Boerenlandvogels verdwijnen in hoog tempo uit Nederland. Dat zegt Vogelatlas van Nederland van SOVON. De onderzoekers die de atlas maakten, concluderen dat op dit moment nog slechts 20% van het totale aantal vogels in Nederland op het boerenland leeft. In 1975 was dat de helft.

De Vogelatlas laat zien dat de patrijs, veldleeuwerik en grutto in Nederland uiterst zeldzaam zijn geworden en dat vele andere boerenlandvogels in een vrije val zitten. Dat schrijft dit weekend de Vogelbescherming.

Directeur Fred Wouters van de Vogelbescherming licht zijn beleid toe in reactie op het nieuws: “Op de korte termijn willen we de resterende goede weide- en akkervogelgebieden veilig stellen. Op een langere termijn is een ander soort landbouw nodig. Daarbij steken we niet de beschuldigende vinger uit naar de boeren, met een flink aantal werken we al intensief samen. De verandering moet komen van de overheid, voedselproducenten, consumenten en landbouwsector gezamenlijk. Alleen samen kunnen we er voor zorgen dat boerenlandvogels niet verdwijnen.”

Tweede Kamerlid Von Martels (CDA) signaleert dat de cijfers gecorrigeerd moeten worden voor het teruglopende landbouwareaal. Het Compendium voor de Leefomgeving biedt een grafiek van de daling die optrad tussen 1980 tot 2016.





Vogelbescherming - Nieuwe Sovon Vogelatlas luidt noodklok boerenlandvogels
  • Deel
Druk af