In 2019 investeert het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) €6,5 miljoen in Gecombineerde Leefstijlinterventies (GLI). Het nieuwe budget is onderdeel van het Nationaal Preventieakkoord. Voor dat bedrag kunnen, van de 5 miljoen Nederlanders die potentieel in aanmerking komen voor het programma, zo’n 8.000 Nederlanders daadwerkelijk worden geholpen. Het moet dus geen storm gaan lopen.

Het doel van de leefstijlinterventie is blijvende gedragsverandering met betrekking tot eten en bewegen. Dat leren de deelnemers in 20 (groeps-)bijeenkomsten over een periode van 2 jaar.

Per 1 januari maakt deze vorm van interventie onderdeel uit van het basispakket van de zorgverzekering. Vanaf dan kan een huisarts volwassenen met een BMI tussen 25 en 30 of hoger met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten doorverwijzen naar een erkend GLI-programma, schrijft de Volkskrant. Voorwaarde is wel dat de patiënten gemotiveerd zijn om hun leefstijl te veranderen.

Vorig jaar brak plotseling de leefstijlgeneeskunde door in Nederland. Een van de voorvechters van het idee van leefstijl en voeding als medicijn is huisarts Tamara de Weijer. Zij legde samen met gezondheidswetenschapper Maaike de Vries in dit artikel uit wat GLI inhoudt.
de Volkskrant - In 2019 af van uw overgewicht? De gratis leefstijlcoach helpt u op weg
  • Deel
Druk af