Lees de Update onder dit stuk, die we als redactie schreven naar aanleiding van de discussie hieronder en op onze Facebookpagina.
Het Canadese advies luidt voortaan om een bord voor de helft te vullen met groenten en fruit, voor een kwart met vezelrijk voedsel (zoals granen) en voor een kwart met eiwitten, bij voorkeur plantaardige met af en toe wat (magere) dierlijke. De moderne Canadees wordt aanbevolen vleeseiwitten grotendeels te vervangen door planteneiwitten, zoals peulvruchten. Het nieuwe Canadese bord bevat geen specifieke lijst meer van voedingsmiddelen en portiegroottes, maar is meer ‘op gevoel’ samengesteld.
“Gezond eten is meer dan alleen het voedsel dat je eet. Het gaat over je hele relatie met voedsel,” zegt Minister van Volksgezondheid Ginette Petitpas Taylor. Daarom moedigen de richtlijnen Canadezen ook aan om vaker zelf te koken, van het eten te genieten en voedsel met anderen te delen. Dat doet denken aan de veelgeprezen Braziliaanse richtlijnen.
Minder zuivel en vlees
De nieuwe richtlijnen gaan uit van wetenschappelijk onderzoek. Maar níet van onderzoek dat medegefinancierd is door de voedingsmiddelenindustrie, zei Hasan Hutchinson, directeur-generaal voedingsbeleid van Health Canada, daags voor het verschijnen van de voedingsgids. De sinds 1942 in de richtlijnen voorkomende aanbeveling van 'drie-glazen-melk-per-dag' waarvan de geest nog doorklonk in de richtlijnen van is dan ook uit de richtlijnen verdwenen. Tot grote zorg van de Canadese vlees- en zuivelsectoren. Zo waarschuwde de zuivelkoepel Dairy Farmers of Canada al dat de hele zuivelsector op het spel staat en laat de Canadian Pork Council weten zich ernstig zorgen te maken "dat de Canadese consument de nieuwe Food Guide ziet als een aanbeveling om minder vlees te eten en hij/zij dit gaat vervangen door plantaardige eiwitten."
Update: Diëtist Janet Noome heeft gemengde gevoelens bij het Canadese dieet.
1- Voor het kleine en metabool gezonde deel (20%?) vd Canadese populatie is dit 'n advies dat kan. Het overgrote deel vd Canadezen is metabool ontregeld door IR, en gaat t schip in met 'n voedingsadvies dat circa.70% koolhydraten bevat.
— Janet Noome (@JanetNoome) January 28, 2019
2- Nog steeds 'Verzadigd vet is slecht' pic.twitter.com/LArfQSV9Pm
Update naar aanleiding van de discussie die over dit stuk ontstond, 19:45 uur
Over de oorspronkelijke titel van dit stuk ontstond discussie ('In Canada is melk niet gezond meer'). Ook ontstond discussie over de inleiding die luidde: "Met ingang van dit jaar heeft Canada nieuwe richtlijnen voor gezonde voeding. De vorige dateerden uit 2007. De opvallendste vernieuwing is dat zuivel geen plek meer heeft als dagelijks onderdeel van een gezond dieet. Tot chagrijn van de Canadese zuivelsector."
De kritiek die zegt dat die woorden een onjuiste toon zetten, is terecht. Het is onzorgvuldig omdat de feiten zijn dat (magere, geen vette) zuivel van de nieuwe Canadese richtlijnen wel mag, maar regelmatige vervanging door plantaardige eiwitten de voorkeur heeft. Dat is nogal een verschil met de tot voor kort geldende richtlijnen van 2007 waarin melk een prominente rol speelde.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
''laat de Canadian Pork Council weten zich ernstig zorgen te maken "dat de Canadese consument de nieuwe Food Guide ziet als een aanbeveling om minder vlees te eten en hij/zij dit gaat vervangen door plantaardige eiwitten." ''
Ja, ik neem aan dat dat ook precies de bedoeling is. Dat is inmiddels de wereldwijde consensus over voedsel dat gezond is en duurzaam. Die vlees- en zuivelindustrie zal dus moeten veranderen. Niet meer op kwantiteit, maar op kwaliteit richten.
Zuivel en ander dierlijk eiwit wordt wel degelijk nog steeds genoemd, bij de eiwitten.
Klopt, Carolien. Maar het opvallende (lees: confronterende voor bestaande belangen) is:
- het nadrukkelijke 'minder, minder, minder' voor dierlijke eiwitten (en dus geen zuivel meer in het basismenu)
- het 'niet bewerkt'
- het 'los van de belangen van de verwerkende industrie'
Canada is - bij mijn weten - het eerste Westerse land dat een voedingsadvies dat zo regelrecht tegen de bestaande belangen ingaat formuleert. Het gaat in de richting van het EAT-advies in The Lancet.
Graag vraag ik Jaap Seidell of dat klopt.
Ik zie de verwarring continue terugkomen: "Geen vlees en zuivel meer in Canadese Schijf van vijf" en nu weer "In Canada is melk voortaan niet meer zo gezond".
Waar komt dit toch vandaan? Lezen mensen überhaupt de richtlijnen?
In Guideline 1 staat:
Nutritious foods are the foundation for healthy eating.
+ Vegetables, fruit, whole grains, and protein foods should be consumed regularly.
Among protein foods, consume plant-based more often.
- Protein foods include legumes, nuts, seeds, tofu, fortified soy beverage, fish, shellfish,
eggs, poultry, lean red meat including wild game, lower fat milk, lower fat yogurts, lower fat
kefir, and cheeses lower in fat and sodium.
+ Foods that contain mostly unsaturated fat should replace foods that contain mostly
saturated fat.
+ Water should be the beverage of choice. [1]
Ook staat er:
Patterns of eating that include animal-based foods should emphasize more plant-based foods, and
promote animal-based foods that are lower in saturated fat, such as lean red meat including wild game, lower fat milk, lower fat yogurts, lower fat kefir, and cheeses lower in fat and sodium. [1]
Dus ja, er wordt wat meer plantaardig gepromoot, maar dat doet de gezondheidsraad toch ook: "Eet volgens een meer plantaardig en minder dierlijk voedingspatroon" [2]
1. https://food-guide.canada.ca/static/assets/pdf/CDG-EN-2018.pdf
2. https://www.gezondheidsraad.nl/documenten/adviezen/2015/11/04/richtlijnen-goede-voeding-2015
Zeldzaam slordige kop; het enige dat er veranderd is is dat melkproducten niet langer als een aparte categorie vermeld staan. Maar onder de categorie eiwitten vallen. De kop op FB is zo mogelijk nog slonziger. Daarnaast zie ik bij de totale richtlijnen en artikelen van de Canadese overheid nergens staan dat melkproducten ongezond zouden zijn.