Maar liefst 65% van de Nederlandse horecaondernemers neemt maatregelen om het zout in hun gerechten te verminderen. Dat blijkt uit een enquête die de vereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) door bijna 1000 horecaondernemers liet invullen.
Bij de bereiding van maaltijden vervangt 43% van de ondernemers zout door (verse) kruiden en specerijen en kiest 20% voor voedingsmiddelen met minder zout. Daarnaast zet 20% bewust geen zoutvaatje op tafel. Als gasten alsnog zout willen, dan moeten ze daar om vragen, meldt KHN in een persbericht.
KHN is van mening dat de horeca moet bijdragen aan de aanpak van overgewicht. Binnen het Akkoord Verbetering Productsamenstelling werkt de vereniging niet alleen aan reductie van zout, maar ook van suiker en vet, en aan toename van vezelrijke producten. Op de vakbeurs Horecava organiseerde KHN in samenwerking met de Nierstichting de wedstrijd ‘Lekkerste Stamppot met minder Zout’.
MissetHoreca - 65 % van de horecaondernemers minderen met zout
Bij de bereiding van maaltijden vervangt 43% van de ondernemers zout door (verse) kruiden en specerijen en kiest 20% voor voedingsmiddelen met minder zout. Daarnaast zet 20% bewust geen zoutvaatje op tafel. Als gasten alsnog zout willen, dan moeten ze daar om vragen, meldt KHN in een persbericht.
KHN is van mening dat de horeca moet bijdragen aan de aanpak van overgewicht. Binnen het Akkoord Verbetering Productsamenstelling werkt de vereniging niet alleen aan reductie van zout, maar ook van suiker en vet, en aan toename van vezelrijke producten. Op de vakbeurs Horecava organiseerde KHN in samenwerking met de Nierstichting de wedstrijd ‘Lekkerste Stamppot met minder Zout’.
Toch een vraag: zijn vet en suiker of te veel het probleem?
En als die een probleem zijn, waarom zijn ze dat dan voor mensen die ene keer dat ze echt uit willen gaan eten, als een feestje?
Ik bedoel natuurlijk: zijn we niet de verkeerde problemen aan het oplossen?
Omdat bijna de helft van de Nederlanders overgewicht heeft moeten alle producten aangepast worden, dus ook de gerechten in de horeca.
Zucht, al vaak genoemd maar de invloed van zout op bloeddruk is praktisch verwaarloosbaar.
De gezond geachte bovendruk is 120 mmHg. Totdat je boven de 140 mmHg komt haalt de dokter zijn schouders op. Houd dat even in gedachten. Om 2 mmHg te verlagen (ja, je leest het goed) moet je 5 gram zout per dag minder eten. Elke dag. Dat geldt voor mensen met een relatief normale bloeddruk. Heb je een hoge bloeddruk, dan bereik je met die 5 gram per dag minder zout een gemiddelde verlaging van 5 mmHg.
Vijf gram per dag, dat is werkelijk smakeloos eten. En daarvoor ga je niet uiteten. Bovendien, hoe vaak eten mensen buiten de deur? Begrijp me niet verkeerd, ik ben van mening dat zout gebruik een erg niet-creatieve manier is om eten op smaak te brengen, dus juich het gebruik van kruiden alleen maar toe. Maar ik ben het eens met Dick, hier schieten we het doel echt voorbij. De patatzaak (of restaurant) kan haar frites wel minder zout maken, maar waarschijnlijk heeft het meer effect als de uiteter de frites laat staan. Alleen is dat niet een effect waar tot in den treuren onderzoek naar gedaan is, dus dat wordt niet genoemd. Nee, het moet zoutloze frites zijn, want daarvan weten we tenminste met grote zekerheid (door heel veel onderzoek) dat het een (idioot klein) effect heeft.
Deze hele boodschap is m.i. niets meer dan goede sier maken met een lege huls. Een soort greenwashing voor 'gezonde' voeding. Maar het echte probleem is erger dan dat: vermoedelijk geloven de koks dat ze echt iets goeds dan, gesteund door de nierstichting. Gezonder eten is werkelijk nog heel ver weg.
Ik denk zelfs dat we te weinig zout eten.
Ja u leest het goed.
De gemiddelde zout inname per dag van nederlanders is 9,9 gram voor mannen en 7,5 gram voor vrouwen aldus het RIVM. Dat is dan wel meer dan de aanbevolen richtlijn van 6 gram, maar die is dan ook te laag. Alleen mensen die al een hoge bloeddruk hebben dienen wel wat op te passen.
Zout is het een heel belangrijk mineraal voor het menselijk lichaam.
25% van de mensen krijgt een wat verhoogde bloeddruk door zoutinname en aangezien er een sterk verband is tussen hypertensie en hart- en vaatziekten is er de aanname dat we dan maar minder zout moeten eten.
Als je te veel zout eet wordt dat door de nieren uitgescheiden, eet je te weinig zout wordt een hormoon aldosteron aangemaakt dat er voor zorgt dat je nieren zout (of eigenlijk natrium) vasthouden. En wanneer dat gebeurt is het fysisch verplicht om kalium af te staan (natrium-kaliumpomp).
Je spieren, hart en zenuwen hebben de juiste hoeveelheid kalium nodig om goed te kunnen functioneren. Dus weinig zout eten is helemaal niet gezond. Dat blijkt ook uit onderzoek van O'Donnell 2014. Daaruit blijkt dat een optimale inname van natrium 5 gram per dag is; dat betekent dus dat de zoutinname per dag 12 gram moet zijn (zout is NaCl; natriumchloride) grafiek
Dus wees niet bang voor zout; lekker met de zoutpot strooien.
Edit: leesvoer
Dennis #3 jou zin "Gezonder eten is werkelijk nog heel ver weg". Dat is maar net waarop je energie inzet.
Ik durf te stellen als we de definitie van gezonde voeding neerzetten, de inhoudelijke fundamentele kennis daar bij nemen we tot heel andere inzichten komen. Laten we de kraan eens dichtdraaien.
Wij hebben een wetenschappelijk rapport in handen die stelt dat 85% ons overkomt aan ziek en zeer voedsel gerelateerd is. Globaal wisten ons netwerk dat al in 2000. De onbalans aan voedingstoffen zorgt ervoor dat onze organen niet naar behoren kunnen functioneren met alle gezondheid gevolgen van dien. En zo raken we steeds verder aan lagerwal en lopen de zorgkosten gierend uit de hand.
Economische belangen lopen ons, t.a.v. onze gezondheid status, voor de voeten.
Als de burger het stuur van onze gezondheid nu eens kordaat ter hand nam samen met de voedselproducent, zouden we eens laten zien wat mogelijk is.
Wij zoeken een partij die tegen zeer aanvaardbare prijs aantoonbare gezondheid bevorderend voedsel aan de consument wil aanbieden.