Vergeleken met 2017 daalden de landbouwinkomsten in 2018 met bijna 11%. Dat blijkt uit een eerste raming van het CBS en Wageningen Economic Research.

Het belangrijkste woord is: minder. In totaal produceerde de Nederlandse landbouw in 2018 1,4% minder volume dan in 2017. Bij akkerbouw- en tuinbouwproducten kwam dat onder meer door een slechte oogst als gevolg van de extreme droogte en hoge temperaturen. Bij de veehouderij was de productiewaarde ongeveer 1% minder. Er gingen meer runderen naar de slachthuizen door de invoering van het fosfaatrechtenstelsel, met minder melk tot gevolg. De prijs van varkensvlees daalde met circa 12% het scherpst, vanwege de dalende vraag uit Azië. De kosten stegen, door prijsstijgingen van aardgas, diervoeders en zaai- en pootgoed.

De inkomsten staan de laatste twintig jaar onder druk. Dit hangt samen met de prijsontwikkelingen van landbouwproducten, de toename van het aanbod op de wereldmarkt en de hogere kosten van onder meer diervoeders en aardgas. Tussen 1995 en 2018 steeg de productie met 25 procent, terwijl de inkomsten met een daling van 5 procent achterbleven, aldus het CBS. Op de site van de NOS legt Krijn Poppe van Wageningen Economic Research uit dat boeren in 2017 een extreem goed jaar hadden; boeren die voldoende reserves hebben, kunnen de klap opvangen of de buurman overnemen die financieel toch omvalt.

landbouwinkomsten




CBS - Minder melkvee en droge zomer drukken landbouwinkomsten
  • Deel
Druk af