Een Chinese onderzoeker, He Jiankui, beweert dat de eerste genetisch gemanipuleerde baby’s ter wereld al zijn geboren. Dat meldt Bloomberg. Het zou om een meisjestweeling gaan waarbij de onderzoeker tijdens de embryofase een gen heeft uitgeschakeld met behulp van Crispr-Cas, een nieuwe DNA-knipmethode. Dat zou de baby’s beschermen tegen HIV, een ziekte waar China jarenlang niet van wilde weten maar die er inmiddels veel voorkomt.
“Als het waar is, zou het een enorme stap vooruit zijn in de wetenschap en de ethiek”, schrijft Bloomberg.

De meningen van wetenschappers zijn verdeeld. Volgens ethisch expert Julian Savulescu van de universiteit van Oxford kan genetische manipulatie door ongewilde mutaties voor genetische problemen zorgen op latere leeftijd. Volgens Savulescu zijn twee gezonde kinderen nodeloos blootgesteld aan een experiment; om die reden noemt hij het onethisch. Zelfs als het verhaal niet waar is, zou het onethisch zijn om het in omloop te brengen omdat er een grens mee wordt overschreden.

George Church, geneticus aan Harvard, vindt het experiment juist wel ethisch verantwoord, omdat HIV een groeiende bedreiging is van de volksgezondheid; daarom vindt hij het experiment juist gelegitimeerd.

De toepassing van Crispr-Cas op een gezonde tweeling is dubieus, schrijft BBC. De techniek is al wel eerder toegepast om dodelijke ziektes bij volwassenen te behandelen. Genetische veranderingen op embryoniveau hebben ingrijpende gevolgen voor onze soort, omdat ze kunnen worden doorgegeven aan de volgende generatie.

Update, 28 november, 21.04 uur:



Bloomberg - Bloomberg - Are you a robot?
  • Deel
Druk af