“Het ligt niet alleen aan de kantinejuf. De regels zijn ook te streng en onrealistisch.” Zo reageerde Sjaak den Daas, kok van restaurant de Heeren van Leeuw en cateraar van het Utrechts Stedelijk Gymnasium, lichtelijk verontwaardigd op het Foodlog-artikel over de voortgang van de ‘Gezonde Schoolkantine’.
Den Daas nodigde Foodlog uit om een kijkje te nemen in de kantine van het Utrechts Stedelijk Gymnasium en te ervaren wat de regels in de praktijk inhouden. In de kantine staat geen frituurpan, de snacks liggen uit het zicht en broodjes worden er á la minute gesmeerd met verse producten en zelfgemaakte sauzen. “Toch,” zegt Den Daas, “is deze kantine volgens het Voedingscentrum ongezond.”
‘Goed idee, maar de regeltjes zijn onrealistisch’
De school streeft naar de status van een ‘zilveren’ schoolkantine. Dat betekent dat minimaal 60% van het aanbod uit betere keuzes moet bestaan. Ongezonde producten zijn niet verboden, maar de verhouding tussen gezonde en ongezonde keuzes moet in het voordeel van de eerste uitvallen en het moet makkelijk zijn de gezonde keuze te maken. Volgens Den Daas zijn dat prima uitgangspunten, maar zijn de regels in de praktijk niet werkbaar en onrealistisch.
De leerlingen mogen nu zelf bepalen wat ze op hun broodje willen; het menu is een leidraad. “Maar wil de school een Gezonde Schoolkantine, dan moeten we de broodjes vooraf gaan smeren”, zegt Den Daas. Ook moet het menu op de schop, want de meeste broodjes vallen onder de categorie ‘uitzondering’ die een ‘ongezonde’ keuze inhoudt. “Want o wee als er twee plakjes kaas op het broodje zitten.”
‘Gezonde snoepautomaat kost meer werk’
Voor een Gezonde Schoolkantine moet ook de snoepautomaat aangepakt worden. Een groot deel moet uit gezonde snacks bestaan, zoals mueslirepen. Maar volgens Den Daas betekent dit in de praktijk dat het ongezonde deel in de automaat gewoon vaker op een dag moet worden bijgevuld. De kinderen laten het gezonde assortiment toch links liggen en dus is het aanpassen van de snoepautomaat alleen maar meer werk.
Houd de kinderen uit de Jumbo
Een gezonde voedselomgeving gaat verder dan alleen de schoolkantine. Een deel van de overeenkomst met de school is dat de cateraar zijn best zou doen om de leerlingen ‘uit de Jumbo te houden’. Tegenover de school bevindt zich namelijk een winkelcentrum met een Jumbo, pizzeria, 2 snackbars en een banketbakkerij. “Je kunt dus niet zomaar de ongezonde producten weglaten; dan zijn de kinderen zo weg”, zegt Den Daas. De school heeft wel contact opgenomen met de Jumbo-vestiging, maar die reageerde dat alle klanten het bedrijf even lief zijn. Tegen de lekker lage prijzen van de broodjes en snacks in het winkelcentrum kan de school niet opboksen.
Voedingscentrum ‘verrast’
We vroegen het Voedingscentrum, dat het ondersteuningsprogramma ‘De Gezonde Schoolkantine’ heeft opgezet, om een reactie. Het Voedingscentrum liet weten ‘verrast’ te zijn door de uitspraak dat de richtlijnen ‘te streng en onrealistisch’ zouden zijn en gaat de knelpunten uitzoeken. Pas daarna wil de organisatie eventueel in het openbaar reageren.
O wee als er twee plakjes kaas op het broodje zitten
‘Goed idee, maar de regeltjes zijn onrealistisch’
De school streeft naar de status van een ‘zilveren’ schoolkantine. Dat betekent dat minimaal 60% van het aanbod uit betere keuzes moet bestaan. Ongezonde producten zijn niet verboden, maar de verhouding tussen gezonde en ongezonde keuzes moet in het voordeel van de eerste uitvallen en het moet makkelijk zijn de gezonde keuze te maken. Volgens Den Daas zijn dat prima uitgangspunten, maar zijn de regels in de praktijk niet werkbaar en onrealistisch.
De leerlingen mogen nu zelf bepalen wat ze op hun broodje willen; het menu is een leidraad. “Maar wil de school een Gezonde Schoolkantine, dan moeten we de broodjes vooraf gaan smeren”, zegt Den Daas. Ook moet het menu op de schop, want de meeste broodjes vallen onder de categorie ‘uitzondering’ die een ‘ongezonde’ keuze inhoudt. “Want o wee als er twee plakjes kaas op het broodje zitten.”
‘Gezonde snoepautomaat kost meer werk’
Voor een Gezonde Schoolkantine moet ook de snoepautomaat aangepakt worden. Een groot deel moet uit gezonde snacks bestaan, zoals mueslirepen. Maar volgens Den Daas betekent dit in de praktijk dat het ongezonde deel in de automaat gewoon vaker op een dag moet worden bijgevuld. De kinderen laten het gezonde assortiment toch links liggen en dus is het aanpassen van de snoepautomaat alleen maar meer werk.
De school heeft wel contact opgenomen met de Jumbo-vestiging, maar die reageerde dat alle klanten het bedrijf even lief zijn
Houd de kinderen uit de Jumbo
Een gezonde voedselomgeving gaat verder dan alleen de schoolkantine. Een deel van de overeenkomst met de school is dat de cateraar zijn best zou doen om de leerlingen ‘uit de Jumbo te houden’. Tegenover de school bevindt zich namelijk een winkelcentrum met een Jumbo, pizzeria, 2 snackbars en een banketbakkerij. “Je kunt dus niet zomaar de ongezonde producten weglaten; dan zijn de kinderen zo weg”, zegt Den Daas. De school heeft wel contact opgenomen met de Jumbo-vestiging, maar die reageerde dat alle klanten het bedrijf even lief zijn. Tegen de lekker lage prijzen van de broodjes en snacks in het winkelcentrum kan de school niet opboksen.
Voedingscentrum ‘verrast’
We vroegen het Voedingscentrum, dat het ondersteuningsprogramma ‘De Gezonde Schoolkantine’ heeft opgezet, om een reactie. Het Voedingscentrum liet weten ‘verrast’ te zijn door de uitspraak dat de richtlijnen ‘te streng en onrealistisch’ zouden zijn en gaat de knelpunten uitzoeken. Pas daarna wil de organisatie eventueel in het openbaar reageren.
Fotocredits: 'menu kantine Utrechts Stedelijk Gymnasium' Iris de Koning
Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
"Gezonde kantine", dat doet mij denken aan McDonalds. Die gingen salades verkopen. Die stonden zó lang, dat je na consumptie aan de dunne ging.
Een supermarkt in de buurt van de school is inderdaad een spelbreker. Ik zie hier bij de Jumbo op de balie voor het poortje met enige regelmaat een rij met rugzakken. Of de scholieren zitten met hun drankjes en wat te snaaien op het muurtje buiten.
Pubers zijn in de groei en hebben dus altijd HONGER. Ook zijn ze altijd MOE en 's morgens niet uit bed te branden. Daartegen helpt geen appel met een flesje water, maar alleen een frikandelbroodje en een blikje energydrank.
Carolien Makkink #3
Sterker nog, pubers hebben niet zomaar honger; ze hebben dringende behoefte aan bouwstoffen. Frikandelbroodjes en energiedrankjes vervullen die behoefte niet werkelijk: Wat pubers nodig hebben is eiwit.
Ik heb zelf (N>1) gemerkt dat puberhonger te stillen is met dingen als gebakken ei.
Nu moet ik lachen, worden we eindelijk wakker? Maar dan moeten we zaken wel op de juiste wijzen duiden. Nuchtere mensen aankijkend tegen de situatie zien een aantal dingen veranderen. Veel valt er te bediscuteren maar een ding staat als een paal boven water, ons voedsel bevat niet meer de voedingstoffen die ons lichaam voldoende voed. En er zijn organen in ons lichaam die dat dan aangeven en het hongergevoel organiseren een natuurlijk mechanisme ter bescherming van het individu. Als het BEWUSTZIJN van dat fijt bij ons zou landen gaan een aantal andere zaken ook opgelost (aangepakt) worden.
Voedingscentrum?