Kaviaar, de peperdure delicatesse van de eitjes van de steur, komt wereldwijd niet meer van in het wild gevangen steuren uit de Kaspische Zee. De wildvangst is aan strenge regels gebonden door de Convention on International Trade in Endangered Species.

Een van de oplossingen om toch kaviaar te kunnen eten, is kweekkaviaar. Het Belgische bedrijf Royal Belgian Caviar produceert dit jaar volgens verwachting een recordhoeveelheid van 5 ton kaviaar, schrijft De Standaard.

De enige kaviaarkweker van België heeft de hele cyclus zelf in handen, vertelt CEO Cedric Paquet in de krant. Die beheersing strekt van de kweek van de vissen via het voer dat ze eten tot de oogst en verpakking van de kaviaar.

Het duurt 7 tot 15 jaar voor een steur 'oogstrijp' is. "Dat maakt ons uniek en kan de interesse uit het buitenland verklaren”. De helft van de Belgische kaviaar, waarvan één kilo €4.500 kan kosten, is bestemd voor de export naar de Verenigde Staten en Japan.

In Nederland zijn 2 ‘steurboerderijen’. Sinds 2009 kweekt het Eindhovense bedrijf Annadutch kaviaar en sinds dit jaar is De Steurhoeve in het Gelderse Laren de tweede kaviaarproducent van Nederland.
De Standaard - Belgische kaviaar populair in het buitenland: ?Volledige cyclus zelf in handen?
  • Deel
Druk af