Een traditionele camembert, met witte schimmel en al, waaraan geen dierlijke melk te pas is gekomen?

De Franse startup Tomm’ Pousse maakt zo'n kaas, volgens Foodnavigator, op basis van gefermenteerde Indiase cashewnoten. Oprichter en eigenaar Emmanuel Joubert noemt ze ‘Camemverts’. Dat is een woordspeling; vert verwijst naar de groene, biologische herkomst van de cashews; tomme is een Frans woord voor kaasje. Pousser is Frans voor groeien en steeds meer.

Op het basisingrediënt na is het procedé van kaasmaken traditioneel. De cashewnoten, tot een pasta gemalen met water en zout, rijpen lang tot de lokale gisten hun werk hebben gedaan. Dat kan maanden duren, net als bij ‘gewone' camembert.

De nieuwe kaas is bedoeld voor alle Fransen, niet alleen voor veganisten of voor mensen met lactose-intolerantie. Er zijn drie varianten: naturel, met salie en met zwarte knoflook. Ook zijn er twee veganistische feta’s beschikbaar, eentje met fijne kruiden en een met olijven.

FoodNavigator - Time is ripe for aged vegan cheese, says French 'fauxmage' start-up
  • Deel
Druk af