De Nederlandse trappistenbrouwerij van Koningshoeven, één van de 13 abdijen ter wereld die trappistenbier mogen produceren, brouwt 10 miljoen liter bier per jaar.

Voor de monniken begon dat commerciële succes te knagen. "We bidden zeven keer per dag tot God en danken hem voor zijn creatie, maar we deden niets tegen de vervuiling", aldus broeder Isaac in The Guardian. "We hebben ons geloof moeten vertalen in verduurzaming". Een voor de hand liggend aanknopingspunt was het waterverbruik: voor het brouwen van een liter bier is 7 liter water nodig. In de abdij in Berkel-Enschot staat nu een kas waarin 70 verschillende planten het uit de brouwerij afkomstige water filteren en zuiveren, zodat het opnieuw kan worden gebruikt.

Het systeem, dat officieel gewijd is, zou elke 7 uur 450.000 liter water kunnen zuiveren zonder menselijke tussenkomst.

De monniken hebben nog meer ideeën om hun ecologische voetafdruk te verkleinen, naast de zonnepanelen en elektrische auto's waar ze nu al gebruik van maken. "We willen ook urine kunnen omvormen tot drinkwater", zegt broeder Isaac. "Ik voel een grote verantwoordelijkheid tegenover de toekomstige generaties, en we moeten er voor zorgen dat zij een schonere wereld erven."
The Guardian - Beer-brewing Trappist monks put faith in plants to reduce water waste
  • Deel
Druk af