De 'gilets jaunes' is een protestbeweging zonder vaste organisatie of duidelijke leiders. Begonnen als spontane uiting van het groeiende ongenoegen van de gewone Fransman die het einde van de maand niet meer haalt en zijn lasten verzwaard weet door nieuwe klimaataccijnzen op brandstof, kon de gele hesjes-beweging volgens een enquête op de steun van 84% van de Fransen rekenen.

Dit weekend kijkt het land vermoedelijk anders naar het fenomeen. In Parijs ontstonden echte rellen; de politie verrichtte 412 arrestaties. Er raakten 113 mensen, waaronder 23 agenten, gewond. Ook werden er 167 branden geblust en 6 gebouwen bestormd. Maar de meeste verontwaardiging lijken de moedwillige vernielingen aan en binnen in de Arc de Triomphe op te roepen.





De Franse president Emmanuel Macron veroordeelde de rellen scherp vanaf de G20-top in Argentinië; waar mogelijk zal hij hen strafrechtelijk vervolgen. Inmiddels weer terug in Frankrijk bezocht Macron vandaag meteen de Arc de Triomphe alvorens met premier Edouard Philippe en de minister van Binnenlandse Zaken Christophe Castaner te overleggen over het (tijdelijk) invoeren van de noodtoestand om nieuwe gewelddadige protesten van de gele hesjes te voorkomen. Ook wil hij proberen tot een dialoog te komen met de gilets jaunes.

Een onmogelijke opgave bij een beweging zonder leiders, schrijft Le Figaro in een artikel over het 'mislukte' overleg dat Edouard Philippe vrijdag op de agenda had staan.

Volgens minister Castaner worden de gele hesjes-protesten inmiddels geïnfiltreerd door mensen die rellen willen schoppen en is de beweging daardoor bovendien onzuiver geworden.



De Telegraaf spotte inmiddels de eerste 'gele hesjes' in Den Haag die hun ongenoegen over de regering uitten. In Brussel waren zulke uitingen al eerder, massaler en grimmiger te zien. In Utrecht spotte ik zelf gisteren wat mensen op gele hesjes op de fiets; ze deden geen kwaad.

gele hesjes in Utrecht

Dit artikel afdrukken