Wat als eerste opvalt is dat het behalve over voeding ook over bewegen gaat, ‘manger mieux, bouger plus’. Uiteraard zijn alle aanbevelingen op wetenschappelijke basis gestoeld en afgestemd met de verschillende overheidsinstituten en instellingen die over voeding en volksgezondheid gaan.
De aanbevelingen vallen uiteen in drie groepen: ‘verbeter’, ‘ga voor…’ en ‘verminder’. In het Frans respectievelijk augmenter, aller vers... en réduire.
'Meer'
Fransen moeten meer fruit en groente eten, vers, diepvries of conserven, liefst vijf porties per dag. Ze dienen verder minstens twee keer per week bonen, linzen en kikkererwten te eten en ook (ongezouten) noten. Verder moeten ze gaan voor volkoren (of bruin) brood, pasta, rijst en (gries)meel. Met het oog op het milieu - ook dat heeft een plaatsje binnen de Franse richtlijnen - kiezen ze het liefst voor seizoensgroenten, producten uit de streek of biologisch. Gebruik koolzaad- , olijf- en notenolie.
Noten, volle granen en peulvruchten maken nauwelijks deel uit van het traditionele Franse menu, noteert FoodNavigator. In het nieuwe advies krijgen ze een vaste plek. Ook voor de Fransen geldt voortaan, net als in Nederland, dagelijks een handje ongezouten noten.
'Minder'
Minderen moet de Fransman verder met alle oranje en rode producten (categorie D en E) uit de Nutri-Score, het stoplichtsysteem dat Frankrijk invoert. Daaronder vlees, vleeswaren, producten met veel zout, zoetwaren, suikerhoudende drank, fastfood en alcohol.
Meer bewegen en minder zitten maakt integraal deel uit van de nieuwe aanbevelingen. Het advies stuurt niet iedere Fransman naar de sportschool, maar raadt naast meer bewegen ook expliciet minderen met ‘de tijd zittend doorbrengen’ aan.
Niet wat, maar hoe te eten
Opmerkelijk is dat het advies niet en détail ingaat op bepaalde ingrediënten of specifieke voedingsstoffen, maar een breed advies geeft over welke soort voeding het best is. Zuivel valt in de categorie ‘gaan voor…’, met twee porties melk, yoghurt, verse kaas en kaas per dag. ‘Wissel de soorten kaas af,’ is de aanbeveling.
Alcohol valt in de rubriek ‘verminderen’ maar is toegestaan, echter niet meer dan twee glazen per dag, en ‘niet alle dagen’.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Zo'n 4-5 jaar geleden denk ik Dick. Maar naar mijn idee was het ook vanuit jou kant geen echt datum gerelateerd aanbod. Maar een verkenning. Als ik iets organiseer, en Wicher T. Koetsier mee weet te krijgen, zijn jij +6 anderen een mogelijk gezellig - culinair genietend - gezelschap op relatief betaalbare ontdekkingstocht in een busje. Hoe dan ook leuk te maken. Proberen? Wouter Klootwijk zal ook wel geïnteresseerd zijn? (géén hard feelings! ondanks onze gevechten lijkt me dit echt leuk... ik wil alle respect voor Wouter hebben en hij lijkt me bepaald geen verkeerd gezelschap... we hebben een aantal - ook genietende - raakvlakken en leerzaam tegenwicht kan geen kwaad :).
Ik was ook uitstapjesorganisator en recreatie manager (dispuutleider) dus kan dit prima - en met plezier - organiseren bij belangstelling ;)
Dus belangstellenden: maak dat hier nu kenbaar. Dan kan ik eventueel iets interessants en gezelligs organiseren. In samenspraak met de Noorse milieuorganisatie.
Dat is erg lang geleden, denk ik. Als het aanbod gedaan wordt, is het opportuun en moet je het aannemen. Daar is het nu te laat voor. Ik ga in ieder geval niets organiseren nu.
ps Dick Veerman je had een zalmexcursie in Noorwegen ooit voorgesteld: ik ben (haast) zekere deelnemer! (over het stofje 'Astaxanthine' gesproken ;) Ga je ook mee Wicher T. Koetsier ? (ik heb je dan hard nodig ;)
Sytske Barkhuis : mijn site is een ideologische uiting die vaak niet - maar vaak ook wel, pagina afhankelijk - (door mij ;) min of meer wetenschappelijk verantwoord genoemd kan worden.
Een boek? Geen behoefte om in dat Goeroe lijstje bijgezet te worden.... die zijn er al te veel.
Het enige dat ik nastreef is kritiek (oplossingen) en aanvulling op wat vaak (meestal) onderbelicht wordt. Het maakt me niet uit dat mijn tekortkomingen aan het licht komen hier... van respons leer ik.... heb ik hier al (heel) veel geleerd.... (voor een aantal van mijn felle/ aanvallende eenzijdige reacties vroeger schaam ik me nu :(… dat zou ik nu beter doen... met alle enorme respect die iedereen verdient.
#17 Frank,
Jouw pagina/website is toch een soort van album? Waarom breng je dat niet uit in boekvorm?