Cardioloog Aseem Malhotra maakte naam met zijn stellingname tegen het moderne dieet dat zich kenmerkt door een sterk bewerkt en koolhydraattrijk menu. Hij schaart zich achter (milieuvriendelijk) vlees en keert zich tegen 'fake meat'.
Time for a new campaign? Say no to fake meat! https://t.co/nHBejEPX0O
— Dr Aseem Malhotra (@DrAseemMalhotra) December 8, 2018
Animals are key to restoring grasslands, which in turn can help reverse #climatechange. Say NO to fake #meat and YES to the potential of #regenerativeagriculture! Learn more https://t.co/so9uaq8lqI pic.twitter.com/bmkkRsvVEa
— Organic Consumers (@OrganicConsumer) December 5, 2018
Hoeveel energie gaat er in deze vorm van processed food zitten? Wat is de footprint? Ondanks dat het slimme concepten zijn.
Valt me tegen dat de cardiologen het item gezondheid niet noemen in de zin van te kort aan voedingstoffen. Of beheersen zij die kennis nog niet? Wordt het tijd dat ze eens komen praten.
Heel goed dat een cardioloog de relatie voeding - gezondheid zo onder de aandacht brengt, maar wat betreft die milieuvriendelijkheid van vlees zou ik zeggen 'schoenmaker blijf bij je leest'. De claim dat je met (rund)vlees afkomstig van graslanden de klimaatverandering kunt terugdraaien gaat echt te ver. Een beetje minder klimaatgassen per eenheid vlees uitstoten met allerlei maatregelen zal wel lukken, maar dit reduceren tot nul en zelfs onder nul (en dus compenseren) kun je wel vergeten.
Anton als we binnen de veehouderij anders met mest zouden omgaan wordt mest van een belasting veranderd in een zegen. Onmisbaar voor gezond voedsel. En dat zeg ik als akkerbouwer maar praat liever als voedselproducent.
@ Arnold, ben het in z'n algemeenheid met je eens dat we beter met de mest kunnen en moeten omgaan. Maar dat verandert niets aan het feit dat je met veehouderij op grasland (en met gebruik van bouwland voor voer) tbv dierlijke producten altijd een zekere klimaatimpact zult blijven houden.