Ook in Frankrijk zijn sinds kort nieuwe voedingsrichtlijnen van kracht. Simpele, praktische en toegankelijke aanbevelingen moeten de Fransen helpen om beter te eten en meer te bewegen. Het nieuwe advies bevat geen waslijst aan voedingsmiddelen en hoeveelheden, maar is in drie plaatjes samen te vatten: 'meer', 'bij voorkeur', 'minder'. Ook bewegen valt onder de nieuwe aanbevelingen, en dan vooral in de vorm van minder zitten.
Santé Publique France, de overkoepelende organisatie voor de volksgezondheid, presenteerde vorige week de nieuwe voedingsrichtlijnen voor Frankrijk. Het komende jaar staat een uitgebreid communicatie-offensief op de planning om de adviezen bij de Franse bevolking onder de aandacht te brengen.
Wat als eerste opvalt is dat het behalve over voeding ook over bewegen gaat, ‘manger mieux, bouger plus’. Uiteraard zijn alle aanbevelingen op wetenschappelijke basis gestoeld en afgestemd met de verschillende overheidsinstituten en instellingen die over voeding en volksgezondheid gaan.
De aanbevelingen vallen uiteen in drie groepen: ‘verbeter’, ‘ga voor…’ en ‘verminder’. In het Frans respectievelijk augmenter, aller vers... en réduire.
'Meer'
Fransen moeten meer fruit en groente eten, vers, diepvries of conserven, liefst vijf porties per dag. Ze dienen verder minstens twee keer per week bonen, linzen en kikkererwten te eten en ook (ongezouten) noten. Verder moeten ze gaan voor volkoren (of bruin) brood, pasta, rijst en (gries)meel. Met het oog op het milieu - ook dat heeft een plaatsje binnen de Franse richtlijnen - kiezen ze het liefst voor seizoensgroenten, producten uit de streek of biologisch. Gebruik koolzaad- , olijf- en notenolie.
Noten, volle granen en peulvruchten maken nauwelijks deel uit van het traditionele Franse menu, noteert FoodNavigator. In het nieuwe advies krijgen ze een vaste plek. Ook voor de Fransen geldt voortaan, net als in Nederland, dagelijks een handje ongezouten noten.
'Minder'
Minderen moet de Fransman verder met alle oranje en rode producten (categorie D en E) uit de Nutri-Score, het stoplichtsysteem dat Frankrijk invoert. Daaronder vlees, vleeswaren, producten met veel zout, zoetwaren, suikerhoudende drank, fastfood en alcohol.
Meer bewegen en minder zitten maakt integraal deel uit van de nieuwe aanbevelingen. Het advies stuurt niet iedere Fransman naar de sportschool, maar raadt naast meer bewegen ook expliciet minderen met ‘de tijd zittend doorbrengen’ aan.
Niet wat, maar hoe te eten
Opmerkelijk is dat het advies niet en détail ingaat op bepaalde ingrediënten of specifieke voedingsstoffen, maar een breed advies geeft over welke soort voeding het best is. Zuivel valt in de categorie ‘gaan voor…’, met twee porties melk, yoghurt, verse kaas en kaas per dag. ‘Wissel de soorten kaas af,’ is de aanbeveling.
Alcohol valt in de rubriek ‘verminderen’ maar is toegestaan, echter niet meer dan twee glazen per dag, en ‘niet alle dagen’.
Dit artikel afdrukken
Wat als eerste opvalt is dat het behalve over voeding ook over bewegen gaat, ‘manger mieux, bouger plus’. Uiteraard zijn alle aanbevelingen op wetenschappelijke basis gestoeld en afgestemd met de verschillende overheidsinstituten en instellingen die over voeding en volksgezondheid gaan.
De aanbevelingen vallen uiteen in drie groepen: ‘verbeter’, ‘ga voor…’ en ‘verminder’. In het Frans respectievelijk augmenter, aller vers... en réduire.
'Meer'
Fransen moeten meer fruit en groente eten, vers, diepvries of conserven, liefst vijf porties per dag. Ze dienen verder minstens twee keer per week bonen, linzen en kikkererwten te eten en ook (ongezouten) noten. Verder moeten ze gaan voor volkoren (of bruin) brood, pasta, rijst en (gries)meel. Met het oog op het milieu - ook dat heeft een plaatsje binnen de Franse richtlijnen - kiezen ze het liefst voor seizoensgroenten, producten uit de streek of biologisch. Gebruik koolzaad- , olijf- en notenolie.
Noten, volle granen en peulvruchten maken nauwelijks deel uit van het traditionele Franse menu, noteert FoodNavigator. In het nieuwe advies krijgen ze een vaste plek. Ook voor de Fransen geldt voortaan, net als in Nederland, dagelijks een handje ongezouten noten.
'Minder'
Minderen moet de Fransman verder met alle oranje en rode producten (categorie D en E) uit de Nutri-Score, het stoplichtsysteem dat Frankrijk invoert. Daaronder vlees, vleeswaren, producten met veel zout, zoetwaren, suikerhoudende drank, fastfood en alcohol.
Meer bewegen en minder zitten maakt integraal deel uit van de nieuwe aanbevelingen. Het advies stuurt niet iedere Fransman naar de sportschool, maar raadt naast meer bewegen ook expliciet minderen met ‘de tijd zittend doorbrengen’ aan.
Niet wat, maar hoe te eten
Opmerkelijk is dat het advies niet en détail ingaat op bepaalde ingrediënten of specifieke voedingsstoffen, maar een breed advies geeft over welke soort voeding het best is. Zuivel valt in de categorie ‘gaan voor…’, met twee porties melk, yoghurt, verse kaas en kaas per dag. ‘Wissel de soorten kaas af,’ is de aanbeveling.
Alcohol valt in de rubriek ‘verminderen’ maar is toegestaan, echter niet meer dan twee glazen per dag, en ‘niet alle dagen’.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Als je goed kijkt dan staat er ook 'afwisselend vette en magere vis'. Die magere (zee)vis zal wel in het leven geroepen zijn om de jodiumtekorten te reduceren. In het traditionele voedingspatroon is geen plaats voor 6 boterhammen met extra gejodeerd zout.
De slogan: manger cinq fruits et légumes par jour (eet 5 groentes en fruit per dag) is vanaf 2007 dagelijks een aantal keren op de belangrijkste TV zenders geweest, als onderschrift bij de meeste reclameboodschappen voor levensmiddelen, snoep en snacks. Ook in supermarkten kom je deze slogan tegen bij de groente- en fruitafdeling. Iedereen kent hem uit zijn hoofd, maar hoeveel het heeft geholpen weet ik niet.
Soms lachwekkend.
Onlangs zag ik in Metz op een reclamebord voor een pizzeria een aanbieding van een pizza die aan de Franse richtlijn voldeed. Er lagen 5 verschillende stukjes groente op, uiensnippers, champignon, 1 artisjokbodem, 1 groene asperge en een paar blaadjes rucola.
De sheet zou ik vertalen met: Meer (augmenter), Anders (aller vers), Minder (réduire). Ik geef toe: dat is eigenlijk mooier (grammaticaal evenwichtiger) dan het Frans. Sorry!
Het is me wat met die al die nationale adviezen. Een Fransman moet aan de zuivel. Vette zelfs, want Franse fromage houdt niet van mager. En dat moet liefst iedere dag. Een Canadees mag af en toe een glaasje magere melk. Niet te vaak.
Zo komen de verhalen in de wereld, twitte Karine Hoenderdos gisteravond over een zwaar chargerende kop op de voorpagina van FL bij dit artikel (en ze had gelijk, net als eerder deze week nav de melk die nog wél mag vd Canadezen).
Maar toch: is het niet ook een beetje lachwekkend?
Wat?
Nou, de stofjesadviezen zijn nog maar net voorbij. Inmiddels vliegen de algemene adviezen (meer, minder, verander) in termen van levensmiddelen je om de oren, maar als je ze vergelijkt weet je nog steeds niet of de autoriteiten zelf wel weten wat ze bedoelen.
Om dan Karine nog een keer te prijzen: die maakt tenminste gewoon receptenboeken voor een gezond leven en legt daarin uit waarom je die moet volgen. Dat doet ze samen met de dokter. Omdat ik die samenwerking vertrouw en hoor wat ik moet klaarmaken, geloof ik daar meer in en hoef ik niet meer bang te zien dat ik iets eet dat misschien wel niet mag.
De Fransen in het zuid-oosten van Frankrijk hebben helemaal geen voedings advies nodig. Zij gebruiken weinig meervoudig onverzadigde vetzuren. Daar blfijf je nueenmaal zeer gezond bij.
Op Twitter wordt door Santé Publique France de categorie 'Aller vers' als volgt omschreven:
Levensmiddelen waarvoor, met uitzondering van zuivelproducten, substitutie aan te bevelen is.
Een interessante rubriek:
- de eetrichtlijnen gaan niet alleen over gezondheid maar ook over milieu (er wordt aanbevolen lokaal te eten en seizoensproducten)
- waarom vallen zuivelproducten hier onder en niet bij de rubriek 'minderen'?
- en waarom worden Bio-producten genoemd?
Op de site wordt gemeld dat tot nieuwe aanbevelingen is gekomen op basis van een wetenschappelijke benadering. Ik heb het idee dat er daarnaast ook goed geluisterd is naar de aanbevelingen van Syndilait, Institut professionnel du lait
de consommation en l’Agence BIO (Frans agentschap voor de ontwikkeling en promotie van biologische landbouw). Instituties die betrokken waren bij het opstellen van de nieuwe richtlijnen.