In 2003 kwam de Britse regering met de industrie overeen dat de bedrijven vrijwillig minder zout zouden gaan toevoegen. Van de afgesproken doelstellingen is 52% gehaald, blijkt uit een rapport van Public Health England. Volgens MacGregor gingen er per jaar 4.000 Britten te vroeg dood door het vele zout. Van een aantal producten, waaronder ontbijtgranen, pizza’s, taarten en aardappelproducten, lukte het wel om het zout volgens afspraak te verminderen. Vleesproducten zijn nog net zo zout als voorheen.
Of zout daadwerkelijk een probleem is voor de volksgezondheid is een controversieel onderwerp onder nieuwlichters in de voedingsleer. Op Foodlog schreef Dennis Zeilstra dat zoutreductie mogelijk weinig verschil maakt. Volgens emeritus hoogleraar Frits Muskiet is niet de overdaad aan natriumzout het probleem, maar het gebrek aan kalium.
Almost half of the average #salt targets have been missed! "Such poor progress in PHE’s attempt to reduce salt intake is a national tragedy" https://t.co/OJWh6KGizy
— Action on Salt (@actiononsalt) December 20, 2018
O'Donnel 2014 heeft van ruim honderdduizend mensen bijna vier jaar lang zoutinname bijgehouden - door uitscheiding in urine. Weet niet precies hoe dat werkt, maar die hebben dat uitgezet tegen sterftecijfers en dat kwam wel een interessante grafiek uit. Laagste sterfte cijfers lagen bij een natrium inname van 5 gram per dag, komt neer op 11 a 12 gram zout per dag. Bij meer natrium ging de lijn licht omhoog, bij minder natrium ging de lijn steil omhoog. Dat suggereert dat je beter te veel dan te weinig zout kunt innemen. En als je dan bedenkt dat voorgeschreven zout inname op 6 gram per dag zit.. Food for thought :-)
Grafiek