De engelse website EthicalCorp.com bezorgt ons in haar laatste nieuwsbrief een hele lijst aan links over "ethisch ondernemen in tijden van crisis". In het licht van een mogelijke wereldwijde economische crash, buigt ze zich deze maand volop over de vraag óf en hoé ethische producten deze aangekondigde recessie zullen doorstaan.
Ik bracht hier enkele bedenkingen samen, welke EthicalCorp.com verzamelde bij specialisten op het terrein van ethisch handeldrijven. Opmerkelijk is de eensgezindheid over het feit dat Fairtrade op korte termijn niks te vrezen zou hebben van een dalende koopkracht.
Mag ik jullie mening hieromtrent en jullie antwoord op volgende vragen?
1) Beschouw jij jezelf als een ethische eter?
2) Zo ja, waar leg jij voor jezelf de grens om dieper in de geldbeugel te tasten voor bijvoorbeeld diervriendelijke, bio- of Fairtradeproducten?
Lees meer op EthicalCorp.com
Dit artikel afdrukken
Ik bracht hier enkele bedenkingen samen, welke EthicalCorp.com verzamelde bij specialisten op het terrein van ethisch handeldrijven. Opmerkelijk is de eensgezindheid over het feit dat Fairtrade op korte termijn niks te vrezen zou hebben van een dalende koopkracht.
Mag ik jullie mening hieromtrent en jullie antwoord op volgende vragen?
1) Beschouw jij jezelf als een ethische eter?
2) Zo ja, waar leg jij voor jezelf de grens om dieper in de geldbeugel te tasten voor bijvoorbeeld diervriendelijke, bio- of Fairtradeproducten?
Lees meer op EthicalCorp.com
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Ik weet niet of ik mijzelf beschouw als "ethische eter", maar Fair Trade zie ik niet zitten.
Op zijn best is het een nogal inefficiente manier van hulp aan arme landen (bij Fair Trade blijft enorm veel aan de strijkstok hangen), op zijn slechtst is het stimuleren van overproductie. Als de marktprijs heel laag is, moeten minder boeren die producten gaan verbouwen, en moet je ze niet juist stimuleren door er subsidie op te geven.
Als het aan mij lag ging de EU minder invoerrechten heffen op voedsel en de eigen boeren minder subsidieren, gaven mensen die dat wilden hun geld aan echte goede doelen, en lieten we Fair Trade links liggen. Dat is het beste voor iedereen.
Gefeliciteerd met de bloggie!
Remco, jij weet duidelijk meer; Van strijkstokken en zo. Komop: vertel!
Prachtig allemaal om meteen weer in de strijkstokken en andere unfairness van FT te stappen, maar ... laten we eerst eens definieren wat een ethische eter is.
Wanneer noem je eten ethisch?
Mag het niet bespoten zijn, bijv. omdat de wijngaardarbeiders daar ziek van worden? (zo komen we aan een boel van de druiven die in Nederland voor wijn geteeld worden) Of mag dat niet vanwege het milieu dat sinds een tijdje zelfs kernenergie weer in de mode laat zijn?
Moet AH het verschil tussen de aardappelprijs die de boer krijgt een paar cent en die de grootsuper er met jou voor afrekent aan de kassa (een duizelingwekkend verschil) voor een deel teruggeven aan de boer?
Moet het dier dat je eet een mooie dood en een mooi leven hebben gehad, of is 1 van die 2 wel 'fair enough'?
Etc.
Welke criteria hanteer je?
In mijn ogen is het toch beter te letten op de regio waar de producten die je koo(k)/(p))t vandaan komen.
Dan met fairtrade productie te stimuleren op locatie en vervolgens alles via vliegtuig/boot de halve wereld rond te sturen. Waarbij ik ethisch gezien meer sjoege heb met "het milieu" dan met "de mens".
In die zin is ethisch eten: producten kopen die dicht bij huis en biologisch geproduceerd zijn. Waarmee je het eerder genoemde argument met subsidies en heffingen (uiteindelijk) zoveel mogelijk zou kunnen omzeilen...