Het aantal fastfoodrestaurants in Nederland steeg in de afgelopen 5 jaar van 364 naar 422, een groei van 17%. Dat blijkt uit onderzoek van horeca-adviesbureau Van Spronsen & Partners.
De 'fastfood-dichtheid' is met 3,2 fastfoodrestaurants per 100.000 inwoners het hoogst in Noord-Holland. Het Nederlands gemiddelde is 2,5. Drenthe en Zeeland, provincies met weinig rijkswegen (aantrekkelijke locaties voor fastfoodrestaurants) en een bevolking die uit relatief veel 50-plussers bestaat (die minder vaak uit eten gaan) hebben de minste fastfoodrestaurants.
Amsterdam telt 52 fastfoodrestaurants en heeft daarmee een fastfood-dichtheid van 6,7 fastfoodrestaurants per 100.000 inwoners. Roermond kent met 8,7 de hoogste fastfood-dichtheid van Nederland. De stad telt in totaal 5 fastfoodrestaurants.
Van Spronsen & Partners verwacht de komende 5 tot 7 jaar een verdere stijging van het aantal fastfoodrestaurants tot circa 500. In vergelijking met andere steden en landen is er nog ruimte voor uitbreiding van zowel 'de grote 3' (McDonald's, Burger King en KFC) als voor vestigingen van nieuwe ketens. De groei zal wel afvlakken door toenemende aandacht voor gezondheid.
Van Spronsen en Partners - Het Fastfoodrestaurant in beeld
De 'fastfood-dichtheid' is met 3,2 fastfoodrestaurants per 100.000 inwoners het hoogst in Noord-Holland. Het Nederlands gemiddelde is 2,5. Drenthe en Zeeland, provincies met weinig rijkswegen (aantrekkelijke locaties voor fastfoodrestaurants) en een bevolking die uit relatief veel 50-plussers bestaat (die minder vaak uit eten gaan) hebben de minste fastfoodrestaurants.
Amsterdam telt 52 fastfoodrestaurants en heeft daarmee een fastfood-dichtheid van 6,7 fastfoodrestaurants per 100.000 inwoners. Roermond kent met 8,7 de hoogste fastfood-dichtheid van Nederland. De stad telt in totaal 5 fastfoodrestaurants.
Van Spronsen & Partners verwacht de komende 5 tot 7 jaar een verdere stijging van het aantal fastfoodrestaurants tot circa 500. In vergelijking met andere steden en landen is er nog ruimte voor uitbreiding van zowel 'de grote 3' (McDonald's, Burger King en KFC) als voor vestigingen van nieuwe ketens. De groei zal wel afvlakken door toenemende aandacht voor gezondheid.
Zowel foodwatch als de Nederlandse Vereniging van Diëtisten (NVD) vinden dat er een eind moeten komen aan de groei van het aantal fastfoodrestaurants. Volgens Fenna Janssen van de NVD maakt het Nationaal Preventieakkoord dat mogelijk.
Sjoerd van de Wouw van foodwatch verbaast zich er over dat het kabinet “de gezonde keus makkelijker wil maken” maar dat tegelijkertijd vergunningen voor nieuwe fastfoodrestaurants “als warme broodjes over de toonbank gaan”.
Door het groeiende aanbod aan fastfoodrestaurants worden consumenten verleid om ongezonde voedselkeuzes te maken. Janssen geeft in het AD alvast een aantal tips om verleidingen te weerstaan.
Daar is maar één reden voor: Het Design Outlet Centre in Roermond. Ongelofelijk maar waar: het schijnt de derde toeristische bestemming in Nederland te zijn. Bussen vol Chinezen worden er naar toe gebracht om tassen vol met spullen te kopen. En ja, die moeten ook eten. In een fastfood restaurant dus.