Nadat May gisteren haar regering achter het 585-pagina's tellende akkoord had weten te scharen, zag ze vandaag vier kabinetsleden vertrekken. Naast brexitminister Dominic Raab en Esther McVey, minister van arbeid en pensioenen, stapten ook de staatssecretarissen Suella Braverman (brexitzaken) en Shailesh Vara (Noord-Ierlandzaken) op.

Eerder op de dag verdedigde May gedurende 3 uur lang het akkoord in het Lagerhuis. Aan aftreden denkt ze niet, zelfs niet na het indienen van een motie van wantrouwen door euroscepticus Jacob Rees-Mogg. Als hij nog 47 partijgenoten zover weet te krijgen dat zij dat doen, komt er een stemming binnen de Conservatieve partij om het leiderschap.

Tijdens de persconferentie maakte May aan deze onrust geen woord vuil. Ze bleef, hoewel gespannen, vastberadenheid en vertrouwen uitstralen. "Leiderschap betekent dat je de goede keuzes maakt, niet de makkelijke." Met het akkoord vervult May naar eigen zeggen de kernvoorwaarden waar de Britten in het referendum voor hebben gestemd. Groot-Brittannië wordt weer meester over zijn eigen grenzen, eigen geld en eigen wetgeving door de brexit. Veiligheid, banen en soevereiniteit zijn veiliggesteld door de douane-unie met de EU. "This deal delivers what people voted for," herhaalde May verschillende keren. De Britten zelf denken daar anders over, meldde Sky News. Uit een poll bleek dat 54% van de Britten geen brexit zou willen, 32% een 'no deal' ofwel harde brexit prefereert en 14% slechts de voorkeur geeft aan May's akkoord.

May neemt de leiding, zelfs als ze daardoor vastloopt in de Britse politiek; dat maakte ze in nagenoeg al haar antwoorden op persvragen duidelijk.

De regering heeft haar werk binnen het mandaat van het brexit-referendum zo goed mogelijk gedaan, vindt ze; er ligt een akkoord dat het best haalbare is voor Groot-Brittannië. May is niet van plan om water bij haar brexit te doen en vindt het aan de Britse volksvertegenwoordigers om hun werk te doen en verantwoordelijkheid te nemen. En dat betekent, volgens haar, realistisch zijn op basis van de wil van de kiezer.

Voor May is duidelijk wat dat betekent: haar brexit en een beetje opschieten graag. Zoals ze het zelf zegt: deliver and get on with it.

May spreekt op 25 november met de andere EU-lidstaten op een top die, nu zij de steun binnen haar regering heeft weten te verwerven, door zal gaan. Daarna is de keuze aan het Britse parlement.

Update: 8:15 uur, 16 november
In de Volkskrant kijkt Peter de Waard naar brexit via de ogen van de beurs. Het pond daalde toen de vier ministers uit de regering stapten. De koersen van de banken daalden het hardst. Over de daling van het pond zegt De Waard: " De Britse valuta zakte uiteindelijk met 1,9 procent, een percentage dat op één dag meestal alleen met munten van opkomende landen gebeurt, zoals de Turkse lira en Mexicaanse peso." Reden: het is onzeker of er een deal komt. De nachtmerrie die even over leek te waaien, lijkt toch waar te kunnen worden: komend voorjaar staat het Verenigd Koninkrijk als een geïsoleerd eiland in de wereld en wordt handel met het land buitengewoon lastig. Nederlandse exporteurs kunnen zich maar het beste op die situatie voorbereiden, zo adviseren branche-organisaties hun leden.



Op 6 december organiseren de Sdu en Foodlog met medewerking van de NVWA het congres Voedselveiligheid in stadion Galgenwaard (Utrecht). Daar zal de NVWA en Bernd van der Meulen, directeur European Institute for Food Law vertellen waar brexit vandaan komt en waar het naartoe gaat. Het congres staat in het teken van de spanning tussen wat mag van de wet en wat mag van de (nieuwe) moraal. Schrijf je nu in. Foodlog leden ontvangen €50 korting voor het congres. Ben jij al lid? Schrijf dan je in via deze link
Dit artikel afdrukken