Het is zo’n leuke hobby van bloggers, journalisten en foodloggers en ik heb me er ook schuldig aan gemaakt: Voedingscentrumpje pesten. Deels komt dat natuurlijk omdat ik het soms écht niet begrijp of dat ik het oneens met ze ben. Maar als ik eerlijk ben, is het ook omdat het zo gemakkelijk is. Ik ga ermee stoppen, want niemand wordt er beter van.
Hier zijn 5 redenen waarom ik vrede wil sluiten met het Voedingscentrum:
1. Het Voedingscentrum doet gewoon zijn werk. En dat is: de richtlijnen van de Gezondheidsraad vertalen in praktische adviezen. Dat is niet altijd te benijden, omdat die richtlijnen niet heel vaak worden geüpdatet. Een voorbeeld: het Voedingscentrum kiest ervoor hun beleid over verzadigd vet te baseren op een richtlijn van de Gezondheidsraad uit 2001. Dat is lastig werken.
2. Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden. De website PuurGezond bijvoorbeeld baseert de PuurGezond Piramide óók op de adviezen van de Gezondheidsraad, maar komt op andere aanbevolen hoeveelheden (meer groenten, minder brood, roomboter op brood, volle zuivel). Die verschillende modellen kunnen naast elkaar bestaan. De ene Nederlander zal zich meer vinden in de Schijf van Vijf, de ander in de PuurGezond Piramide.
3. Er zijn meer overeenkomsten dan verschillen in de verschillende voedingsstromingen. Het lijkt bijvoorbeeld of Pioppi en het Voedingscentrum elkaar de tent uitvechten, maar als je goed kijkt valt dat reuze mee. Iedereen is het er namelijk over eens dat het voor een gezonde Nederlander goed is om groenten, fruit, noten, vis, zuivel, volkoren granen en olijfolie te eten. Ook over het beperken van alcohol, bewerkt vlees, hyperbewerkte producten en suiker zijn we het eens. We steggelen eigenlijk vooral over hoeveelheden (vet in de voeding, of over de hoeveelheid brood, pasta, aardappelen), over magere of volle zuivel en over broodsmeersels (margarine versus roomboter).
4. Het Voedingscentrum is er om voorlichting te geven aan gezonde Nederlanders. Voor alle andere Nederlanders zijn er de diëtisten van Nederland, jullie dus. Mensen met een aandoening krijgen een dieet, een voeding die om medische redenen moet worden aangepast aan een individu. Individueel en precies op maat. Dat betekent logischerwijs dat deze mensen meestal niet volgens de Schijf van Vijf eten. Minder brood en pasta voor mensen met diabetes, minder peulvruchten of fruit voor iemand met een prikkelbare darm, geen dierlijke producten voor een veganist, geen melk voor iemand met een koemelkallergie. Voor al deze personen is het Voedingscentrum níet de raadgever. Laten we dat eens duidelijk stellen.
5. Wie “besmet” is met een leefstijlgerelateerde aandoening, heeft dus minder aan de adviezen van het Voedingscentum dan aan die van de diëtist. Dat dit inmiddels miljoenen Nederlanders betreft, is een treurig feit. Het is ook een feit dat die miljoenen Nederlanders niet gebaat zijn bij gekissebis. Die moeten een goed advies krijgen, zodat ze hun gezondheid kunnen verbeteren.
Ik stel voor om strijdbijlen en broodmessen te begraven en te erkennen dat we een gemeenschappelijk doel dienen: Nederland gezonder maken. De Schijf van Vijf (of een ander voorlichtingsmodel) is er voor gezonde mensen. En de diëtist geeft een passend voedingsadvies voor mensen met een aandoening. Zo kunnen we uiteindelijk allemaal Rome bereiken.
Dit artikel verscheen eerder deze week op nieuwsvoordietisten.nl, de nieuwssite voor diëtisten, studenten diëtetiek en professionals in de voedingszorg.
Dit artikel afdrukken
1. Het Voedingscentrum doet gewoon zijn werk. En dat is: de richtlijnen van de Gezondheidsraad vertalen in praktische adviezen. Dat is niet altijd te benijden, omdat die richtlijnen niet heel vaak worden geüpdatet. Een voorbeeld: het Voedingscentrum kiest ervoor hun beleid over verzadigd vet te baseren op een richtlijn van de Gezondheidsraad uit 2001. Dat is lastig werken.
2. Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden. De website PuurGezond bijvoorbeeld baseert de PuurGezond Piramide óók op de adviezen van de Gezondheidsraad, maar komt op andere aanbevolen hoeveelheden (meer groenten, minder brood, roomboter op brood, volle zuivel). Die verschillende modellen kunnen naast elkaar bestaan. De ene Nederlander zal zich meer vinden in de Schijf van Vijf, de ander in de PuurGezond Piramide.
3. Er zijn meer overeenkomsten dan verschillen in de verschillende voedingsstromingen. Het lijkt bijvoorbeeld of Pioppi en het Voedingscentrum elkaar de tent uitvechten, maar als je goed kijkt valt dat reuze mee. Iedereen is het er namelijk over eens dat het voor een gezonde Nederlander goed is om groenten, fruit, noten, vis, zuivel, volkoren granen en olijfolie te eten. Ook over het beperken van alcohol, bewerkt vlees, hyperbewerkte producten en suiker zijn we het eens. We steggelen eigenlijk vooral over hoeveelheden (vet in de voeding, of over de hoeveelheid brood, pasta, aardappelen), over magere of volle zuivel en over broodsmeersels (margarine versus roomboter).
4. Het Voedingscentrum is er om voorlichting te geven aan gezonde Nederlanders. Voor alle andere Nederlanders zijn er de diëtisten van Nederland, jullie dus. Mensen met een aandoening krijgen een dieet, een voeding die om medische redenen moet worden aangepast aan een individu. Individueel en precies op maat. Dat betekent logischerwijs dat deze mensen meestal niet volgens de Schijf van Vijf eten. Minder brood en pasta voor mensen met diabetes, minder peulvruchten of fruit voor iemand met een prikkelbare darm, geen dierlijke producten voor een veganist, geen melk voor iemand met een koemelkallergie. Voor al deze personen is het Voedingscentrum níet de raadgever. Laten we dat eens duidelijk stellen.
5. Wie “besmet” is met een leefstijlgerelateerde aandoening, heeft dus minder aan de adviezen van het Voedingscentum dan aan die van de diëtist. Dat dit inmiddels miljoenen Nederlanders betreft, is een treurig feit. Het is ook een feit dat die miljoenen Nederlanders niet gebaat zijn bij gekissebis. Die moeten een goed advies krijgen, zodat ze hun gezondheid kunnen verbeteren.
Ik stel voor om strijdbijlen en broodmessen te begraven en te erkennen dat we een gemeenschappelijk doel dienen: Nederland gezonder maken. De Schijf van Vijf (of een ander voorlichtingsmodel) is er voor gezonde mensen. En de diëtist geeft een passend voedingsadvies voor mensen met een aandoening. Zo kunnen we uiteindelijk allemaal Rome bereiken.
Dit artikel verscheen eerder deze week op nieuwsvoordietisten.nl, de nieuwssite voor diëtisten, studenten diëtetiek en professionals in de voedingszorg.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Goed idee, Karine. Ze zeggen weleens 'zonder wrijving geen glans', maar dat gaat alleen maar op voor dingen die gepoetst moeten worden. Nutteloze dingen doorgaans.
Inderdaad een goed idee Karine. Het Voedingscentrum is er voor gezonde mensen met een gezond gewicht. Misschien dat ze de Gezondheidsraad kunnen vragen om met een vernieuwde richtlijn omtrent verzadigd vet te komen?
#2 Sytske Zoals Karine hierboven al duidelijk schrijft IS er al een advies van de Gezondheidsraad waarin gezegd wordt dat magere melkproducten geen gezondheidswinst bieden boven volle melkproducten. Dat is het recentste, van vorig jaar. Het Voedingscentrum heeft ervoor gekozen om dat te negeren en de richtlijnen van 2001 aan te houden. Vermoedelijk omdat er ook geen aanwijzingen zijn dat volle melkproducten wel gezondheidswinst zouden bieden ten opzichte van magere en ze calorierijker zijn (de meeste mensen krijgen al veel te veel calorieën binnen). Puur Gezond heeft ervoor gekozen om dat niet te negeren en raadt dus wel de volle variant aan.
Je kunt het volledige document van de Gezondheidsraad, dat vorig jaar werd gepubliceerd, nalezen op internet.
#3 Veronica,
Ik heb de verkorte variant van de Gezondheidsraad gelezen en dat vermoedelijk gemist.
al die eetadviezen zijn leuk en aardig, maar uiteindelijk is tijd nemen voor het eten het belangrijkste. We leven in een maatschappij waar onze voeding nog net niet in onze mond gestopt wordt. Als dagelijks de tijd om te eten ga je je er ook in verdiepen, weet je wat je eet, maak je bewuste keuzes en proef je alles weer. Geen hap slik weg menu maar gewoon bewust een ontbijt en lunch samenstellen en een lekker diner bereiden.