TNO-man Nard Clabbers benoemt in de krant zijn bedenkingen bij de clean label-trend. De NRC noteert: Uiteindelijk, vindt hij, is clean label niet zo anders dan E-nummers: het is voornamelijk gericht op het verkopen van bewerkt voedsel.
Dat uit bewerkt eten en drinken de laatste jaren ook vaak suiker, zout en vet wordt gehaald is mooi, maar dat zijn "kleine stapjes”. De echte oplossing? Die klinkt waarschijnlijk bekend. "Niet te grote porties, veel groente en fruit, weinig vlees, vers bereid.”
En als een ovenschotelmix – al dan niet met E-nummers – daarbij helpt, dan vindt hij dat prima.
Voedingswetenschapper @NardClabbers #TNO in @nrc: . #TNO in @nrc over de E-nummers: „Als een fabrikant antioxidant vervangt door rozemarijnextract vindt een consument dat misschien prettig, maar voor z’n gezondheid maakt dat niet uit.” https://t.co/ZwGa9FrRJ6
— TNO Pers (@TNO_pers) December 10, 2018
Wat is de mens toch kort van memorie en zeldzaam lui en stupide.
Waarom zijn die E-nummers uitgedacht, ruim voor het Algemeen Aanduidingenbesluit van 1980 ? Heel simpel: om een kortere declaratie aan additieven te kunnen weergeven en al helemaal als meerdere EU talen nodig zijn. En nu moeilijk doen, omdat men te lamlendig en dom is om die E-nummers op te zoeken indien enige relevantie daar is.
Nee, onder geen enkele voorwaarde levensmiddelen met een E-nummer. Nou, ik moet de eerste nog tegenkomen. N2 of CO2 verpakking, O2 toegevoegd, citroen of azijnzuur enz enz...
E-nummers lijkt mij het probleem niet zo. Wél veel producten waar ze in zitten.
Gert van der Hoek E nummers kunnen slecht zijn de gezondheid. De geconstateerde kankerverwekkendheid van vleeswaar in dagelijks 20 grams hoeveelheden (waar gematigd onbewerkt vlees veel minder 'last' van heeft) wordt voor een groot deel toegeschreven aan E250. Al spelen kunstmatige fosfaten misschien ook een rol - net als de mate van bewerking. Zo zijn er meer verdachte E nummers aan te wijzen. Fosforzuur in frisdrank is nog zo een voorbeeld.
Waarmee niet gezegd dat alle E nummers slecht voor je zouden kunnen zijn. Velen daarvan zijn dat niet.
Highly processed food (drinks)? Vaak slecht. Maar ook dat geldt niet voor alle productieprocessen.
De keuzemogelijkheid ontbreekt vaak voor de consument. In Denemarken is nu min of meer verplicht gesteld, om E250 loze vleeswaar aan te bieden. Daar denken ze anders over gezondheidsrisico's, en de voordelen van felrode vleeswaar of roze ham.
#3 Frank,
Wat bedoel je met keuzemogelijkheid ontbreekt vaak? Dat er niet op de verpakking staat dat er E250 in die vleeswaren zit?
Sytske Barkhuis : wat ik al zei: in de Deense supermarkt kan de consument tegenwoordig kiezen voor vleeswaar zonder E250 Hier niet. (op een enkele superdure natuurgedroogde Parma of Serrano ham na.... maar weet dat maar ns - vreemd genoeg staat dat niet expliciet op de voorkant vermeld)