Een nieuw project is het verticaal kweken van basilicumplantjes onder ledlicht. In een - glasloze - tuinbouwkas baden meerdere lagen basilicumplantjes in paars licht, noteert De Standaard. De plantjes krijgen een uitgekiende combinatie van voedingsstoffen, warmte en licht. Bio-ingenieur Frederic Vermeiren zegt in De Standaard: "De basilicum groeit hier dan ook twee keer zo snel als in een gewone kwekerij, en er is twintig keer minder landoppervlak voor nodig."
Colruyt zegt een eigen systeem te hebben ontwikkeld, dat heel efficiënt is en draait op stroom die zelf wordt opgewekt. Het plan is om de basilicum, die ‘opvallend kruidiger’ smaakt, volgend jaar aan de Bio-Planet winkels van het concern te leveren.
Tuinbouw met led-licht is niet nieuw, er wordt in Nederland al jaren mee geëxperimenteerd. Het belangrijkste voordeel van verticale teelt is dat in een relatief kleine ruimte alle voorwaarden volledig gecontroleerd kunnen worden. Voedingsstoffen en water worden gerecycled. Ledlampen geven precies dat deel van het kleurenspectrum dat de plant nodig heeft (dat verschilt per gewas), waardoor ze heel zuinig kunnen zijn. Doordat het systeem gesloten is, blijven ziekten buiten de deur en hoeven er geen pesticiden gebruikt te worden.
Er zitten ook wel haken en ogen aan deze teeltwijze. Het vakblad Achter Glas zette recent in een artikel met de titel ‘Voortdurende zoektocht naar specifieke lichtrecept per gewas’ de problemen uiteen waar led-pioniers tegenaan lopen. De kleur van het licht heeft grote invloed op de groei van de plant en dus ook op de smaak. De proeven met komkommers en tomaten zijn veelbelovend, aardbeien zijn lastiger.
Het bedrijf Delphy Improvement Centre in Bleiswijk werkt al acht jaar aan de perfecte led-tomaat. Vanuit het oogpunt van duurzaamheid en een gegarandeerde productie is deze tuinbouwtechniek de toekomst, zeggen de experts. Vanwege de hoge investeringen aarzelen de nodige tuinders nog.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Huib, had je de basilicum zelf geproefd? Anders wekken kop en intro de verkeerde indruk en moest er staan: De plofbasilicum zou 'opvallend kruidig' smaken. Ik ben erg benieuwd naar de smaak, vandaar.
Volgens een Amerikaans verslag kom je uit op een elektriciteitsverbruik van bijna 1300 kWh/m2 voor een gestapeld systeem. Met alleen de LED verlichting van 3 m2 meter basilicum heb je de elektriciteitsconsumptie van een gemiddeld huishouden.
Voor indoor teelt waarbij maar in één laag geteeld wordt zoals bijv. The Lettuce Farm loopt het electriciteitsverbruik op tot 3100 kWh/m2. Kortom, de verlichting van een vierkant metertje sla gebruikt evenveel electra als een zuinig gezin.
Ik hoop dat ik er helemaal naast zit, maar ik kan het niet anders uitrekenen. Dat hoor ik graag van de specialisten. Het geciteerde rapport is van de Office of Energy Saving and Renewable Energy.
En hoe zit het vanbinnen met het plantje, ofwel, de voedingsstoffen? Zitten die er niet minder in als het te snel groeit misschien? Want kruiden moeten niet alleen smakelijk zijn, maar ook een goede bijdrage aan je dagelijkse voedingsstoffen hebben. Als bijv kurkuma zijn kracht verliest door mede geneeskrachtig bij bijv kanker dan heb je nog maar weinig aan deze wortel behalve dat het een leuk kleurtje geeft.
Ik vind smaak belangrijk, maar nutriënten nog meer, dus hoe zit het daarmee?
Astrid #3 : Ik ben daar ook erg benieuwd naar, maar meer uit nieuwsgierigheid. De gemiddelde consument eet basilicum in zulke kleine hoeveelheden dat wat meer of minder van dit of dat stofje in de kruiden echt heel weinig uit zal maken. Het zou meer van belang zijn met dingen als sla of spinazie, als die ook onder LED geteeld gaan worden.
Dat is ook de reden dat ik ernaar vraag, kruiden worden minimaal gebruikt, vaak helemaal niet of gdroogd uit een potje, maar als deze techniek voor allerlei voedingsmiddelen gebruikt zou gaan worden zou ik er erg benieuwd naar zijn hoe het met de voedingswaardes zit, of er bvij met tomaten niet teveel giftige stoffen achterblijven waardoor ook de rijpe tomaten giftig zullen zijn, zoals de onrijpe, stengels, bladeren en zelfs bloemen ervan zijn.
Het is altijd leuk om te vernemen dat het kan en het smaakt, maar als ik iets dergelijks zou verzinnen zou ik als eerste daarnaar kijken voor er geproefd gaat worden.