Dat weten we nu dankzij een onderzoekje van de universiteit van Melbourne dat onlangs verscheen in het Journal of Paediatrics and Child Health.

Het tijdsverloop kent ook uitzonderingen. Eén arts vond het kopje ook na 2 weken wachten niet terug; denkbaar is dat hij niet goed genoeg in zijn poep heeft gezocht.

Ouders maken zich vaak zorgen als hun kinderen kleine voorwerpen inslikken. Onderzoeker Andrew Tagg kreeg 6 kinderartsen uit Groot-Brittannië zo ver om een hoofdje van een Lego-poppetje in te slikken als experiment. Dat vroeg hij hen omdat onderzoek op kinderen als onethisch geldt en daarom niet mag worden uitgevoerd.

Tagg wilde een helder antwoord kunnen geven op de vraag die bezorgde ouders de dokter vaak stellen: "mijn kind heeft een stuk Lego ingeslikt, na hoeveel dagen is het stuk speelgoed uit het lichaam?"

De onderzoekers hielden variabelen bij als de hardheid van de ontlasting en de tijd tot het terugvinden. Tagg en de kinderartsen concludeerden dat het inslikken van Lego geen wezenlijk probleem is. Desondanks moeten ouders altijd opletten wat kinderen in hun mond stoppen.

Uiteraard sporen de uitkomsten van het onderzoekje dat de dokters deden met onze eigen ervaring: hele pinda's en per ongeluk ingeslikte knoopjes komen er vanzelf weer uit. Nu is het ook wetenschappelijk aangetoond met een tijdsschaal.
Dit artikel afdrukken