In een bij vlagen hilarisch artikel schetst Martine Kamsma in de NRC een toekomst waarin Nederland zijn vlees-, eieren- en melkproductie én -consumptie dramatisch terugschroeft. 'Beest' is er alleen nog 'voor feest'. Het lijkt goed uit te pakken voor het milieu, goed voor de biodiversiteit en hooguit iets te radicaal voor de landbouw omdat planten, afval en dieren nu eenmaal bij elkaar horen.

Niettemin is het zo gek nog niet, volgens Kamsma's analyse.

Onze gezondheid, volgens de NRC, blijft wel een punt van zorg. Weinig of nauwelijks (van) dieren eten, helpt ons op dat punt nauwelijks vooruit. Kamsma noteert dat als volgt:

Vijf jaar vleesloos. Wat gaat er goed? Het belangrijkste doel is gehaald: Nederland voldoet aan de klimaatafspraken. Weidevogels en insecten komen terug. En ook de wildpopulatie groeit, tot vreugde van verstokte carnivoren die soms ‘roadkill’ eten. Flevoland blijkt met gemak de hele metropool Amsterdam van plantaardige eiwitten te kunnen voorzien. Hart- en vaatziekten, beroertes, diabetes type 2 en darmkanker lijken iets af te nemen.

Toch zijn artsen bezorgd. Vroeger lukte het Nederlanders al niet de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 250 gram groente binnen te krijgen. Het bijgestelde advies – driehonderd gram groente, vijftig gram peulvruchten en vijftig gram noten – blijkt volstrekt onhaalbaar. Bakkers zullen vanaf 1 maart vitamine B12 en ijzer toevoegen aan hun brood, zoals er vroeger ‘bakkerszout’ in zat om jodiumtekorten te voorkomen.


Kamsma consulteerde voor haar tekst: Corné van Dooren, Voedingscentrum; Volkert Engelsman, Eosta; Atze Jan van der Goot, Wageningen Universiteit; Floor de Kanter, agrarisch ondernemer; Heleen van Kernebeek, Wageningen Universiteit; Michiel Korthals, voedselfilosoof; Anne Reijnders, De Lekkere Man; Theun Vellinga, Wageningen Universiteit; Jeroen Willemsen, Green Protein Alliance; Henk Westhoek, Planbureau voor de Leefomgeving.
NRC - Wat als we stoppen met vlees eten?
  • Deel
Druk af