-systeem. Dat houdt in dat er een nutriëntencyclus ontstaat waarmee je voedsel kunt verbouwen. Nodig: bacteriën, vissen, en planten, maar verder niets. Bij een hydroponics-systeem moet je de nutriënten steeds opnieuw als een oplossing toevoegen aan het water.
De Ecogarden bestaat uit een doorzichtige kunststof kom met kiezels in het water. In de bak boven de kom zitten clay pellets, kleisteentjes, en planten. De kiezels in het water en de kleisteentjes zijn bevolkt met bacteriekoloniën. De vissen in de kom scheiden ammonium (NH4) uit. De bacteriën zetten NH4 om naar NO3 (nitraat). Die nitraten dienen als meststof voor de planten in de bak, die meteen ook het water weer filteren voor de vissen. Et voilà, een cyclus met maar twee toevoegingen: de bacteriën en het vissenvoer.
Medeoprichter Emil Jansen ontwikkelde samen met zijn studiegenoot Hamza Quadoumi de Ecogarden voor zijn Master Strategic Product Design aan de Technische Universiteit Delft. Met een kickstartersproject wist Ecobloom meer dan €95.000 op te halen.
In de Ecogarden groeien boven de kom kruiden zoals basilicum en tijm. “Het doel van het project is om het onderhoud van de vissen en de kruiden te minimaliseren” vertelt Jansen. De ingebouwde LED-belichting, de waterpomp, temperatuur-stabilisator en de visvoer-dispenser zijn allemaal via een app te besturen. “Zo breng je de natuur in je huis en is het tegelijkertijd een leuke gadget.”
Dit artikel afdrukken
In het Noord-Hollandse Warmenhuizen, teelt slakweker Willem Bas de slaplantjes onder rood en blauw LED-licht. Na een kiemperiode in de kweekcel gaan de zaadjes de kas in. Binnen 6 à 8 weken groeien ze uit tot een volgroeide slakrop en dat alles zonder dat er grond aan te pas komt. “De bouwstenen, of voedingsoplossing, waarop de planten kunnen groeien zitten in het water. De wortel zit ook in het water en die neemt op wat hij nodig heeft”, vertelt Bas in een interview met BNR. Doordat de groente jaarrond in Nederland geteeld kan worden scheelt dat transportkosten en CO2-uitstoot. Albert Heijn hoeft zijn sla in de winter immers niet meer uit Spanje te halen.
Hydroponics wereldwijd
Het telen op waterbasis, ofwel hydroponics, is geen nieuwe techniek. Stadstuinderijen zijn er weg van, van New York via Tel Aviv en Japan tot ons eigen Den Haag worden groenten op water geteeld.
En ook zelf kun je aan de slag: bij IKEA kun je een hydroponics-tuintje kopen om zelf je eigen water-sla te kweken.
Vissentuin kweken met een app
Nog mooier dan het IKEA-tuintje is de ‘Ecogarden’ van de Nederlands-Zweedse start-up Ecobloom. Deze innovatieve ‘vissenkom’ gaat nog een stap verder dan je eigen eten kweken op waterbasis.
De Ecogarden is gebaseerd op een circulair aquaponics-systeem. Dat houdt in dat er een nutriëntencyclus ontstaat waarmee je voedsel kunt verbouwen. Nodig: bacteriën, vissen, en planten, maar verder niets. Bij een hydroponics-systeem moet je de nutriënten steeds opnieuw als een oplossing toevoegen aan het water.
De Ecogarden bestaat uit een doorzichtige kunststof kom met kiezels in het water. In de bak boven de kom zitten clay pellets, kleisteentjes, en planten. De kiezels in het water en de kleisteentjes zijn bevolkt met bacteriekoloniën. De vissen in de kom scheiden ammonium (NH4) uit. De bacteriën zetten NH4 om naar NO3 (nitraat). Die nitraten dienen als meststof voor de planten in de bak, die meteen ook het water weer filteren voor de vissen. Et voilà, een cyclus met maar twee toevoegingen: de bacteriën en het vissenvoer.
Medeoprichter Emil Jansen ontwikkelde samen met zijn studiegenoot Hamza Quadoumi de Ecogarden voor zijn Master Strategic Product Design aan de Technische Universiteit Delft. Met een kickstartersproject wist Ecobloom meer dan €95.000 op te halen.
In de Ecogarden groeien boven de kom kruiden zoals basilicum en tijm. “Het doel van het project is om het onderhoud van de vissen en de kruiden te minimaliseren” vertelt Jansen. De ingebouwde LED-belichting, de waterpomp, temperatuur-stabilisator en de visvoer-dispenser zijn allemaal via een app te besturen. “Zo breng je de natuur in je huis en is het tegelijkertijd een leuke gadget.”
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Folkert #11 het antwoord is op geen van beide, Heb mijn kennisnetwerk zelf ontwikkeld vanuit het natuurlijk of anders gezegd ecologisch gedachtengoed. Goed kijken hoe de natuur werkt, onderzoeken, aangaande dat gedachtegoed, welk kennis is daar omtrent aanwezig veel literatuur studies.
Maar ook wie heeft in de wereld praktische kennis aangaande dat gedachtengoed.
Het natuurlijk verhaal is zo sterk en goed begrijpelijk uit te leggen dat de burger er voor valt.
Kom je erachter dat het natuurlijk gedachtengoed niet strookt met hetgeen de kennisinstellingen, het onderwijs, onze voorlichters en belang hebbende erfbetreders ons willen doen geloven.
#4 Zoiets als Piggelmee, of uit Gulliver. Lijkt me een aantrekkelijk idee. Heel kleine vliegtuigjes en autootjes, ik heb nog een paar Dinkey Toys. Google Maps ziet er heel anders uit. Al die steden zijn molshopen geworden. Alleen die honden en katten als huisdier, en de varkens niet te vergeten, zijn dan zo ontzettend groot. Maar daar vinden we dan wel weer iets op. Een varken per keer voor pakweg, nou zeg het eens, tienduizend mensjes ?
#8 Arnold, een vraag aan je uit nieuwsgierigheid. Heb jij je agrarische opleiding genoten aan de Warmonderhof in Tiel, of was het Kerk Avezaath ?
De Wasserbombe in een nieuwe gedaante en net zo laag aan noodzakelijk goed.
Vissenvoer bestaat dan weer voor groot deel uit gedroogde vis. Er zijn minder omslachtige wegen om dat te eten.