Dat berekende een team Canadese wetenschappers. Zij vergeleken de huidige wereldvoedselproductie met wat we volgens voedingswetenschappers aan nutriënten nodig zouden hebben. We komen om in de koolhydraten en vetten, maar komen groente en fruit te kort, schrijven ze in PLoS One.

We kunnen nu niet gezond eten
"We kúnnen niet eens allemaal overstappen op een gezond voedingspatroon," zegt co-auteur Evan Fraser. "Het huidige wereldvoedselsysteem produceert te veel granen, vetten en suikers, terwijl de productie van groente en fruit en, in mindere mate, eiwitten onvoldoende is om aan de voedingsbehoeften van de huidige wereldbevolking te voldoen."

Voor het onderzoek gingen de wetenschappers uit van de Healthy Eating Plate van Harvard. Volgens die richtlijn zou de helft van wat we dagelijks binnenkrijgen uit groente en fruit moeten bestaan, een kwart uit volkoren granen en een kwart uit eiwit, vet en zuivel. Ze legden dat naast de huidige wereldproductie aan voedsel en rekenden uit wat het zou betekenen als de hele wereldbevolking zou overstappen op zo'n gezond voedingspatroon.

Eenvoudige getallen
Het rekenwerk levert verrassend eenvoudige getallen op. Volgens de richtlijn kunnen we met 8 porties ('servings') granen volstaan. De huidige wereldproductie levert 12 porties per persoon op. Hetzelfde geldt voor olie en vet: er is behoefte aan 1 portie en de wereld produceert er 3. Suiker (van bieten en riet) hebben we helemaal niet nodig maar daar produceert de wereld 4 'servings' van. Daar staat tegenover dat van de 15 porties groente en fruit die we zouden moeten eten de wereld er maar 5 oplevert, en van de nodige 5 porties eiwitten maar 3.

De overproductie aan koolhydraten verklaren de onderzoekers uit het feit dat granen gemakkelijk en goedkoop te telen zijn en veel dieren (vlees, en dus eiwitten en vetten) en mensen kunnen voeden. Daarom is daar door zowel rijke als arme landen veel in geïnvesteerd. Overstappen op de teelt van groente en fruit zou al 51 miljoen hectare landbouwgrond kunnen vrijmaken, omdat granen nu eenmaal meer ruimte innemen.

Vervolgens projecteerden de onderzoekers hun bevindingen naar 2050, als er naar verwachting 9,8 miljard mensen op aarde zullen leven. Als de wereld dezelfde verhoudingen aan voedingsstoffen blijft eten, dan zijn over 30 jaar 12 miljoen hectare extra aan landbouwgrond nodig en minstens 1 miljard hectare meer aan te begrazen land.

Volgens de onderzoekers kun je met één maatregel drie effecten bereiken, namelijk een gezond voedingspatroon voor de hele wereldbevolking, minder landgebruik en lagere broeikasgasuitstoot: "Maak en eet meer groente en fruit en stap over op een voedingspatroon met meer plantaardige eiwitten."
Dit artikel afdrukken