De sla-affaire groeide uit tot de grootste uitbraak van E.coli in de VS sinds die van 2006, schrijft The New Food Economy. Eind vorige week maakte de FDA de laatste cijfers bekend. Behalve de 5 doden zijn er nog ruim 100 Amerikanen opgenomen in het ziekenhuis en meer dan 200 ziek geworden - en dat zijn alleen nog maar de cijfers van mensen die met klachten naar de dokter zijn gegaan. Daarnaast zijn er tonnen romainesla weggegooid nadat de FDA waarschuwde geen bindsla te eten zolang niet duidelijk was waar de besmetting vandaan kwam.

Dankzij minutieus onderzoek kon de FDA uiteindelijk de bron van de besmetting lokaliseren. Tot nu toe was niet duidelijk of het om één slateler ging of dat er sprake was van een systemisch probleem. De besmetting bleek zich uit te strekken tot 36 slavelden van 23 boerderijen. Zij maakten allemaal gebruik van het water uit een kanaal van zo'n 5 kilometer lang. Hoe het kanaalwater besmet is geraakt is onduidelijk, al meldt de FDA dat deze precieze stam (E.coli 0157:H7) vooral onder dieren voorkomt. Wilde dieren of vee, dat kan de dienst niet zeggen. Mogelijk heeft bovendien een late nachtvorst de weerstand van de planten verzwakt, waardoor de bacterie gemakkeijker kon parasiteren, suggereert de FDA.

De tracering werd bemoeilijkt doordat verwerkers de sla van verschillende telers tegelijk verwerken. "Het mengen van romainesla van verschillende akkers bij de productie/verwerking van versgesneden producten maakte het voor de FDA onmogelijk om definitief te bepalen welke boerderij of boerderijen de met E. coli O157:H7 besmette romainesla leverden," aldus de FDA.

De FDA kondigt scherpere controlemaatregelen aan, hoewel er geen specifieke 'tekortkomingen' zijn geconstateerd bij de verpakkers in de regio. Geconcludeerd mag worden dat het ging om een niet gemakkelijk te voorkomen operationeel risico: shit happens.
Dit artikel afdrukken