Ontbijten met je schoolklas ín de stal met alleen verse voedselproducten uit Nederland op tafel. Op vrijdag 9 november organiseert varkensboerin en boerenambassadeur Annemarie Noordman voor de eerste keer het Nederlands Schoolontbijt.
Kinderen uit groep 7 van de Heilig Hart School in Lemelerveld komen die dag ontbijten bij haar varkensbedrijf de Varkenshoff. Op tafel komen kaas, boter, melk, ham, fruit, jam en eieren afkomstig van boeren uit Salland en Vechtdal, plus Nederlandse komkommers en snoeptomaatjes. "Wij willen met het Nederlands Schoolontbijt niet alleen het belang van goed en gezond ontbijten, maar vooral het belang van voedsel van eigen bodem onder de aandacht brengen,” zegt Noordman. Ook leren de kinderen waar precies hun eten vandaan komt, hoe het gemaakt wordt en dat het duurzamer is voedsel van dichtbij te eten dan van veraf.
Mocht u het niet weten: we kennen in Nederland al jarenlang het Nationaal Schoolontbijt. Dat wordt deze week van 5 tot en met 9 november landelijk gehouden. Als het aan Team Agro NL ligt, wordt het Nederlands Schoolontbijt volgend jaar in heel Nederland uitgerold.
De boeren maken met hun verse Nederlandse ontbijt een lange neus naar het nationale ontbijt dat door veelal door de verwerkende industrie en de levensmiddelenhandel wordt gesponsord.
Team Agro promoot Nederlandse boeren en probeert net als Tweede Kamerlid Carla Dik-Faber zoveel mogelijk buitenlands product buiten de deur te houden en wil toch zo ruim mogelijk blijven produceren voor de export.
Dit artikel afdrukken
Mocht u het niet weten: we kennen in Nederland al jarenlang het Nationaal Schoolontbijt. Dat wordt deze week van 5 tot en met 9 november landelijk gehouden. Als het aan Team Agro NL ligt, wordt het Nederlands Schoolontbijt volgend jaar in heel Nederland uitgerold.
De boeren maken met hun verse Nederlandse ontbijt een lange neus naar het nationale ontbijt dat door veelal door de verwerkende industrie en de levensmiddelenhandel wordt gesponsord.
Team Agro promoot Nederlandse boeren en probeert net als Tweede Kamerlid Carla Dik-Faber zoveel mogelijk buitenlands product buiten de deur te houden en wil toch zo ruim mogelijk blijven produceren voor de export.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Waarom deze kop tekst?
Laten we niet polariseren en afzetten tegen maar kijken hoe we elkaar kunnen versterken vanuit een gezamenlijke doelstelling.
Wat is het nut als de voedselproducerende sector zich afzet tegen de voedselindustrie? Komen we daar een stap verder mee?
Wat een rare afsluitende zin Import weren export bevorderen, voelt niemand de spanning?
Is dat niet korte termijn denken zonder gezonde basis, duurzaam?
In de merkenwereld zou het ene ontbijt het andere een proces aandoen wegens oneigenlijk gebruik van de merknaam.
Recent introduceerde Lidl het pils Kordaat dat schuurt langs het pils Kornuit. Weinig aan te doen, maar het is ook zo'n slimme lange neus.
En die export? Dat is echt waar. Import willen beperken is dan idd een beetje maf.
Team Agro NL wil heel graag de aandacht maar sorry, BoerderijeducatieNL ontvangt al enkele jaren kinderen op de boerderijen tijdens het Nationaal Schoolontbijt. Niks tegen Anne-Marie maar wel tegen populistisch gedrag van sommige mensen in dat team en tegen het toe-eigenen van iets wat niet van hen is.
Ik herinner me nog de geur van de deel met koeien, vermengd met de geur van kuilgras, het petroleumstel rechts bij de staldeur en de daarop zacht pruttelende broodpap.
Later hoorde ik dat de boerin Hulskotte uit Denekamp mij maar een mager scharminkel vond en me daarom altijd een bordje gaf. Ik was drie jaar :-)
# 1 ‘Laten we niet polariseren en afzetten tegen maar kijken hoe we elkaar kunnen versterken vanuit een gezamenlijke doelstelling.’
Helemaal mee eens, zeker als het gaat over de implementatie van beleid, bijvoorbeeld: Gezonde voeding en Gezond gewicht. Nou is Foodlog daar natuurlijk niet voor, maar het is hoe dan ook een belangrijk forum waar niet alleen feiten en waarheden gegenereerd worden, maar (onbedoeld?) ook meningen en plausibiliteiten. Beleidsmakers kunnen niet wachten op ‘de waarheid’, maar moeten het doen met plausibiliteiten, anders gebeurt er niets. Laat de waarheid daar maar corrigerend achteraan lopen. Gezamenlijk komen ‘we’ dan steeds meer in de gewenste richting. Een verbeterd dagelijks voedingspatroon. Een verbeterde versie van ‘aardappelen, groente en vlees’ en van ‘brood met kaas en jam’. Het zou prettig zijn voor beleidsmakers dat Foodlog niet alleen indirect bijdraagt aan die verbetering, maar ook direct met bijvoorbeeld een beoordeling van zoiets als ‘het Pioppi-dieet’.
En met die verbeterde versie van ‘aardappelen groente en vlees’, bedoel ik natuurlijk de sterk bewerkte versie en de pakjes en zakjes. Die eten Foodloggers al lang niet meer, maar kijk eens in de karretjes in de supermarkt, en huiver.