Negen op de 10 Nederlanders denken dat boodschappen de komende vijf jaar duurder zullen worden, doordat kosten voor duurzamere manieren van produceren doorberekend gaan worden. Dan hebben we het over True Cost Accounting, het in de prijs zichtbaar maken van de verborgen kosten die de voedselproductie met zich mee brengt. ABN AMRO onderzocht hoe de Nederlandse consument tegenover dit principe staat.
Bijna 4 op de 10 Nederlanders (37%) zijn voorstander van een voedselsysteem dat ook de verborgen kosten van de voedselproductie inzichtelijk maakt, ook al maakt dat boodschappen duurder. Een kwart is niet bereid meer te betalen voor milieuvriendelijke producten en ruim een derde (36%) heeft nog geen mening. Wel verwachten 9 van de 10 consumenten dat eten duurder gaat worden doordat die kosten (deels) ook bij hen terecht zullen komen.
Dat rapporteert ABN AMRO op grond van een onderzoek waaraan ruim 2.000 consumenten deelnamen. Volgens de bank neemt het belang van True Cost Accounting (TCA) de komende 5 jaar toe. "Het wordt van strategisch belang voor de agrifoodsector om goed te kijken naar de beschikbaarheid en eerlijk gebruik van vitale hulpbronnen zoals bodem, water, mineralen en energie."
'Verborgen kosten' inzichtelijk
Met True Cost Accounting verschijnen op het prijskaartje van een voedselproduct ook de zogeheten 'verborgen kosten'. Dat zijn bijvoorbeeld de CO2-uitstoot, het verlies van biodiversiteit, de kosten van waterzuivering en zelfs de kosten voor medische zorg als gevolg van een ongezond voedingspatroon. Bij TCA "wordt zowel de positieve als negatieve impact van een bedrijf op de omgeving inzichtelijk gemaakt," schrijft de bank. Met andere woorden: er komt een 'vervuilings-prijskaartje' te hangen aan producten. Rob Morren, Sector Banker Food van ABN AMRO: "TCA is nog in ontwikkeling, maar wij beschouwen het als een belangrijke methode om alle positieve en negatieve maatschappelijke effecten van een voedselproduct een geldwaarde te geven en vervolgens tegen elkaar af te wegen. Vervuilende producten krijgen dan per saldo een hoger prijskaartje en worden hierdoor minder aantrekkelijk. Dit kan direct worden doorberekend in de prijs in de supermarkt, maar kan ook dienen als ‘schaduwprijs’. Op basis van deze schaduwprijs kunnen boeren, verwerkers en supermarkten in gesprek gaan om concrete verduurzamingsacties te formuleren."
In het rapport werkt ABN AMRO een voorbeeld uit dat gangbare en biologische bloemkoolteelt binnen één en hetzelfde bedrijf vergelijkt. De verborgen kosten blijken bij de gangbare bloemkool per hectare bijna twee keer zo hoog te zijn als bij biologische productie: €681 versus €360.
Uit het onderzoek blijkt dat ruim de helft van de respondenten eerder bereid is meer te betalen voor aardappelen, groente en fruit als het bodemleven daardoor verbetert. Voor zuivelproducten en frisdranken is die bereidheid veel lager, met respectievelijk ruim 41% en 38%. Een gemiddelde prijsstijging van 9,6% vinden de respondenten nog acceptabel.
Van de consumenten die niet bereid zijn meer te betalen voor een TCA-geprijsd product zegt 28% niet meer te besteden te hebben, 20% het niet nodig te vinden en 25% dat dan de supermarkt maar minder marge moet nemen.
Dit artikel afdrukken
Dat rapporteert ABN AMRO op grond van een onderzoek waaraan ruim 2.000 consumenten deelnamen. Volgens de bank neemt het belang van True Cost Accounting (TCA) de komende 5 jaar toe. "Het wordt van strategisch belang voor de agrifoodsector om goed te kijken naar de beschikbaarheid en eerlijk gebruik van vitale hulpbronnen zoals bodem, water, mineralen en energie."
'Verborgen kosten' inzichtelijk
Met True Cost Accounting verschijnen op het prijskaartje van een voedselproduct ook de zogeheten 'verborgen kosten'. Dat zijn bijvoorbeeld de CO2-uitstoot, het verlies van biodiversiteit, de kosten van waterzuivering en zelfs de kosten voor medische zorg als gevolg van een ongezond voedingspatroon. Bij TCA "wordt zowel de positieve als negatieve impact van een bedrijf op de omgeving inzichtelijk gemaakt," schrijft de bank. Met andere woorden: er komt een 'vervuilings-prijskaartje' te hangen aan producten. Rob Morren, Sector Banker Food van ABN AMRO: "TCA is nog in ontwikkeling, maar wij beschouwen het als een belangrijke methode om alle positieve en negatieve maatschappelijke effecten van een voedselproduct een geldwaarde te geven en vervolgens tegen elkaar af te wegen. Vervuilende producten krijgen dan per saldo een hoger prijskaartje en worden hierdoor minder aantrekkelijk. Dit kan direct worden doorberekend in de prijs in de supermarkt, maar kan ook dienen als ‘schaduwprijs’. Op basis van deze schaduwprijs kunnen boeren, verwerkers en supermarkten in gesprek gaan om concrete verduurzamingsacties te formuleren."
In het rapport werkt ABN AMRO een voorbeeld uit dat gangbare en biologische bloemkoolteelt binnen één en hetzelfde bedrijf vergelijkt. De verborgen kosten blijken bij de gangbare bloemkool per hectare bijna twee keer zo hoog te zijn als bij biologische productie: €681 versus €360.
Uit het onderzoek blijkt dat ruim de helft van de respondenten eerder bereid is meer te betalen voor aardappelen, groente en fruit als het bodemleven daardoor verbetert. Voor zuivelproducten en frisdranken is die bereidheid veel lager, met respectievelijk ruim 41% en 38%. Een gemiddelde prijsstijging van 9,6% vinden de respondenten nog acceptabel.
Van de consumenten die niet bereid zijn meer te betalen voor een TCA-geprijsd product zegt 28% niet meer te besteden te hebben, 20% het niet nodig te vinden en 25% dat dan de supermarkt maar minder marge moet nemen.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Mooi dat juist een 'conventionele' bank hier de aandacht op vestigt. Dit is al lang een aandachtspunt van kritische economen - niet alleen w.b. de landbouw...
Dat de kosten van roofbouw, milieu/gezondheidsbelastingen niet verdisconteerd worden in de prijs van 'goedkope' producten (sterker - een aantal belastende producten/ producties worden bevoordeeld) heeft ons een wankele, tijdelijke extra welvaart bezorgd.
Kon je voorheen nog spreken van 'wie dan leeft die dan zorgt' / 'het zal mijn tijd wel duren' is dat inmiddels snel veranderd/ aan het veranderen.
Wat ik nog mis in het rapport: de stijgende voedselprijzen van niet duurzaam geproduceerde producten. Als de helft van de wereldoogst mislukt door klimaatverandering e.a. - de vis niet alleen door overbevissing maar ook door goedkope massale plastics en altijd wel lekkende olieplatforms* het veld ruimt - vertaalt zich dat in de prijs... en nog veel meer maatschappelijke en natuurlijke ellende.
(* de milieuschade door de orkanen in de Mexicaanse Golf is enorm... net zo erg als met BP een aantal jaren geleden.... maar totaal onbekend bij het grote publiek... en denk maar niet dat zich dit in de olieprijs compenseert)
Waar bouwen wij aan? Nog meer asfalt, met nog meer oliespuitend verkeer. Nog meer vrachtauto's omdat de rivieren te ondiep worden.... alles hangt samen.
True cost/true price en true value speerpunt in het programma van de Transitiecoalitie Voedsel. We bereiden nu een project voor waarmee we (een belangrijk deel) van de maatschappelijke kosten bij de productie van tomaten, melk en aardappelen gaan monetariseren en vervolgens vertalen in een dashboard dat spelers in de keten kunnen hanteren bij hun beslissingen. Stakeholders bij deze producten worden betrokken bij opstellen criteria en implementatie advies. Project is een coproductie van True Price, WUR, EY, Soil & More en Eosta. In de loop van 2019 worden resultaten bekend.
True Cost Accounting ?
Daar heb je een andere wereld en een totaal andere en intelligentere economie voor nodig.
Zodra banken dat woord in de mond nemen, zien ze een extra verdienmodel. Amro...
En dan :
"Uit het onderzoek blijkt dat ruim de helft van de respondenten eerder bereid is meer te betalen voor aardappelen, groente en fruit als het bodemleven daardoor verbetert..."
Dat moet een rondvraag binnen Amro management zijn geweest..
Ik heb net na een week geduld CBS cijfers binnen over de stijging van toeslagen.
Inmiddels, afhankelijk van het type toeslag, kan 45 tot 55 % van de 1- en 2-ouder gezinnen al werkende (!) niet meer in de noodzakelijke levensbehoeften voorzien, zonder staatssteun naar 'oud-communistisch' model.
Wat Nederland tot een staatseconomie maakt, die naast exploitatie van haar burgers, hen daarbij afhankelijk maakt van haar economische machtspolitiek.
Zelfs een baan staat niet meer garant voor financiële onafhankelijkheid.
Nee, geen SP links of Neo-liberaal rechts van het politieke spectrum.
De CO-2 problematiek, gevolg van nog steede stijgende overproductie en overconcumptie van onszelf en gebaseerd op mondiale bevolkingstoename, past niet meer in dat kader.
Wat een gotspe, dat een inmiddels zieke bankwereld, drijvend op de investering in ongremde groei en winst, het voortouw meent te moeten nemen !
Willem Lageweg:
Een lovenswaardig streven om milieukosten door te rekenen met TCA. Een onafhankelijke methode die inzicht geeft waar de meeste maatschappelijke kosten worden gemaakt, waarbij het niet uitmaakt of je bioboer of gangbaar bent, en helpt bij het maken van duurzame toekomstplannen voor je bedrijf. Zo zou ik het graag gebruikt willen zien.
Helaas lijkt de tool voornamelijk gebruikt te worden om bioproducten te promoten door biologisch en gangbaar tegen elkaar af te zetten. Op nu.nl werden de dubbel zo hoge kosten voor een gangbare hectare bloemkool al doorgetrokken naar alle groenten:
'De prijzen van niet-biologische groenten zouden in het toekomstscenario bijvoorbeeld stijgen. Naar schatting zijn de maatschappelijke kosten daarvan twee keer zo hoog als die van biologisch geteelde groenten.'
Dit versterkt polarisatie, zeker wanneer het ondoorzichtig is hoe de TCA tot stand is gekomen en welke data zijn gehanteerd. In het rapport van ABNAMRO wordt gesproken over 'Het verschaffen van transparantie is een eerste grote stap om te komen tot een meer duurzame voedselketen.' Maar vervolgens wordt in het rapport heel summier met data omgegaan.
Een gangbare boerin als ik (die graag wil weten hoe ik de milieubelasting van ons bedrijf kan beperken (zonder hierbij bij voorbaat kunstmest en synthetische gewasbescherming compleet af te wijzen) blijf naar aanleiding van de berekening zitten met de volgende vragen:
- wat is de TCA per kg bloemkool?(lijkt mij relevanter dan TCA/ha),
- welke aannames zijn verondersteld in de TCA?
- wordt landgebruik meegenomen in de berekening?
- hoe strookt het grote verschil tussen de twee bloemkolen met het feit dat in verschillende metastudies bio en gangbaar niet zover uit elkaar liggen qua milieu-impact, zeker niet voor CO2-emmisies (misschien scoren bloemkolen beter tov andere groentes en is daarom gekozen voor bloemkool)
- in hoeverre zijn eosta en soil&more; onafhankelijke partijen? Eosta als distributeur van verse biologische en eerlijke groente en fruit en Soil&More; met onder andere als partner IFOAM (international Federation of Organic Agriculture Movements)?