De 'week van de steak-friet' is een promotiecampagne waarmee de Belgische rundveehouders en het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) vlees van eigen bodem promoot. Op sociale media maakte de campagne veel los, schrijft Vilt. Niet voor het eerst. Vorig jaar was er sprake van onbegrip over het feit dat de overheid binnen één en dezelfde week tegenstrijdige gezondheidsaanbevelingen over roodvlees kon afgeven.

Dit jaar herhaalt die kritiek zich vanuit milieuoverwegingen. Waarom een campagne voor vlees, terwijl vleesminderen juist de trend is?

"Wat VLAM doet, is niet meer van deze tijd. Vleesproductie is één van de grote vervuilers van onze planeet, het is dieronvriendelijk en teveel vlees eten is ongezond. VLAM zou enkel nog gezonde voeding mogen promoten,” zegt bijvoorbeeld de Vlaamse politicus Hermes Sanctorum. Op Twitter ontstond een 'steakrel' die zich uitstrekte onderwerpen als onverdoofd slachten en de Belgische normen en waarden.

Lokaal vlees
De campagne moet volgens VLAM de Belgische consument vooral aanmoedigen om voor vlees van eigen bodem te kiezen. Het gaat niet om het promoten van vleesconsumptie in het algemeen. Volgens tegenstanders van de campagne komt dat niet duidelijk naar voren in het reclamespotje. “Als je die televisiespotjes en het andere promotiemateriaal bekijkt, dan gaat het echt wel om promotie van vlees, punt,” zegt Sanctorum tegen VRT Nieuws. Dat het om lokaal vlees gaat wordt volgens hem pas aan het eind van de reclame duidelijk.

De bloggende Vlaamse hobbykok Sven Ornelis herinnert zijn lezers aan de twee kanten van vlees. Vlees goed is omdat het eiwitten, ijzer, zink en vitamine B12 bevat. Tevens wijst hij op “de gigantische impact op het milieu” en de "onbegrijpelijk onethische" aspecten van onze vleesconsumptie. "Je kunt geen vlees eten zonder dat er een levend wezen voor dood gemaakt moet worden,” blogt Ornelis.

'Baas Over Eigen Maag'
Staatssecretaris Theo Francken van Asiel en Migratie snapt de hele heisa niet. “Wat is er ongezond aan verse frietjes van de lokale patattenboer en een stukje gegrild witblauw? [een in België geliefd vleesras, HC] Zomerse herinnering. Stop de linkse betutteling. Baas Over Eigen Maag,” twitte Francken.

Ook in ons land spelen dezelfde tegenstrijdigheden. In Nederland merkte afgelopen week taalcolumnist en NRC-redacteur Japke D. Bouma op dat ook 'lekker duurzaam' vlees niet meer zo mag heten. Goed vlees past niet meer in hersens die tevens de boodschap vlees is slecht te horen krijgen. Daarom is ook goed vlees fout.



Dit artikel afdrukken