Dit is de advertentie in AH's Paasbeste boekje vol Excellente kortingen en andere verleidingen van deze week:
Sockeye is inderdaad heel exclusief, hoewel nu volkomen buiten het seizoen. Maar ook al is dit vermoedelijk een bevroren vis geweest, het is de moeite waard om deze zalm in echte rook te roken. Het is alleen de vraag of AH dat ook doet.
Ondanks de belofte van de advertentie, zegt de achterkant van de verpakking zoals ik die uit de winkel haalde:
Op de voorkant is weer sprake van 'het ambachtelijke rookproces' dat de stevige volle smaak van de vis goed tot zijn recht zou laten komen:
Hier kan zelfs de meest doorgewinterde etikettenlezer geen wijs meer uit.
Trouwens, zou Frank‚s Smokehouse ook suiker in z'n gerookte zalm stoppen?
Dit artikel afdrukken
Sockeye is inderdaad heel exclusief, hoewel nu volkomen buiten het seizoen. Maar ook al is dit vermoedelijk een bevroren vis geweest, het is de moeite waard om deze zalm in echte rook te roken. Het is alleen de vraag of AH dat ook doet.
Ondanks de belofte van de advertentie, zegt de achterkant van de verpakking zoals ik die uit de winkel haalde:
Op de voorkant is weer sprake van 'het ambachtelijke rookproces' dat de stevige volle smaak van de vis goed tot zijn recht zou laten komen:
Hier kan zelfs de meest doorgewinterde etikettenlezer geen wijs meer uit.
Trouwens, zou Frank‚s Smokehouse ook suiker in z'n gerookte zalm stoppen?
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Het een sluit het ander niet uit. Misschien wordt het wel een beetje ambachtelijk gerookt en daarna bijgespoten met rookaroma. Wellicht is de gedeclareerde rookaroma wel een product van het ambachtelijk rookproces.
Maar wat is het nou? Hoe kom je erachter? En: declareer je het smaakeffect van echte rook als 'rookaroma'?
Bij mijn beste weten is het antwoord op de laatste vraag overigens negatief. Rookaroma's kun je kopen, in een bus, pot of fles. Echte gerookte zalm moet je roken.
Neproken is goedkoper: het kost veel minder tijd.
NB: het is aardig de bij onze intuitie aansluitende SKAL-normering erop na te lezen. Biologische etenswaar die 'gerookt' heet moet in echte rook hebben gehangen. Uiteraard, AH cliamt niet dat deze wilde vis bio is (dat kan niet: wilde vis is alleen maar wild, nooit biologisch).
Rookaroma's onderscheidt SKAL nadrukkelijk ook nog eens in neergeslagen natuurlijke aroma's (de verdikte smurrie die bij roken overblijft) en preparaten:
Deel A – Ingrediënten van niet-agrarische oorsprong
Deel A vermeldt de ingrediënten van niet-agrarische oorsprong die in biologische producten mogen worden gebruikt. De lijst is opgedeeld in een aantal categorieën, deze worden hieronder afzonderlijk behandeld.
Levensmiddelenadditieven
Sommige additieven (E-nummers) worden door de EU beschouwd als onmisbaar bij het bereiden van een levensmiddel; het is toegestaan deze ook in biologische producten te gebruiken. Van de meeste additieven op deze lijst is het gebruik algemeen toegestaan; enkele additieven mogen slechts in bepaalde producten of voor bepaalde doeleinden worden gebruikt. Deze eventuele specifieke gebruiksvoorwaarden staan ook vermeld in de bijlage.
Levensmiddelenadditieven mogen een drager bevatten die het makkelijker maakt om het additief toe te voegen. Deze drager mag gangbaar zijn als u het additief inclusief deze drager inkoopt, dus als samengesteld product. Voegt u zelf een drager aan een additief toe dan dient deze biologisch te zijn, of dient deze voor te komen op deel C van bijlage VI.
Additieven worden per definitie als niet-agrarisch beschouwd. Deze tellen dus niet mee bij de berekening van het percentage biologische agrarische ingrediënten. Ook mogen deze niet als biologisch op het etiket worden aangeduid.
Aroma’s
De tweede categorie van toegelaten stoffen op deel A zijn de aroma’s. Voor deze categorie wordt verwezen naar Richtlijn 88/388/EEG. Hieruit volgt dat alleen natuurlijke aromastoffen en natuurlijke aromatiserende preparaten toegelaten zijn.
Als biologisch bereider bent u er zelf verantwoordelijk voor dat het aroma dat u gebruikt daadwerkelijk een natuurlijk aroma of natuurlijk aromatiserend preparaat is. Hiertoe kunt u bijvoorbeeld de producent van het aroma schriftelijk laten verklaren dat het een natuurlijk aroma of natuurlijk aromatiserend preparaat betreft zoals gedefinieerd in genoemde richtlijn. Wanneer de inspecteur dit nodig acht kan hij u vragen om een dergelijke verklaring te tonen.
Ook aroma’s mogen dragerstoffen bevatten. Hierbij geldt hetzelfde als voor additieven: voegt de producent de dragerstof toe dan mag deze gangbaar zijn, voegt u zelf een dragerstof toe dan mag deze alleen gangbaar zijn wanneer de dragerstof voorkomt op deel C van bijlage VI.
Evenals bij additieven geldt ook voor aroma’s dat deze per definitie niet-agrarisch zijn en dus niet als biologisch ingrediënt kunnen worden berekend. Een vanillearoma van biologisch geteelde vanillestokjes mag dan ook niet als biologisch ingrediënt worden aangeduid.
Het gebruik van rookaroma is niet toegestaan, ook niet wanneer het een natuurlijk rookaroma betreft. Een biologische rookworst moet dus daadwerkelijk in de rook gehangen zijn; rooksmaak mag niet worden gecreëerd door het toevoegen van een rookextract.
Richtlijn 88/388/EEG:
Natuurlijke aroma: een gedefinieerde chemische stof met aromatiserende eigenschappen, die is verkregen door geschikte fysische procédés (met inbegrip van distillatie en vloeistofextractie) of enzymatische of microbiologische procédés uit een product van plantaardige of dierlijke oorsprong, hetzij als zodanig, hetzij voor consumptie door de mens verwerkt door middel van traditionele levensmiddelenbereidingswijzen (met inbegrip van drogen, roosten en fermenteren).
Natuurlijk aromatiserend preparaat: een andere stof dan een aroma, al dan niet geconcentreerd, met aromatiserende eigenschappen, verkregen door geschikte fysische procédés (met inbegrip van distillatie en vloeistofextractie) of enzymatische of microbiologische procédés uit een product van plantaardige of dierlijke oorsprong, hetzij als zodanig, hetzij voor consumptie door de mens verwerkt door middel van traditionele levensmiddelenbereidingswijzen (met inbegrip van drogen, roosten en fermenteren).
De Warenwet is bepaald minder eenduidig: kijk even naar paragraaf 1, artikel 1.
Ik lees daar dat een 'rookaroma' (1) een natuurlijk preparaat, (2) echt gerookt en (3) een 'ordinair' preparaat kan zijn. Maar het woord ambachtelijk maakt dat het niet (3) - en zelfs niet (2) - kan zijn. En dát is nou bij deze Sockeye de grote vraag.
Geen wonder, want 'ambachtelijk' is warenwettelijk een vogelvrij fantasiebegrip. Maar mét dat begrip in de hand kun je wel lekker spelen met de betekenis van het begrip 'gerookt'. Géén Nederland die denkt dat de zalm die normaal 88 gulden de kilo kost, gewoon is ingewreven met een rooksmaakpreparaat.
Maar het kan best zo zijn; ik weet het in ieder geval niet.
Trouwens, wat een berg tekst om het probleem achter 2 zo duidelijke begrippen - 'rookaroma' en 'ambachtelijk gerookt'- scherp te krijgen.
Ik heb wel 'ns kritiek op het ambtelijke van biologisch, maaar dit moet ik ze nageven: roken is tenminste roken. Daar kun je bij SKAL op vertrouwen. Jammer alleen dat er geen wilde biologische vis is.
AH heeft het vertellen van halve waarheden en hele leugens tot edele kunst verheven; wat mij betreft heeft AH zich daarmee gekwalificeerd als de Joran v.d. Sloot onder de supermarkten.
Maar AH zal zich wel verdedigen met de stelling dat we het verkeerd begrijpen.
"Wilde Sockeye zalm. Deze zeer exclusieve zalm is te herkennen aan zijn dieprode kleur en stevige volle smaak, die vooral door het ambachtelijke rookproces goed tot zijn recht komt".
Inderdaad, daaraan is normaal gesproken de Sockeye zalm wel te herkennen. Maar er staat niet expliciet dat die beschrijving op déze AH-zalm slaat.
Ik haal wel een pakje van Van Wijnen bij de Makro...
Je kan niet iets ambachtelijk roken en vervolgens nog rookaroma nodig hebben. Dan heb je blijkbaar niet ambachtelijk gerookt. Allerhande misleiding...