Wakker Dier zegt in het persbericht:
Gemiddeld verbruiken Nederlanders jaarlijks ruim 76 kilo vlees per persoon; bijna 50 procent meer dan het Voedingscentrum aanraadt. Wakker Dier noemt de uitkomst ‘verrassend’. “Mensen zeggen minder vlees te eten. Maar we zien dit niet terug in de cijfers, dat is opmerkelijk.”
Steeds meer mensen zijn flexitariër en ook het overheidsbeleid richt zich tegenwoordig op meer plantaardige eiwitten in ons dieet. Al jaren stijgt de verkoop van vleesvervangers en groeit het aanbod van vegetarische producten. Maar deze trend lijkt weinig invloed te hebben op het vleesverbruik.
Uit een recent marktonderzoek in de VS blijkt dat mensen zeggen minder vlees te willen eten. Afgelopen maand maakte Rabobank nog duidelijk dat de markt voor vleesvervangers groeit en dat Nederland tot de top drie exporteurs in de wereld behoort. De volumes zijn echter nog heel klein. De markt in Nederland werd voor 2017 geschat op circa €80 miljoen. Die lijkt te groeien met percentages van 25-30%. Dan gaat het nog steeds slechts om €20-25 miljoen groei. Inclusief vleeswaren wordt in Nederland op dit moment circa €3,8 miljard omgezet. Zelfs jaarlijks groeipercentages van 30% voor vleesvervangers zullen het belang van vlees daarom nog heel lange tijd niet significant veranderen.
In Frankrijk lijkt de consumptie van vlees met jaarlijks 2% terug te lopen. België is de kampioen vleesminderen; tussen 2012 en 2016 daalde de vleesconsumptie bij onze zuiderburen met bijna 17%.
Volgens voormalig Wakker Dier-campagneleider Hanneke van Ormondt mogen de aanhoudend hoge vleesverkopen in ons land niet alleen aan de consument worden geweten. Het aanbiedingenbeleid van supermarkten zou er (mede) debet aan zijn.
Vleesconsumptie niet gedaald. Wat een treurig nieuws. Maar niet zo verrassend aangezien @wakkerdier pas nog publiceerde dat aantal vleesreclames bij @JumboSupermarkt en @albertheijn enorm is gestegen... Tijd voor een verbod op #vleesreclames #vleesishetnieuweroken https://t.co/iRaORaUNyN
— Hanneke van Ormondt (@Hanneke_vO) November 19, 2018
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Het persbericht vermeldt een verbruik van ruim 76 kilo pppj. Zouden ze echt niet weten dat dat een bruto karkasgewicht is en dat daadwerkelijke consumptie ca 50% daarvan is. Het is een detail maar toch.
Marc, zeker wel. Kijk maar naar de legenda onder de opgenomen figuur.
Zou iedereen weten dat de 76 kilo in de praktijk 38 kilo is en daarmee niet 50% meer dan VC adviseert. Een getal blijft langer hangen dan een voetnoot.
Marc, ook op 38 kilo is het toch ook 50% teveel? Zeg maar 2,5 ons per hoofd per week te veel.
Marc, hoeveel adviseert het Voedingscentrum ook alweer?
En weet je zeker dat je precies door 2 mag delen?