Het project heet Low Food en wordt vandaag glamoureus gepresenteerd in de Volkskrant. Daarin beschrijft voormalig culinair criticus Mac van Dinther het initiatief van drie mannen met baarden. Ze heten Samuel Levie, Joris Bijdendijk en Joris Lohman, respectievelijk, schrijft Van Dinther, (worst)maker, kok (Rijksmuseum) en denker. Van Dinther: "het onderstreept dat Low Food meer is dan een clubje hippe koks. Low Food wil veranderingen teweegbrengen in het Nederlandse voedsellandschap. [...] De notie dat het anders moet begint langzamerhand overal door te sijpelen, ziet Lohman."

Lohman zelf ziet dat zo: Nederland heeft zich een eeuw lang toegelegd op grootschalige landbouw, zegt Lohman: zo veel mogelijk voedsel produceren tegen zo laag mogelijke kosten. ‘Daar zijn we goed in, maar het is een systeem dat op zijn laatste benen loopt.’
De landbouw is, behalve van goedkoop voedsel, ook een bron geworden van milieuproblemen zoals klimaatopwarming en afbraak van biodiversiteit. Boeren klagen: door de concurrentie op de wereldmarkt kunnen velen het hoofd nauwelijks boven water houden.
‘De landbouwwereld houdt zichzelf in een wurggreep’, constateert Lohman. ‘Nederland is een klein land met dure grond. Dan is het logischer dat je in plaats van bulkproducten duurzaam voedsel produceert met toegevoegde waarde.’


De Nederlandse landbouw exporteert 70-95% van zijn productie. Low Food heeft de ambitie om het geld dat daar nu niet op verdiend wordt, op een andere manier binnen te laten komen. Eén daarvan is het roosteren van oer-Hollandse knolselderij aan het spit. In het Volkskrantartikel zijn nog meer recepten te lezen die het verschil moeten gaan maken.
de Volkskrant - Hoe Low Food de Nederlandse eetcultuur wil veranderen
  • Deel
Druk af