Britten kochten het afgelopen jaar meer bessen en fruit dan groente. Dat meldt de Britse supermarktketen Asda op grond van de verkoopcijfers over 2018, schrijft The Telegraph. Bessen maken een vijfde van de totale Britse fruitconsumptie uit, meer dan appels en bananen. In de top-10 van de best verkochte groenten en fruit staan dit jaar 7 fruit- en 3 groentesoorten. Twee jaar geleden was dat nog precies andersom. Blauwe bessen, frambozen en aardbeien rukten op, broccoli, tomaten en champignons verdwenen uit de top-10. Volgens de Britse krant The Telegraph is de opmars van rood fruit te danken aan de smoothie-hype.
Volgend jaar zou de lijst er wel eens heel anders uit kunnen zien, vooral als Groot-Brittannië met een ‘no deal’ de EU verlaat. Analisten van de bank HSBC waarschuwen dat, in tegenstelling tot wat veel Britten denken, niet 50% van de Britse voedingsmiddelen van buiten het land komt, maar wel 80%. Bij een 'no deal'-brexit zullen er onmiddellijk voedseltekorten ontstaan.
Telegraph - Berry craze sees fruit overtake vegetables in shoppers' baskets
Volgend jaar zou de lijst er wel eens heel anders uit kunnen zien, vooral als Groot-Brittannië met een ‘no deal’ de EU verlaat. Analisten van de bank HSBC waarschuwen dat, in tegenstelling tot wat veel Britten denken, niet 50% van de Britse voedingsmiddelen van buiten het land komt, maar wel 80%. Bij een 'no deal'-brexit zullen er onmiddellijk voedseltekorten ontstaan.
Sytske Barkhuis : waar ik op hamer is bewuste Voedingskennis. Die staat aan de basis. Financiële en tijdsargumenten tellen (hier) niet echt. Wel het genieten, ervaringen ontwikkelen, en niet uitgaan van dogma's.... Een T Bone per maand of goedkopere speklap per week is niet het toppunt van gezondheid en milieukundig denken (maar die bewust vermelde kruiden (rozemarijn!) hebben aangetoond, naast smaakveredeling, de vorming van schadelijke vetresiduen bij het bakken tegen te gaan).
Het gaat om het totaalplaatje, en zeker niet over contraproductief absolutisme, van bovenaf - of door jezelf - opgelegd.
Wat ik bereikt heb bij kinderen, kan ook op grotere schaal bereikt worden, daar ben ik van overtuigd. Voedingskunde bij de jeugd staat aan de basis van verandering - daar zijn vele deskundigen het over eens.
ps een kant en klare maaltijd met voorgegaarde T bone/ biefstukpuntjes/ zalmstukjes is een culinair monster. Een extreem voorbeeld... wel een voorbeeld ervan dat je de lekkerste zaken zelf maakt... en nooit die smaakwaarderingen/ kennis zult kunnen bereiken met kant-en-klaar, met haar standaard zaken. De lekkerste zalm moet eenzijdig op de huid gebakken worden (event. tevoren licht gemarineerd). Dat gaat heel snel. De pasta (en salade) ernaast. Eventueel klant en klare basispasta... al kun je die snel zelf origineler/ smaak-aparter bereiden in weinig tijd... kun je daarover ook bijv. een handvol oregano/ petercelie strooien en extra kaas ;) Maar de Italiaan gruwt van deze kant en klare pasta.... net zoals van diverse andere k&k producten die deze pasta nutritioneel 'volledig' (kunnen* - wat maar de relatieve vraag is.../ gezien bijv vers gegrilde paprika, courgette, broccoli etc. weinig minuten in een grillpan) maken... maar culinair niet.... een wereld van verschil.
* die enkele onderzoeken die er zijn naar k@k maaltijden - zoals van de Consumentenbond - kijken vooral naar macronutriënten (al die micronutriënten - de mogelijke toegevoegde waarde daarvan - zijn een veel te complex verhaal... hoewel die een groot verschil kunnen uitmaken). Dat kan ook breder beweerd worden over veel nutriënten onderzoek. Waarbij het onderstrepen van het belang van (oranje) blauw/paars/zwart AGF zwaar onvoldoende gebeurt. Of ondergrondse/ donkere AGF, zoals schorseneren en knolselderij (witlof/ asperges/ champignons). Terwijl juist deze AGF met haar enorme/ specifieke aanbod aan micronutriënten méér helpt bij de metabole aantastingen die ons teisteren. Net zoals pan-gegrilde/ gestoomde broccoli schijven (de stelen zijn echt lekkerder dan de roosjes!)... met nog wat intact enzym dat noodzakelijk is voor de zó belangrijke sulforafaanvorming.... (bij diepvries geheel verloren... maar weer te compenseren met rucola/ verse mierikswortel waarin hetzelfde enzym zit ;)…. kennis dus, wederom)
En ook voor broccoli geldt: vers bereid geeft een heel andere smaak dan die uit de diepvries.
Wat wil je?
Waarschijnlijk sta je óók achter een ontwikkelde culinaire cultuur - als ik je zo hoor? Met alle pro's?
Frank Buurman
Aan de basis moet inderdaad het nodige veranderen, maar jij gaat er mij veel te veel van uit dat iedereen dezelfde mogelijkheden heeft als jij.
Wat hoop je bijvoorbeeld met zo'n uitgebreid voorbeeld van hoe jij 'ontspoort' te bereiken?
ps net als 'fastfood' verwarmde gevulde wijnbladeren uit blik met tzatziki, over van gisteren... perfecte lunch…. zonder bessen of appel.... wel met rucola en mintthee ;)
Frank Eric van der Meer : ik ben er huiverig voor om op FL telkens door te linken naar artikelen - en combinaties daarvan - die ik op mijn site gepost heb. Ik wil FL niet gebruiken als reclame-medium voor mezelf…. of die indruk wekken. Mij gaat het om de inhoud van gepubliceerd wetenschappelijk onderzoek, niet een Goeroe standpunt (waaraan ik me ook deels schuldig maak vanuit mijn overtuigingen). Die zijn er al veel te veel.... ook onder 'wetenschappers'. De basis moet veranderd worden. Culinaire educatie, ontwikkeling. En alles kan dan goed komen.... al zou het misschien béter kunnen....
Frank, "Ik citeer onderzoeken van anderen, en probeer die samen te brengen.", ja, en dat doe je met je eigen site, naar jouw inzichten. Dan kan je beter zeggen:"op mijn site kunt u dat nazien" oid.