De Groenlandse ijskap in het noorden van de wereld smelt sneller dan klimaatwetenschappers durfden te voorspellen. Groenland verloor in 2012 bijna vier keer meer ijs dan in 2003, ruim 400 miljard ton per jaar. Dat rapporteert een groep klimaatonderzoekers van de universiteit van Utrecht met collega’s uit de VS, België, Denemarken en Luxemburg in een nieuwe studie, gepubliceerd in het vakblad Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

Het Groenlandse ijs smelt op plekken waar wetenschappers dat niet verwachten, op het zuidwestelijke deel. Tot nu werden gletsjers verantwoordelijk gehouden voor het verlies van Groenlands ijs, maar deze regio telt nauwelijks gletsjers. Het afsmelten lijkt verder landinwaarts aan het oppervlak van de ijskap te gebeuren door de Noord-Atlantische Oscillatie. Dat is een warmere luchtstroming die door de nu warmere atmosfeer waarschijnlijk deze forse smelt veroorzaakt. Er ontstaan smeltwaterrivieren die het smeltwater afvoeren naar de oceaan.

Eerder werd dit nog niet als een bedreiging gezien. “We wisten dat we een groot probleem hadden met de toenemende ijsdumping door enkele grote gletsjers. Maar nu zien we een tweede ernstig probleem: steeds meer ijsmassa’s die de ijskap verlaten als smeltwater en via rivieren in de zee stromen”, zegt onderzoeker Michael Bevis in Ohio State News. De onderzoekers waarschuwen dat dit onvoorziene afsmelten waarschijnlijk extra zeespiegelstijging gaat veroorzaken. Volgens Bevis is er geen weg meer terug. “We zien de ijskap een omslagpunt bereiken”.

Eerder werd al bekend dat het ijs op Antarctica, in het zuiden van de wereld, sneller smelt dan verwacht.





ScienceDaily - Greenland ice melting four times faster than in 2003: Southwest part of the island could be major contributor to sea level rise
  • Deel
Druk af