Suiker Unie neemt de innovatieve start-up GreenProtein over om suikerbieten beter te kunnen verwaarden door er ook plantaardige eiwitten uit te winnen. Suiker Unie staat tot op heden vooral bekend om zijn raffinage van koolhydraten uit bieten.
Suiker Unie maakt al suiker (koolhydraten), biogas, vezels en grondstoffen voor medicijnen van suikerbieten. Met de overname van de Wageningse start-up GreenProtein komen daar nu ook plantaardige eiwitten bij.
Voor Suiker Unie is het een extra initiatief om alle componenten van de suikerbiet te kunnen verwaarden - in gewoon Nederlands: nuttig voor menselijk gebruik te kunnen maken - en te kunnen diversifiëren. Bijzonder aan GreenProtein is dat dit Wageningse bedrijf Rubisco uit groene bladeren kan winnen. Suiker Unie noemt Rubisco een hoogwaardige eiwit dat kan worden toegepast als voedingsingrediënt.
Maar Rubisco is veel meer dan dat. Het grootste deel van de op aarde aanwezige biomassa is geproduceerd dankzij de enzymatische werking van het eiwit. Rubisco is een cruciaal enzym voor de fotosynthese, waarbij zonne-energie koolhydraten maakt van koolstofdioxide.
Kun je de fotosynthese versnellen, dan zou je een van de beperkende factoren voor de biobased economy kunnen wegnemen, voorspelde Louise Fresco, bestuursvoorzitter van Wageningen Universiteit, recent nog. Fresco leek daarbij expliciet Rubisco op het oog te hebben.
Dit artikel afdrukken
Voor Suiker Unie is het een extra initiatief om alle componenten van de suikerbiet te kunnen verwaarden - in gewoon Nederlands: nuttig voor menselijk gebruik te kunnen maken - en te kunnen diversifiëren. Bijzonder aan GreenProtein is dat dit Wageningse bedrijf Rubisco uit groene bladeren kan winnen. Suiker Unie noemt Rubisco een hoogwaardige eiwit dat kan worden toegepast als voedingsingrediënt.
Maar Rubisco is veel meer dan dat. Het grootste deel van de op aarde aanwezige biomassa is geproduceerd dankzij de enzymatische werking van het eiwit. Rubisco is een cruciaal enzym voor de fotosynthese, waarbij zonne-energie koolhydraten maakt van koolstofdioxide.
Kun je de fotosynthese versnellen, dan zou je een van de beperkende factoren voor de biobased economy kunnen wegnemen, voorspelde Louise Fresco, bestuursvoorzitter van Wageningen Universiteit, recent nog. Fresco leek daarbij expliciet Rubisco op het oog te hebben.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Even wat rechtzetten. GreenProtein is een bedrijf opgezet door Provalor, dit laatste bedrijf wordt al een jaar of 15 gerund door oud TNO’ers en is sindsdien helemaal privaat. Een stuk van de aandelen zijn ook in handen van het Franse florette als ik me niet vergis. Wel heeft Greenprotein ook een klein kantoor in Wageningen (net als vele bedrijven). Waarschijnlijk ben ik overgevoelig ;-) maar met de WUR heeft GreenProtein dus niks te maken, dit bedrijf is dus geen Wageningen Universiteit startup of zo. Wel met goed ondernemerschap van de oprichters.
PS naar Rubisco opzuivering wordt al minstens 20 jaar gekeken.
PPS ik vind het een goede stap van de suikerunie. Mijn tip aan hen: kijk eens naar hoe avebe omgaat met hun eigen eiwit-startup.
Gaat het oude idee van CSM-topman Paul a'Campo dan toch echt gebeuren ? Hij sprak er ruim 20 jaar geleden al over. Zie ook recenter artikel hierover. Ben benieuwd.
Naast de bieten wellicht ook het blad oogsten.
Ja ik herinner met de projecten van 20 jaar geleden met ATO-DLO (nu WBR) ook.
Van al deze projecten heb ik vooral onthouden:
- zwakke business cases
- het bedrijf (ook de coop) toonde weinig ondernemerschap.
- veel te weinig nadruk op de technologische opschalen en bijbehorende risico’s
Hoe dan ook: biorefinery is de way forward voor alle ‘bulk ingrediënten leveranciers’ van Nederland.
Afstand nemen van suiker is old school. In het boek van Klumpje staat het verhaal van de onderduikers op onze boerderij. Ook staat er een beschrijving wat ze eten. Pap, een laag stroop (suiker) weer een laag pap en dan weer suiker.
Dat heb je ook nodig, we gaan straks weer gewoon lopen en niet met onze lamme reet in een EV van Steinbuch. Gewoon geen stroom genoeg, lopen. Met pap en stroop!
#4 Het aardige van menselijke cellen is o.a., dat ze - net als een auto op LPG - op 2 soorten brandstof kunnen lopen: suiker of vet.
Pake hield erg van pap en stroop, Jan-in-de-zak, enz. Hij overleed in het land aan een hartaanval, viel zo van de bok. Het Friese paard bleef rustig staan. Geef mij maar raasdonders met spek.