De deskundigen zelf blijken vanuit verschillende werelden te denken. Zegt de ene: "Suiker heeft niet veel negatieve effecten als het niet tot overgewicht leidt, behalve dat het slecht is voor je tanden." "Hoho", moet de andere verbeteren, "suiker gebruiken als gewoonte kan ook later in je leven problemen geven."

Gewoonte
Voedingswetenschapper Jaap Seidell, neurobioloog Susanne la Fleur en voedingswetenschapper Trudy Voortman deelden hun expertise over suiker aan de hand van vragen van Studium Generale Universiteit Utrecht. Aan de orde kwamen onderwerpen zoals de relatie tussen suiker en diabetes, de gezondheidseffecten van zoetstoffen en de verslavingsgevoeligheid van suiker.

Eet gevarieerd en met mate. Een saai, want al zo vaak gehoord advies, maar wel het beste
Het was een vraag uit het publiek over de gevolgen van suiker. Voortman meent dat suiker niet veel negatieve effecten heeft als je er toevallig niet dik van wordt. Seidell greep hier snel even in: als je veel suiker eet, eet je vaak minder gezonde producten. En het feit dat je er nu nog geen overgewicht van krijgt, is geen vrijbrief om het te doen. Je kan later nog problemen krijgen, je moet die gewoonten niet aanleren.

Het blijkt voornamelijk de combinatie van vet en suiker die je meer doet eten, zegt La Fleur. Het liefst ook nog met een beetje zout, voegt Seidell toe. Consumenten, lekkerbekken, gaan op zoek naar meer van deze energierijke combinatie. Een combinatie, zegt Seidell, die eigenlijk niet te vinden is in de natuur. Wellicht dat we de combinatie daarom zo hemels vinden smaken.

Laat je niet gek maken
Er is zoveel tegenstrijdige informatie over suiker en suikerhoudende voedsel beschikbaar dat burgers er in de war van zijn. De bezoekers van de avond gingen naar huis met de boodschap dat ze zich niet gek moeten laten maken. Eet gevarieerd en met mate. Een saai, want al zo vaak gehoord advies, maar wel het beste.

science café suiker
Fotocredits: Science Café over suiker. Iris de Koning
Dit artikel afdrukken