Bak aardappeltjes en friet niet donkerbruin, maar goudgeel. Met dat advies komt het Voedingscentrum in een nieuwe, donderdag van start gegane campagne.
Een knapperig bruin korstje verhoogt mogelijk al de kans op kanker doordat in zo'n randje acrylamide zit. Een stof die ontstaat bij verhitting boven de 120 graden. Naast dat acrylamide voedingsmiddelen als biefstuk, frietjes, chips, koffie, koekjes en brood een goudbruine (tot zwarte) kleur en smaak geeft, is het stofje ook kankerverwekkend.
Vorig jaar publiceerde het Voedingscentrum al een factsheet over acrylamide. In de campagne draait het om actieve voorlichting aan consumenten, met tips als "bak niet te heet, keer regelmatig om en haal op tijd van het vuur" en "eet niet te vaak friet, chips en koekjes".
Voedingswetenschapper Jaap Seidell zet vraagtekens bij de campagne. "Voeding per stofje kijken is niet heel effectief", aldus Seidell tegen RTLNieuws. "Er zijn veel stofjes die een risico op kanker met zich meebrengen. Eigenlijk komt het steeds op hetzelfde neer: eten uit de frituur of van de barbecue is niet goed voor je. Maar soms gaan de adviezen ver."
Volgens Wieke van der Vossen, expert voedselveiligheid bij het Voedingscentrum, is gevarieerd eten goed voor de gezondheid, maar is de manier waarop je je eten bereidt ook belangrijk. "Daar willen we mensen van bewust maken. En dan wil je zo min mogelijk van zo’n schadelijke stof binnenkrijgen."
Dit artikel afdrukken
Vorig jaar publiceerde het Voedingscentrum al een factsheet over acrylamide. In de campagne draait het om actieve voorlichting aan consumenten, met tips als "bak niet te heet, keer regelmatig om en haal op tijd van het vuur" en "eet niet te vaak friet, chips en koekjes".
Voedingswetenschapper Jaap Seidell zet vraagtekens bij de campagne. "Voeding per stofje kijken is niet heel effectief", aldus Seidell tegen RTLNieuws. "Er zijn veel stofjes die een risico op kanker met zich meebrengen. Eigenlijk komt het steeds op hetzelfde neer: eten uit de frituur of van de barbecue is niet goed voor je. Maar soms gaan de adviezen ver."
Volgens Wieke van der Vossen, expert voedselveiligheid bij het Voedingscentrum, is gevarieerd eten goed voor de gezondheid, maar is de manier waarop je je eten bereidt ook belangrijk. "Daar willen we mensen van bewust maken. En dan wil je zo min mogelijk van zo’n schadelijke stof binnenkrijgen."
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
De carcinogeniciteit van acrylamides is aangetoond in dier-experimenteel onderzoek dat in de jaren 90 is verricht. Daarin werd gevonden dat knaagdieren die gedurende 2 jaar waren blootgesteld aan drinkwater met extreem hoge acrylamide concentraties, meer tumoren ontwikkelden dan de controle dieren. Op basis van deze studies heeft het IARC acrylamide geklassificeerd als "waarschijnlijk carcinogeen voor de mens". In daaropvolgend (uitgebreid) epidemiologische onderzoek is echter geen bewijs gevonden dat acrylamide in het dieet het risico op kanker bij de mens verhoogt.
Een citaat uit het abstract van een overzichtsartikel, gepubliceerd in de European Journal of Cancer Prevention, 21:375–386:
"After an extensive examination of the published literature, we found no consistent or credible evidence that dietary acrylamide increases the risk of any type of cancer in humans, either overall or among nonsmokers. In particular, the collective evidence suggests that a high level of dietary acrylamide intake is not a risk factor for breast, endometrial, or ovarian cancers, which have generated particular interest because of a conjectured hormonal mechanism of acrylamide".
Ik heb er begrip voor dat het Voedingscentrum het lastig vindt om terug te komen op eerder gedane aanbevelingen (al zou ze dat sieren). Maar om met volle kracht door te gaan op de ingeslagen weg en nu te gaan miepen over de kleur van gebakken aardappeltjes....Mag het een onsje minder a.u.b.?
Is er misschien een stofje in de koffie dat hysteria bevordert? En speciaal als je het twee jaar in grote hoeveelheden drinkt?
Enno #1, is 2 jaar lang hoge concentraties niet net zoiets als 50 jaar lang lage concentraties?
#3 Een rat van twee jaar is in mensenjaren ongeveer 60 jaar oud, dus als je vraag luidt of een 2 jaar durende, hoge blootstelling in de rat overeenkomt met een 50 jaar durende, lage blootstelling in de mens, luidt het antwoord nee.
Redelijk geruststellend voor de liefhebbers van frituur en aangebakken voedselrestanten Enno. Althans mbt tot kanker. Dat onderzoek waar je aan refereert is van alweer 8 jaar geleden geloof ik. Met betrekking tot neurotoxische effecten bij mensen die (vooral beroepsmatig) aan acrylamide blootstaan krijg je weer minder opwekkende verhalen.
Maar om terug te komen op de acrylamide-kanker connectie: dit onderzoek uit 2017 laat zien wat we liever niet zien terwijl we ons croquetje nuttigen. Zoals bekend sta ik in het algemeen zeer argwanend tegenover het VC maar in deze hebben zij beslist geen ongelijk. 100% veilig is alleen bakken/frituren in water.