De elektrische auto krijgt volgens het 'ontwerp klimaatakoord' van groene VVD-man Ed Nijpels in 2021 €6.000 subsidie voor het goede doel. Daarnaast wil Milieudefensie 'grootschalig' inzetten op openbaar vervoer. De boel moet duurzaam, maar niet stil komen te staan.

Zonder consumptiebeperking te bevorderen, helpen 'duurzame' subsidies de wereld niet vooruit, zei echter onlangs de Groningse ecoloog Han Olff als unverfroren verstoorder van een optimistisch feestje van groene bedrijvigheid.

In een documentaire van de VPRO zei kort daarvoor de Brit Paul Kingsnorth dat de groene beweging zijn ziel heeft verkocht aan de duivel door net te doen alsof elektrisch gewassen consumptie wel duurzaam zou zijn.



Autojournalist Bas van Putten maakte een paar dagen eerder duidelijk dat we het totale bestaande wagenpark - waar net als in een ijsklontje veel energie in is gaan zitten die niet terug te halen valt - door het elektrische autobeleid in korte tijd moeten afschrijven. Dat is zowel een vorm van kapitaalvernietiging als van ecologisch bedenkelijk beleid. Elektrische auto's vergen net als gangbare een berg energie om te maken, terwijl die energie noch efficiënt (herbruikbaar), noch effectief (verminderen van consumptie) besteed is; dat zegt ook Anne Knol in haar eigen woorden in haar column. Daar komt nog eens bij dat de verbetering van elektrische auto's zo snel gaat, dat je iedere twee jaar voor gek rijdt in het vorige model.



Met minder maar niet genoeg, komt alles op jezelf aan
Less is more, zei de wereldberoemde Nederlandse vanuit Parijs opererende designer Li Edelkoort in de jaren negentig van de vorige eeuw de Duitse minimalistische architect Ludwig Mies van der Rohe (1886-1969) na. In 2015 lanceerde ze een pleidooi tégen de wegwerpcultuur in de op snelle consumptie en verspilling gerichte mode-industrie en vóór de schoonheid van blijvende couture (handwerk, poepduur tenzij je het zelf maakt en er zuinig mee bent).

Mij hoef je het niet uit te leggen: we willen liefst veel meer voor stukken minder. Couture geeft je bergen minder voor een euro. Dat werkt geruststellend en bevrijdend voor wie genoeg heeft. Wie dat niet heeft, heeft helemaal niets materieels meer om zich te laten gelden. Met minder maar niet genoeg, komt alles op jezelf aan.
Dit artikel afdrukken