Volgens Katan is het bijna geen doen om als veganist van alles genoeg binnen te krijgen en van niets te veel. Hij geeft verschillende voorbeelden. Hij wijst er onder meer op dat het onverstandig is om als veganist biologisch brood te eten omdat daar geen jodium aan wordt toegevoegd, terwijl veganisten vrijwel geen andere bronnen (zoals bijvoorbeeld vis) eten waaruit ze die stof binnen te krijgen. Daardoor lopen biologisch etende veganisten een hoger risico op schildklierproblemen.
Gebreksziekten
Katan stoort zich aan de teloorgang van de bevoegdheid van overheid om de toevoeging van vitamines en mineralen aan voedsel voor te schrijven. Katan: "Het begon in 1973 toen de Hoge Raad bepaalde dat fluoridering van drinkwater tegen de wet was. Dat leidde ertoe dat arme kinderen meer rotte kiezen kregen dan rijke, want hoogopgeleide ouders gaven hun kinderen vaak fluortabletjes. Daarna volgde afschaffing van de meeste regels voor toevoeging van voedingsstoffen. Het idee was dat de zelfstandige burger zelf wel kon uitmaken wat gezond is. Hoogopgeleiden kunnen dat gemiddeld echter beter dan laag opgeleiden; dat is een van de redenen dat hoogopgeleiden gemiddeld twaalf jaar langer gezond blijven." Volgens Katan is gezond veganistisch eten echter "zelfs voor academici niet simpel."
Kort gezegd: Katan waarschuwt voor de gebreksziekten en -aandoeningen die weer zullen ontstaan, als we het menu waar we de afgelopen 60 jaar aan gewend zijn geraakt op grote schaal omgooien. In zijn NRC-column spreekt hij zich nadrukkelijk uit voor een aanmerkelijk meer plantaardig menu, maar wijst hij op het feit dat we niet moeten denken dat ons lichaam vanzelf alle stoffen binnenkrijgt die het nodig heeft. Tot WO II kende ook de rijke wereld nog gebreksziekten. Pas de grote welvaartsontwikkeling sinds de jaren '50 van de vorige eeuw maakte daar een einde aan.
Andere belangen
In reactie op pleidooien van onder meer het Voedingscentrum voor een meer plantaardig dieet wees vanmiddag diëtiste Janet Noome op het feit dat de 'minder dieren eten'-agenda niet dezelfde belangen dient als de gezondheidsagenda. Stephan Peters - voormalig wetenschappelijk medewerker van het Voedingscentrum, nu werkzaam bij de Nederlandse Zuivelorganisatie - viel haar bij.
Ik ben het helemaal eens met @JanetNoome. Ik zie ook in Nederland zorgelijke ontwikkelingen. Gezondheid lijkt naar tweede plaats geschoven te worden, ten faveure van duurzaamheid bij het @voedingscentrum. Maar met meer groente eten is niets mis natuurlijk. https://t.co/MPUZM7ugog
— Stephan Peters (@StephanDenHaag) December 2, 2018
Tweet 1 of 9 - In the next nine tweets I will outline some grave concerns I have about the new Canada's Food Guide under preparation. pic.twitter.com/q014bVCfXU
— Andrew Samis MD PhD (@DrAndrewSamis) November 30, 2018
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Ik lees de kop met het woord 'verplicht(e)' erin, maar het komt nergens in hetartikel voor dat dit zou suggereren dat er verplichte suppletie aan ons zou moeten worden opgedrongen? Ofwel de kop klopt niet met het artikel, of het artikel is onvolledig.
Maar even over het woord 'verplicht'. Er zijn dingen wat onze plicht is om ons aan te houden, maar er zijn heel veel andere dingen waar wij absoluut niet toe verplicht horen en/of mogen worden en dat geldt ook voor suppletie. Als de dokter een vitamine supplement voorschrijft omdat uit je bloedonderzoek naar voren komt dat je daar een tekort aan hebt is dat ook geen verplichting. Hij adviseert je om het te slikken, maar als jij besluit het toch maar niet te doen, is dat jouw zaak.
Als jij veganistisch wilt eten is dat jouw zaak, dan moet je niet verplicht worden om supplementen te slikken.
Ik erger mijzelf bijv aan de plantaardige 'melk' varianten waar allerlei toevoegingen in zitten als calcium, de een of andere vit.B enz. Ik drink het omdat ik slecht tegen koemelk kan en dan drink ik het niet dagelijks, alleen af en toe als ik muesli of pap eet. Ik moet dan zoeken naar een variant waar deze extra meuk niet in zit, omdat ik het niet nodig heb en elke keer de soort die ik heb steeds even controleren of ze niks gewijzigd hebben.
Hoeveel veganisten telt Nederland? Hoeveel daarvan zijn zo ongeïnformeerd, dom of slordig om niet op te letten dat ze van alles genoeg binnenkrijgen en daarmee het risico van deficiënties te lopen? Naar mijn idee schetst professor Katan hier een volstrekt fictief geval, een nonprobleem. Jammer dat hij zijn energie, eminentie en toegemeten ruimte in de krant hieraan besteedt. Er zijn wel belangrijker varkentjes te wassen in zijn vakgebied lijkt me. Het is een zinloze provocatie, zo'n column.
Hier nog wat interessante lectuur over het onderwerp. (Ik kan de full tekst alleen illegaal openen, dat mag niet op Foodlog).
#2 Volgens dit onderzoek van Het Social Cultureel Planbureau uit 2016 zijn er naar schatting tussen de 50.000 en 70.000 veganisten in Nederland - 0,4% van de samenleving.
De Nederlandse Vereniging voor Veganisme schatte dat er 119.000 veganisten zijn in Nederland in 2018 aan de hand van hun ledenaantal - 0,7% van de Nederlandse bevolking.
De cijfers lopen uiteen maar zelfs de meest optimistische schatting komt niet boven de 1% van de Nederlandse bevolking.
Astrid Spijkers #1
Je vecht tegen de verkeerde windmolen. Verplicht betekent hier niet en wettelijke of morele plicht, maar een biologische noodzaak.
En ik ben blij dat dit punt nu loepzuiver op tafel komt. Plantaardig eten is goed voor het milieu, maar slecht voor de mens. Biologisch gezien is ons metabolisme ingesteld op energiedicht eten met allerlei vitamines en mineralen -vet vlees dus. Wie plantaardig wil eten, gaat er in gezondheid op achteruit, behalve dan door gericht vlees, vis, zuivel, ei en/of supplementen te consumeren.
Martijn van der Plas. In het artikel schrijft Katan op basis van wetenschappelijk onderzoek: "Een ander voordeel is dat veganisten langer gezond blijven dan omnivoren; ze krijgen met name minder hart- en vaatziekten, kanker en diabetes." Dus plantaardig eten is niet, zoals jij schrijft "slecht voor voor de mens".
Ben zelf veganist, voel me prima. Ben, durf ik wel te beweren, energieker dan veel van de omnivore leeftijdsgenoten in mijn kennissenkring. Mijn voorkeur gaat uit naar plantaardige melk- en vlees-alternatieven mét toevoegingen, dus geen biologische. Daarnaast slik ik regelmatig B12 en slik ik vitamine D in de winter. Keuze voor veganistisch eten, vind ik gemakkelijk.
Het is voor iedereen, veganist of anders, een studie om te weten hoe gezond te zijn en te blijven, te weten over gezonde lichaamsbeweging, hygiëne in huis, lichaamsverzorging, etc.
P.s.: ik ben er voor dat aan kraanwater vitamine B12 wordt toegevoegd. Door het zuiveren is de vitamine B12 er uit.