Slechts 3 van de 46 onderzochte kant-en-klare stamppotten uit de Nederlandse supermarkten voldoen aan de richtlijn van het Voedingscentrum van 2 gram zout per maaltijd, ontdekte Questionmark bij het opstellen van de nieuwe Stamppotwijzer.
Questionmark beoordeelde 46 kant-en-klare stamppotten met vlees uit de Nederlandse supermarkten op zout, verzadigd vet en de aanwezigheid van een duurzaamheidskeurmerk. Ruim 90% van de stamppotten is volgens de geldende normen te zout. Opvallend is dat Chef Select zowel de eerste als de laatste plaats scoort: de Zuurkoolstamppot bevat 93% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid zout van 6 gram en eindigt daarmee onderaan, de Andijviestamppot met spekjes (1,9 gram zout) staat met de AH Hutspot met runderrookworst bovenaan.
Ruim 65% van de kant-en-klare stamppotten met vlees in de Nederlandse supermarktschappen draagt het 1 ster Beter Leven keurmerk, dat daarmee standaard lijkt te zijn geworden. Bovenaan de Stamppotwijzer staan varianten van Chef Select, Plus en Daily Chef met het 2 sterren Beter Leven keurmerk.
Questionmark - Stamppotwijzer
Questionmark beoordeelde 46 kant-en-klare stamppotten met vlees uit de Nederlandse supermarkten op zout, verzadigd vet en de aanwezigheid van een duurzaamheidskeurmerk. Ruim 90% van de stamppotten is volgens de geldende normen te zout. Opvallend is dat Chef Select zowel de eerste als de laatste plaats scoort: de Zuurkoolstamppot bevat 93% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid zout van 6 gram en eindigt daarmee onderaan, de Andijviestamppot met spekjes (1,9 gram zout) staat met de AH Hutspot met runderrookworst bovenaan.
Ruim 65% van de kant-en-klare stamppotten met vlees in de Nederlandse supermarktschappen draagt het 1 ster Beter Leven keurmerk, dat daarmee standaard lijkt te zijn geworden. Bovenaan de Stamppotwijzer staan varianten van Chef Select, Plus en Daily Chef met het 2 sterren Beter Leven keurmerk.
Als ik al ‘kant-en-klaar’ zou kopen zou ik als ik een van die 3 laffe happen trof onmiddellijk de zoutstrooier pakken.
Wat is het zoutpercentage van het vleesdeel en wat van het stamppotgedeelte. Wat is de THT van de producten en wat zou die zijn met een zoutvermindering?
Lijken mij belangrijke vragen na dit stukje scorebordjournalistiek van Questionmark.
Ofwel: kun je wel voedselveilig deze producten maken met minder zout? Of wordt de THT dan zo kort dat je het beter dagvers kunt kopen/zelf bereiden?