En dus kun je in Frankrijk vandaag maar beter thuisblijven. Rotondes zijn ontoegankelijk, supermarkten gesloten, bedrijven op slot, sportwedstrijden afgelast, snelwegen geblokkeerd. "Het lijkt wel oorlog", vertelde een Franse buurvrouw die gisteren nog gauw even naar de supermarkt ging. "Schappen waren leeg, de sfeer grimmig, en overal liepen piketposten rond om te voorkomen dat er rellen en plunderingen plaatsvinden."

De protesten door de 'gilets jaunes', de gele hesjes, vormen het ongeziene hoogtepunt van een brede tegenbeweging die heel Frankrijk mobiliseert tegen de regering en het beleid van president Emmanuel Macron. Concrete aanleiding: de hoge brandstofprijzen en de voor januari voorziene verdere verhoging daarvan.

De Fransen hebben er meer dan genoeg van, zoals de Bretonse Jacline Mouraud het verwoordde in haar 6 miljoen keer bekeken video. Het duurzame beleid van Macron en zijn hervormingen van de economie en sociale voorzieningen maken het leven fors duurder en onzekerder. Dat voelt Frankrijk aan en daar lijkt het vandaag massaal tegen te protesteren.

Welke maatregelen de regering ook neemt om het ongenoegen te kalmeren, ze blijven zonder effect. Niet verwonderlijk als ruim de helft van de Fransen (55%) gelooft er toch niet voor in aanmerking te komen. Het steekt de vele Fransen in de provincie die dagelijks 100-200 kilometer in hun auto afleggen om naar hun werk te gaan of die op het platteland niet zonder auto kunnen om boodschappen te doen 30 kilometer verderop. Het leven wordt duurder en duurder. Daarom vonden 7 van de 10 Fransen het televisie-optreden van president Macron afgelopen woensdag "weinig overtuigend", met zijn uitspraken dat hij het gevoel van zijn onderdanen begrijpt, maar dat het toch anders moet dan het nu gaat.

Hoe groot de beweging vandaag uitpakt, blijft onduidelijk. Veel van de plannen en afspraken circuleren alleen op sociale media. En al zijn niet-aangemelde manifestaties illegaal, de protesteerders verwachten met hun vreedzame blokkades op clementie van de overheid te kunnen rekenen.

Het gaat de Fransen om hun dagelijkse kost: gaan we meer besteden aan klimaat en ecologie of mogen we ook nog iets voor onszelf overhouden? Ook in Nederland komt die discussie op gang. Arme gezinnen betalen hoogste prijs klimaatbeleid, kopte de NRC dit voorjaar. In Frankrijk komt het protest sneller en feller op omdat het land behalve ecologie en klimaat ook de financiën van de staat en de staatsbedrijven in één klap mee 'in transitie' moet zien te brengen. Macron vraagt zijn burgers om begrip. Vandaag gaat laten zien voor wie burgers kiezen.

Dit artikel afdrukken