De oorsprong van de melk die gebruikt wordt voor de kazen van Wierda is traceerbaar naar een kleine groep Friese boeren; het gaat momenteel nog om twee Friese melkveehouders. De kaas is van het Goudse type, de bekende harde ronde wielen.
Trots en blij is Wierda met het keurmerk. Wierda: "Consumenten hechten steeds meer waarde aan ‘authenticiteit’ en weten waar het vandaan komt. Het keurmerk helpt ons om nog duidelijker aan consumenten te kunnen vertellen dat dit bij ons klopt, dat we Fries zijn en werken aan duurzaamheid. Zo kunnen ze nog bewuster kiezen."
’Bottom-up zuivel’
In het streven naar 'natuurinclusieve' veehouderij houdt Wierda rekening met weidevogels, milieubelasting, biodiversiteit en cultuurlandschap. Door klein te beginnen en stap voor stap te groeien kan hij het bedrijf ontwikkelen. Om vervolgens aan te tonen dat het volgens hem wel inclusief meer duurzaamheid en natuur kan. "Bottom-up zuivel", noemt Wierda dat. En, zegt hij, "kaas voor een mooier Friesland".
De kazen met de grutto in het logo liggen nu bijna 2 jaar in winkels, groothandelaren en horeca in voornamelijk Friesland. De komende maanden komt daar een groot aantal winkels buiten Friesland bij. Volgens journalist Wouter Klootwijk wordt de kaas in Noord-Holland gemaakt. De Fryske is transparant en zette die wetenschap gewoon op zijn website.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Mooi! Maar de Fryske wordt toch in west Friesland gemaakt?
Ligt dat misschien in Noord-Holland, Josien?
Inmiddels wordt het in Rouveen (Overijssel) gemaakt. De productie in Friesland is niet mogelijk na een zoektocht bij de verschillende Friese kaasmakers. De belangrijkste toegevoegde waarde van de kaas - de melk - komt van Friese boeren in een gesloten duurzame keten.
Precies, Catharinus. Ik vertel dat over jou in mijn onderwijs voor hoog op te leiden jonge melkveehouders in Leeuwarden.
En fantastisch goed dat je dat meldt. Zo moet het zijn. Enne .... Rouveen (voor wie het niet weet), da's pas een echte topper die Nederlandse kaas weet te maken die we exporteren in de hogere segmenten in het verre buitenland buiten de EU. Zo moet dat.
Ik heb de Fryske ook op brood gehad. Prima kaas. Verder valt op dat de Fryske zeer goed houdbaar is. Met drie verschillende merken kaas een vergelijking gemaakt qua houdbaarheid. De Fryske was daarbij de beste. De twee andere merken kaas kregen na een tijd ongebruikt in de koelkast last van schimmelvorming en in de zelfde periode bleef de Fryske mooi gaaf met weinig tot helemaal geen schimmelvorming. ( door geen E-nummers en smaakstoffen neem ik aan )