Dankzij supermarkten is de vervreemding van voedsel op zijn retour. In de strijd tegen voedselverspilling mag je ook in Nederland je neus weer leren gebruiken. In Frankrijk deed ik een gevaarlijk, maar duurzaam experiment.
In mei stopte de Britse supermarktformule Tesco met het vermelden van de houdbaarheidsdatum op 70 groente- en fruitsoorten. Afgelopen week kwamen daar nog eens 114 bij. Dat gebeurt in de strijd tegen voedselverspilling. Consumenten kijken en ruiken niet of een product nog goed is, maar gooien het weg als de houdbaarheidsdatum verstreken is.
Gistermiddag werd bekend dat Albert Heijn het zo'n goed initiatief vindt, dat de Nederlandse super het voorbeeld volgt. Voortaan moet je dus weer zelf beoordelen of je groenten en fruit nog goed zijn. Dat doe je met je ogen (zie je rare kleuren of schimmels), neus (ruikt het nog kosjer) en wat gezond verstand dat je opdoet door te oefenen. Natuurlijk zullen ook andere Nederlandse supers en grootwinkeliers door de hele EU heen volgen. De neus krijgt weer een functie.
Door het verwijderen van een houdbaarheidsdatum gaan mensen eerder een beroep doen op hun zintuigen, zegt Else de Kwaasteniet van het Centraal Bureau van Levensmiddelenhandel (CBL), dat de belangen van supermarktorganisaties behartigt. "Ze kunnen zelf hun groente en fruit controleren door te ruiken, proeven of voelen of iets nog goed is om te eten'', bevestigt De Kwaasteniet in het AD.
Experiment met vlees
Vorige week kwam ik aan in een Frans huis waar de stroom was uitgevallen. De diepvries met daarin vlees en vleeswaren was ontdooid. Omdat me niet duidelijk was wanneer het precies gebeurd was, volgde ik mijn neus (ruikt het fout?) en ogen (zijn de kleur en structuur nog goed of zie ik al schimmeldraden?). Vlees weggooien is nog veel onduurzamer dan groente en fruit onterecht in de vuilnisbak gooien, bovendien vind ik het niet kunnen als het niet echt moet.
Mijn neus en ogen blijken betrouwbaar. Ik ben niet ziek geworden van wat ik niet heb weggegooid. De vervreemding stoppen kan dus zelfs met vlees uit je ontdooide diepvries. Niettemin kan het soms fout gaan. Juist dat maakte mijn experiment zo echt.
Dit artikel afdrukken
Gistermiddag werd bekend dat Albert Heijn het zo'n goed initiatief vindt, dat de Nederlandse super het voorbeeld volgt. Voortaan moet je dus weer zelf beoordelen of je groenten en fruit nog goed zijn. Dat doe je met je ogen (zie je rare kleuren of schimmels), neus (ruikt het nog kosjer) en wat gezond verstand dat je opdoet door te oefenen. Natuurlijk zullen ook andere Nederlandse supers en grootwinkeliers door de hele EU heen volgen. De neus krijgt weer een functie.
Door het verwijderen van een houdbaarheidsdatum gaan mensen eerder een beroep doen op hun zintuigen, zegt Else de Kwaasteniet van het Centraal Bureau van Levensmiddelenhandel (CBL), dat de belangen van supermarktorganisaties behartigt. "Ze kunnen zelf hun groente en fruit controleren door te ruiken, proeven of voelen of iets nog goed is om te eten'', bevestigt De Kwaasteniet in het AD.
Experiment met vlees
Vorige week kwam ik aan in een Frans huis waar de stroom was uitgevallen. De diepvries met daarin vlees en vleeswaren was ontdooid. Omdat me niet duidelijk was wanneer het precies gebeurd was, volgde ik mijn neus (ruikt het fout?) en ogen (zijn de kleur en structuur nog goed of zie ik al schimmeldraden?). Vlees weggooien is nog veel onduurzamer dan groente en fruit onterecht in de vuilnisbak gooien, bovendien vind ik het niet kunnen als het niet echt moet.
Mijn neus en ogen blijken betrouwbaar. Ik ben niet ziek geworden van wat ik niet heb weggegooid. De vervreemding stoppen kan dus zelfs met vlees uit je ontdooide diepvries. Niettemin kan het soms fout gaan. Juist dat maakte mijn experiment zo echt.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Leve het risico nemen!
Met melk - zie de foto van het Finse pak melk - doe ik het natuurlijk ook altijd zo: ff ruiken als het over de datum is. Menigeen niet natuurlijk.
Interessant was ook de room die uit de diepvries kwam: beetje slagroomachtig geworden, maar nog prima. Ook niet ziek van geworden, dus m'n neus had gelijk al wist ik dat niet zeker toen ik er van at.
Maar Harry heeft gelijk: eten wordt weer een beetje gevaarlijk en dus echt. We gaan weer snappen dat het niet om het even is en dat het wat waard is om het te kunnen eten.
Toch weet ik zeker dat er voedselveiligheidsexperts zien die de eerste kriebels al krijgen van de ongelukjes en ongelukken die vermoedelijk gaan ontstaan.
Net als in de kringlooplandbouw: swill en mensenpoep hebben we uitgebannen - niet zonder redenen - en nu komen ze er weer in. Eten met leven weer echt, want het barst van de risico's die het waarde geven. Dat is een prima zaak. Ongelukken horen daarbij.
Simone Hertzberger en toxicoloog Rob Dortland hoe kijken jullie tegen deze ontwikkeling aan?
Blij te vernemen dat je dit hachelijke en angstwekkende experiment goed hebt doorstaan vrijwillig proefkonijn Dick. Dat biedt hoop voor alle FL-ers.
Houdbaarheidsdatum op groente en fruit?
Nog nooit gezien. Alleen bij gekookte bieten, mais of blisters met voorgesneden gewassen groente uit de koeling kan ik me iets voorstellen. Of staat dat op zo'n piepklein stikkertje op iedere appel of peer?
Nou nou leve de ‘betrokken’ supermarkten. Ik zie het zo: neus niet gebruikt? Eigen schuld dikke bult!
Nu krijg je nog korting als producten op of tegen de datum zijn. Daar houden ze natuurlijk ook mee op. Supermarkten en duurzaamheid is altijd marketing.