De Europese Commissie gaat voor Nederlandse, Belgische en Duitse exporteurs met Colombia onderhandelen over antidumpingheffingen op diepvriesfrieten.

Sinds november heft niet alleen Brazilië, maar ook Colombia extra accijnzen op de import van diepvriesfrieten.
Het was volgens de minister van Landbouw Andrés Valencia Pinzón van Colombia “een historische beslissing” om de eigen aardappel- en frietproductie te beschermen, schrijft Vilt.

Secretaris Hylke Brunt van de Nederlandse Vereniging voor de Aardappelverwerkende Industrie (VAVI), met bekende leden als Aviko, McCain en FarmFrites, zegt: “We zien dit als een serieuze bedreiging van de industrie. Colombia is een kleine markt, maar het doet wel pijn. Wat zij doen is tegen de regels van de Wereldhandelsorganisatie WTO. Het is triest wat hier gebeurt."

Ook de Belgische minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders vindt de heffing onaanvaardbaar en zegt dat de maatregel vooral Belgische verwerkers treft die tot het midden- en kleinbedrijf gerekend moeten worden. Die familiebedrijven hebben nooit om bijzondere handelscondities gevraagd en mogen dus niet getroffen worden, zo denken Europese officials volgens De Tijd.

De Commissie wil met steun van de andere lidstaten naar de Wereldhandelsorganisatie (WTO) stappen met het verzoek een procedure te starten tegen Colombia.

Brazilië en Zuid-Afrika gingen de heffingen die het kleine Colombia nu instelt al voor. De ruimte voor vrije wereldhandel wordt kleiner
Nieuwe geopolitieke verhoudingen
Zowel Nederland en België als Duitsland zijn efficiënte aardappelproducenten met een tot drie maal zo hoog rendement per hectare. Het overgrote deel van hun oogst zetten deze landen af in het buitenland. Naarmate de oogsten overvloediger zijn, worden de frieten afgezet naar steeds verder van de Europese Unie afgelegen landen. Tot juni van afgelopen jaar waren de aardappelvoorraden groot. Na de droogte van afgelopen zomer stegen de aardappelprijzen en nam de behoefte aan ruime afzet elders in de wereld wat af. De aardappelsector wil echter toegang tot een zo ruim mogelijk deel van de wereld om rijke oogsten af te kunnen zetten zonder prijsbederf op de eigen markten. Nieuwe geopolitieke verhoudingen in de wereld beginnen dat streven in de weg te staan, signaleert De Morgen. De heffingen gaan van 5 tot 100%, variërend van verwerker tot verwerker. Dat boezemt de aardappelverwerkende sector angst in. Brazilië en Zuid-Afrika gingen het kleine Colombia al voor met het instellen van heffingen. De ruimte voor vrije wereldhandel wordt kleiner.

In de Volkskrant maakt ingezonden briefschrijver Charles Smeijers uit Nuenen zich ironisch vrolijk over de exportruimte waar de Europese Unie recht op meent te hebben. Dat verwoordt hij als volgt:

Patatoorlog
Schandalig, die Colombiaanse overheid die maar liefst 3 procent importheffing op wil leggen aan de Belgische en Nederlandse patatboeren.

Die Colombiaanse boeren die met hun families handmatig poten en oogsten, produceren niet efficiënt volgens Brunt, woordvoerder van branchevereniging Vavi. Inderdaad, ze moeten eerst maar eens hun land egaliseren, bemesten en met mega-grote landbouwmachines leren poten en oogsten.

Ook Sigrid Kaag en Cecilia Malmström gaan zich ermee bemoeien want als dit doorgaat, dan gaan de Colombiaanse boeren met hun paar hennen per boerderij ook nog onze eieren-export bedreigen of zelfs tomaten kweken.

Een beter pleidooi voor forse CO2-belasting is nauwelijks denkbaar! Dan hebben we die importheffing helemaal niet meer nodig om die boertjes een menswaardig bestaan te gunnen.

Kunnen Kaag en Malmström zich mooi bezig houden met de door Trump opgelegde importheffingen, want daar hoor ik ze nu maar weinig over.
Dit artikel afdrukken