De Ierse grenskwestie blijkt onoplosbaar. Denkbaar is dat de Noord-Ierse DUP, de steunpilaar voor de minderheidsregering van May in het zadel houdt, ieder akkoord zal verwerpen dat Noord-Ierland anders behandelt dan de rest van het Verenigd Koninkrijk. Tegelijk is duidelijk dat May's Conservatieven alleen een harde brexit zullen accepteren die de Noord-Ieren in een crisis zal storten. De Franse president Macron wilde weten welk akkoord in het Britse parlement politiek haalbaar is. Ook de Belgische premier Michel stelde die vraag.

Niet ondenkbaar is dat die vraag van de Franse president Macron betekent dat na nieuwe verkiezingen, politiek weer een nieuw Engeland ontstaat dat anders tegen brexit aankijkt. Bondskanselier Merkel benadrukte volgens Le Point dat er vooral 'veel meer tijd nodig is' om tot een goede brexit te komen.

Nu er te weinig voortgang is geboekt, heeft de EU besloten niet alvast een nieuwe EU-top over brexit te beleggen in november zoals aanvankelijk de bedoeling was. Pas als er zicht is op een doorbraak, wordt de november-top toch nog georganiseerd.

Eén ding is zeker: op 29 maart aanstaande wordt de brexit een feit, met of zonder deal over de scheiding en met of zonder de regering May. Nieuwe verkiezingen maken echter ook weer een nieuwe huwelijksvorm of LAT-relatie mogelijk na de brexit, zoals president Macron - en wellicht meer Europese leiders - inmiddels lijkt te denken. Het Britse blad The Week denkt nog dat er alleen maar meer onderhandelingstijd nodig is.
Dit artikel afdrukken