Moderne technieken uit de geologie kunnen helpen om vast te stellen wanneer de vroegste menstypen hebben geleefd, meldt The Conversation. Een team van Zuid-Afrikaanse en Australische paleontologen heeft het verval van uranium gemeten in fossielen van mensachtigen uit de Cradle of Humankind, een grottencomplex in Zuid-Afrika waar veel fossielen van vroege voorouders van de mens zijn gevonden. Tot voor kort waren ze ondateerbaar. Nu is vastgesteld dat onze voorouders er gedurende enkele perioden tussen de drie en één miljoen jaar geleden geleefd moeten hebben.

De paleontologen bekeek de resten opnieuw. Zij bepaalden het verval van uranium tot lood in de verschillende lagen calciet, waaruit het druipsteen van de grotten is samengesteld. Dergelijke formaties ontstaan alleen in een natter klimaat. De lagen met de humanoïde fossiele resten zaten als het ware ingeklemd als beleg tussen de lagen druipsteen.

De onderzoekers denken dat de vroege mensen in Zuid-Afrika vooral in lange tijdperken van droogte tussen de nattere perioden door in de grotten leefden. Dat geldt mogelijk ook voor andere mensachtigen en dieren, die in die tijd in Afrika voorkwamen. Vermoedelijk gingen ze ondergronds in tijden van klimaatverandering.
Conversation - How we calculated the age of caves in the Cradle of Humankind -- and why it matters
  • Deel
Druk af