De Colruyt Group exploiteert in België zo'n 500 winkelfilialen en is daarmee een grote speler. De grootgrutter is geregeld in het nieuws met innovatieve projecten. Zo kocht het bedrijf onlangs een biologische boerderij om de aanvoer van biologische groente aan de eigen Bio-Planet-winkels te garanderen. Ook heeft het bedrijf contracten met telers die exclusief voor Colruyt ontwikkelde appels en aardappels leveren. Colruyt streeft met alle initiatieven naar het verkorten van de productieketen.

Een nieuw project is het verticaal kweken van basilicumplantjes onder ledlicht. In een - glasloze - tuinbouwkas baden meerdere lagen basilicumplantjes in paars licht, noteert De Standaard. De plantjes krijgen een uitgekiende combinatie van voedingsstoffen, warmte en licht. Bio-ingenieur Frederic Vermeiren zegt in De Standaard: "De basilicum groeit hier dan ook twee keer zo snel als in een gewone kwekerij, en er is twintig keer minder landoppervlak voor nodig."

Colruyt zegt een eigen systeem te hebben ontwikkeld, dat heel efficiënt is en draait op stroom die zelf wordt opgewekt. Het plan is om de basilicum, die ‘opvallend kruidiger’ smaakt, volgend jaar aan de Bio-Planet winkels van het concern te leveren.

Tuinbouw met led-licht is niet nieuw, er wordt in Nederland al jaren mee geëxperimenteerd. Het belangrijkste voordeel van verticale teelt is dat in een relatief kleine ruimte alle voorwaarden volledig gecontroleerd kunnen worden. Voedingsstoffen en water worden gerecycled. Ledlampen geven precies dat deel van het kleurenspectrum dat de plant nodig heeft (dat verschilt per gewas), waardoor ze heel zuinig kunnen zijn. Doordat het systeem gesloten is, blijven ziekten buiten de deur en hoeven er geen pesticiden gebruikt te worden.

Er zitten ook wel haken en ogen aan deze teeltwijze. Het vakblad Achter Glas zette recent in een artikel met de titel ‘Voortdurende zoektocht naar specifieke lichtrecept per gewas’ de problemen uiteen waar led-pioniers tegenaan lopen. De kleur van het licht heeft grote invloed op de groei van de plant en dus ook op de smaak. De proeven met komkommers en tomaten zijn veelbelovend, aardbeien zijn lastiger.

Het bedrijf Delphy Improvement Centre in Bleiswijk werkt al acht jaar aan de perfecte led-tomaat. Vanuit het oogpunt van duurzaamheid en een gegarandeerde productie is deze tuinbouwtechniek de toekomst, zeggen de experts. Vanwege de hoge investeringen aarzelen de nodige tuinders nog.

Dit artikel afdrukken